• Nyirokcsomó gyulladás és nyirokcsomó megnagyobbodás

    Szerző:
    WEBBeteg

    A nyirokcsomók a szervezetben elszórtan, a nyirokerek mentén elhelyezkedő, a nyirokrendszer részét képező szervek. Kb. 500-600 nyirokcsomó található diffúzan, illetve csoportosan a nyak, a hónalj, a mellkas, a has és az ágyék régiójában. Szűrő funkciót töltenek be.

    Ha a szervezet kórokozóval találkozik, a nyirokcsomókban gyors szaporodásnak induló limfociták (fehérvérsejtek egyik típusa) segítségével felvesszük a küzdelmet a fertőzéssel szemben.

    A nyirokcsomók gyulladása és megnagyobbodása között nem lehet éles határt vonni. A nyirokcsomók megnagyobbodása az esetek nagy részében ártalmatlan és nyom nélkül gyógyuló megbetegedés, de minden esetben a kórok felderítése szükséges.

    Hirdetések

      Ön tudta?


    A nyirokcsomó gyulladást latinul lymphadenitis-nek, míg a nyirokcsomó megnagyobbodását lymphadenomegalia-nak hívják.

    Nyirokcsomó-megnagyobbodást (lymphadenomegalia) okozhat gyulladás, fertőző betegség, autoimmun betegségek, nyirokrendszert érintő tumorok (limfómák), leukémia és más szervek daganatos elváltozásai, melyek a nyirokszervekbe történő áttét képzésével (metasztázis) okozzák a nyirokcsomók duzzanatát.

    Nyirokcsomó-gyulladás (lymphadenitis). A fertőzéssel (infekció) szembeni küzdelem eredménye a nyirokcsomó gyulladása. A megbetegedést kiváltó kórokozók széles palettán mozognak.

    • baktériális (akut bakteriális eredetű felső légúti infekciók, kullancs által terjesztett Lyme-kór, rágcsálóktól származó tularemia, TBC)
    • virális (heveny virális eredetű felső légúti fertőzések, CMV, EBV okozta mononucleosis infectiosa, morbilli, HIV)
    • gombák
    • paraziták (toxoplasma gondii)

    Panaszok nyirokcsomó-megnagyobbodás és -gyulladás esetén

    Lymphadenitis (nyirokcsomó-gyulladás) esetén a nyirokcsomók fájdalmas duzzanata észlelhető, mely az infekció helyétől függően a test bármely tájékán jelentkezhet. A tapintható nyirokcsomók mellett gyakran jelentkezik hőemelkedés vagy láz hidegrázás kíséretében, továbbá általános tünetek, úgymint elesettség, fáradékonyság, étvágytalanság, fogyás is előfordulhat.

    A megnagyobbodott és fájdalmas nyirokcsomók felett bőrpír jelentkezhet, melegebb tapintatú a bőr.

     Fontos tudni!


    A test bármely területén tapintható nyirokcsomó észlelése esetén keresse fel háziorvosát!

    Súlyosabb fertőzés esetén a bőr gyulladásával is járhat, valamint a környező szövetekben a fertőzés továbbterjedhet, tályog alakulhat ki, melyből a felhalmozódott genny a felszín felé utat törve, váladékozó sipolyon keresztül ürülhet.

    A lyphadenomegalia (nyirokcsomó-megnagyobbodás) okának másik nagy csoportját a daganatos betegségek következtében kialakuló elváltozások képezik.

    A nyirokcsomók daganatos elváltozása bekövetkezhet metasztázis következtében, amikor a daganatsejtek egy másik szerv tumoros elváltozásából származnak. De a nyirokcsomó lehet elsődlegesen érintett, ilyenkor a daganatos szövetburjánzás a nyirokcsomó szöveteiből indul ki.

    A daganatos nyirokcsomókra általánosságban jellemző, hogy többnyire fájdalmatlanok, és folyamatos növekedést mutatnak. Természetesen vannak eltérő esetek is!

    Hol tapintható leggyakrabban nyirokcsomó és mi okozhatja a megnagyobbodását?

    Általában a legbanálisabb heveny fertőzések állnak az elváltozás hátterében. Ahhoz, hogy következtetni lehessen a lymphadenomegalia okára, ismerni kell, hogy az adott nyirokcsomó régiók, mely területekről gyűjtik össze a nyirokfolyadékot.

    A fül előtti nyirokcsomók a szem és a halánték tájékáról, az áll alatti csomókhoz tartozik a szájüreg, a nyaki nyirokcsomók a fül területéről, az arc és a nyak régiójáról, a hónalji csomók a felső végtag, a mellkas és a has felső részéről, a lágyéktáji nyirokcsomók az alsó végtagok, az alsó hasi régió, a nemi szervek és a végbél tájékról érkező nyirokfolyadékot szűrik és tisztítják.

    A nyirokcsomó duzzanat leggyakrabban a nyakon, a hónaljárokban, és ágyéktájon (inguinálisan) tapintható, mely legtöbbször ártalmatlan fertőzés velejárója. A duzzanat jelentkezhet az érintett terület egyik oldalán vagy szimmetrikusan mindkét oldalon tapinthatunk nyirokcsomókat.

