• Inzulinrezisztencia - A szénhidrátháztartás zavarai

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az egészséges éhgyomri vércukorszint 3.9 - 6.0 mmol/l. A tartomány alatti vércukorszint esetén alacsony vércukorszintről (hipoglikémiáról), az a feletti érték esetén magas vércukorszintről (hiperglikémiáról) beszélünk.

    A magas vércukorszinttel járó anyagcserezavarnak a nemzetközi osztályozás szerint három stádiuma van. Az első az emelkedett éhomi vércukor érték, amikor az éhomi vércukor szint magasabb az élettani értéknél, de nem éri el a cukorbetegségre jellemző értéket. A második stádiumra, a csökkent glükóz toleranciára alacsonyabb cukortűrő képesség jellemző, mint az egészségesek esetében. A harmadik stádium maga a cukorbetegség.

    Hirdetések

    Emelkedett éhomi vércukor szint állapotáról akkor beszélhetünk, ha az ismételt éhgyomri vércukor mérések során a vénás vérben mért vércukor 6.1-6.9 mmol/l között van.

    Ez az állapot általában panaszmentes, azonban felismerése fontos, egyrészt mert cukorbetegség kialakulásához vezethet, illetve azért is, mert már ez az állapot is fokozhatja a szív– és érrendszeri betegségek kockázatát. Felismerése csak rendszeresen elvégzett vércukorszint ellenőrzéssel lehetséges.

    Hasznos linkek!

    A csökkent glükóz tolerancia diagnózisa az ún. orális glükóz tolerancia teszt segítségével állítható fel, amely csak normál éhgyomri értékek mellett végezhető el.

    A vizsgálat menete: a páciensnek előzetes kb. 10 órás éhezést követően, 75 g cukor tartalmú vizet kell elfogyasztania. Az első vércukormérés, még a teszt előtt, a második mérés pedig, 120 perccel a cukor elfogyasztása után történik. IGT fennállásáról akkor beszélhetünk, ha a 120 perces érték 7.8-11.1 mmol/l között mérhető.

    Mik a kockázati tényezők?

    A 2-es típusú cukorbetegség

    A 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz mellitusz) kialakulásáról sokan nem is tudnak, mivel a szervezet egy ideig képes ellensúlyozni az inzulinrezisztenciát. A 2-es típusú cukorbetegségről bővebben>>

    A kockázati tényezők hasonlóak a 2-es típusú cukorbetegség rizikófaktoraihoz. Általában az életkor előrehaladásával fokozódik a kockázat, de fontos tényező a fizikai aktivitás mértéke is. További jelentőséggel bír az ún. testtömegindex (body mass index=BMI) 27 feletti értéke, amit egyszerűen kiszámolhatunk, ha a kg-ban mért testsúlyt elosztjuk a m-ben megadott testmagasság négyzetével.

    Az IGT-s egyének esetében gyakori a hasra lokalizálódó (abdominális) elhízás és a magas triglicerid szint (hipertrigliceridémia) is, illetve az öröklődés szerepe sem elhanyagolható.

    Egy kutatás eredménye szerint a magzati alultápláltság miatt kialakult alacsony születési súly is előidézhet IGT-t és 2-es típusú cukorbetegséget kb. 40-60 évvel később.

    Hogyan vezet az inzulinrezisztencia cukorbetegséghez?

    Mi az inzulinrezisztencia?

    Az inzulinrezisztencia azt jelenti, hogy az inzulinérzékeny szövetek (máj, perifériás szövetek: agy, izomszövet, zsírszövet) inzulin jelenlétében a normálisnál kevesebb glükózt képesek csak felvenni, ami azt eredményezi, hogy a normális biológiai válasz létrejöttéhez jóval magasabb (kóros mennyiségű) inzulin mennyiségre van szükség.

    Az inzulinérzékeny szövetek a károsodás miatt csak az átlagosnál nagyobb mennyiségű inzulin jelenlétében képesek felvenni a glükózt.

    Ezt az extra inzulin szükségletet a hasnyálmirigyben lévő Langerhans-szigetek ß-sejtjei fokozott inzulintermeléssel, egy bizonyos határig képesek kielégíteni. Azonban kezelés nélkül, a ß-sejtek kimerülnek, és már nem lesznek képesek a fokozott mennyiségű inzulin előállítására.