    A nyaki panaszok hátterében általában fül-orr-gégészeti (felső légúti fertőzés) megbetegedés áll, de a nyirokcsomók alapos fizikális vizsgálata és az előzmények részletes ismerete szükséges a szintén lymphadenomegaliával járó különböző daganatos megbetegedések elkülönítése miatt.

    A hónaljban lévő nyirokcsomók duzzanata kialakulhat a felső végtag sérülése következtében, lehet hematológiai betegségek tünete is, valamint emlő tumor esetén gyakran érintettek a hónalji nyirokcsomók.

    Az inguinális nyirokcsomók leggyakrabban az alsó végtag sérülése (akár egy benőtt és begyulladt köröm is okozhatja), illetve különböző szexuális úton terjedő betegségek (a teljesség igénye nélkül: szifilisz, lágyfekély, lymphogranuloma inguinale) következtében válnak tapinthatóvá.

    Mindenképpen forduljunk orvoshoz, ha:

    • akut fertőzés tünetei megszűntek és a nyirokcsomók nem húzódnak vissza
    • a nyirokcsomó 1.5 cm-nél nagyobb, növekszik
    • a tapintható elváltozás fájdalmatlan
    • a nyirokcsomó kemény, tömött tapintatú és a környezetével összekapaszkodik (nem mobilis)

    Egyszerű, azonban alapos fizikális vizsgálattal megállapítható, hogy lokalizált vagy generalizált a nyirokcsomók érintettsége, azaz csak egy régióban vagy a test több részén vannak tapintható nyirokcsomók.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Fontos megállapítani a nyirokcsomó nagyságát, konzisztenciáját, nyomásérzékenységét vagy fájdalmatlanságát, a környezethez való viszonyát, azaz, hogy mobilis-e vagy összekapaszkodik a környezetével.

    Általában az infekció lezajlása után a tapintható nyirokcsomók is eltűnnek. Ha perzisztál (nem szűnik meg) az elváltozás, és az ok egyértelműen nem mutatható ki vagy felmerül a daganatos eredet, nyirokcsomó biopszia szükséges.

    A biopszia az elváltozás lokalizációjától függően történhet helyi érzéstelenítésben vagy nagyobb beavatkozás esetén altatásban. Szövetmintát vesznek a kóros nyirokcsomóból, az így nyert szövetmintát szövettani vizsgálatnak vetik alá, a kórok tisztázása végett.

    (WEBBeteg - Dr. Borsi Lieber Katalin)

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Kiemelt hírek

    Csontritkulás

    A csontritkulás férfiaknál és fiataloknál is kialakulhat. Hogyan lehet megelőzni?

    Helicobacter pylori és reflux: Van összefüggés?

    Becslések szerint minden harmadik ember fertőzött Helicobacter pylori baktériummal.

    Terhesség: a reggeli rosszullét

    A reggeli rosszullétek bizonyos esetekben akár a magzatot is veszélyeztethetik.

    PCO szindróma: Mit tegyek?

    Azt állapították meg, hogy PCO szindrómám van. Ilyenkor mi a teendő? - Az orvos válaszol.

   •  

    Hozzászólások (18)
    Írta: Betti
    Van abban valami amit U.erica mondott, hogy amíg rosszindulatú nem fáj..Pár hónapja felfedeztem az ágyékomnál egy nagy csomót, azt mondták nincs vele semmi baj, aztán egyik reggel arra ébredtem, hogy borzasztóan fáj ha már csak hozzáér a fehérneműm is. Elmentem orvoshoz ahol kiderült, hogy a nyirokcsomóm van megdagadva, mivel elkaptam egy CMV típusú vírust amit elvileg sokan hordozunk, de nem mindenkinél jön létre a betegség. Elvileg már kezd vége lenni ennek a rémálomnak és most fáj, amíg kialakult és a csúcson volt ez a dolog nem fájt egyáltalán... Inkább nézesd meg magad és legalább te is nyugodt leszel. :) :)

    Írta: U.erica
    aniko. borgyogyasz mondta egyszer nekem, hogy amig faj egy csomo nincs baj. Ugyanis, ha rossz indulatu lenne az nem fajna, mert alattomosan tamad. legyen szo mell csomorol stb.:-)Ne aggodj olyasmirol, ami csak kepzelet szulemenye. Azzal csak magadnak artanal, es azzal viszont kezdodhetne bar mi.biztos hallotad mar azt, "hogy lelki okobol eredhetnek".... Szoval! Nyugalom :-) semmi panik. u.ne erica

    Írta: Jani27
    Anikó, ne aggódj, nekem év eleje óta vannak beduzzadva a nyirokcsomóim, már leteszteltek mindenre ami ezt okozhatja, még nyirokcsomót is távolítottak el szövettani vizsgálatra és az eredmény semmi, annyit állapítottak meg, hogy valami gyulladás "van-volt"a szervezetemben és attól van ez a dolog. Nekem nem fájnak, de viszont vissza vissza tér a torok fájásom és slejmes is vagyok.Ne aggódj majd meggyógyulsz :)Üdv

    Lapozzon a hozzászólások között!