    A 2-es típusú cukorbetegség fennállása esetén már gyakran a cukorbetegség jellegzetes tünetei alapján (szomjúság, szájszáradás, sok folyadék fogyasztás, gyakori vizeletürítés, bőrviszketés) gyanítani lehet a betegség fennállását.

    A diagnózisa egyértelműen felállítható, ha két egymást követő alkalommal a vénás vérben mért éhomi vércukorszint eléri a 7.0 mmol/l feletti értéket vagy véletlenszerű mérés során a vénás vércukor eléri vagy meghaladja a 11.1 mmol/l értéket.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A szénhidrát-anyagcsere zavara az életmód megváltoztatását teszi szükségessé: törekedni kell a testsúly normalizálására, azonban tartózkodni kell a túlzott energia bevitel korlátozásától is, figyelni kell a túlzott szénhidrát- és zsírbevitel mellőzésére, fontos a rendszeres testmozgás és a társuló betegségek megfelelő kezelése.

    Mikor válik szükségessé a gyógyszeres kezelés? 

    Jelenlegi ajánlás szerint az akut anyagcsere-kisiklással nem járó esetekben, egyéni mérlegelés alapján megengedhető az intenzív életmódkezelés  önmagában, azonban 6-8 hét után ha nem elegendő, javasolt a gyógyszeres kezelés.

    Más esetekben az életmódváltással egyidejűleg már javasolt a metformin (első választandó gyógyszer) terápia beállítása. ( Ez az európai ajánlás is.)

    Célértékként minden kezelési fázisban a <7% HbA1C-érték szerepel. Terápiaváltás szükséges, ha az alkalmazott kezelés a kívánt glykaemiás kontrollt (<7%HbA1C 3 hónap elteltével sem biztosítja.

    (WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin)

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • "Depis vagyok"

    Nem igaz, hogy a magyar depressziós nép, legfeljebb az, hogy rosszul működik az önértékelési képessége.

    Terhességi panaszok

    A várandósságnak kevésbé ismert jele és velejárója is vannak, melyeket megpróbáltunk összeszedni.

    A vérszegénység tünetei

    Milyen tünetek esetén gondoljunk vérszegénységre? Jelek, melyek alapján felmerülhet a betegség gyanúja.

    A lábgomba kialakulása

    A gomba a talp bőrén és a lábujj közötti részek nedves zugaiban telepszik meg. Kik fertőződhetnek meg legkönnyebben?

   •  

    Hozzászólások (5)
    Írta: Csingi
    Mutassatok olyan embert, akinek a gabona és a hüvelyes okozta a diabéteszt. :) Ugyan már. Úgy gondolom, hogy a hajlamot, az életmódbeli mintát lehet örökölni, de az ipar által manipulált, feldogozott műélelmiszerek helyett "élő" növényi étrenddel és a lelki okok ismeretében, annak megoldásával minden betegség gyógyítható. Lehet tiltakozni, lehet állatot enni, ha azzal ért vki egyet, bár ebben az esetben mindig felmerül bennem a kérdőjel, hogy ha a tejterméket kikiáltjuk ártó élelmiszernek, akkor a test, ami azt termeli, hogy lehet az a kategória, amit enni kell?! Viccesen nyilvánvaló ellentmondás :)

    Írta: Elfelejtettem írni
    Túl sok hülyeség van leírva, ezért röviden kiegészítem ezt az egészet:Álljon vissza az emberiség az eredeti táplálkozására, ha élni akar. A paleolit életmód a megfelelő. Amíg nem csináltad szigorúan 3 hónapig, nem is tudod, mit jelent. :)

    Írta: Mekkora parasztvakítás
    A Béta-sejtek nem ezért mondják fel a szolgálatot, kérem alássan.És szeretnék válaszolni egy kommentelőnek: - AnitaElőfordulhat, hogy tejet iszol, vagy tejtermékeket eszel. Hagyj fel velük, mert a tej indokolatlanul magas inzulinszintet vált ki a szervezetedben, ami miatt pusztulnak a béta-sejtjeid. - JurijValóban gyógyítja, csak még a tejet is el kell hagyni (Aki nem hiszi, nézzen utána az IGF-nek! )

    Lapozzon a hozzászólások között!