• Nyirokcsomó gyulladás és nyirokcsomó megnagyobbodás

    Szerző:
    WEBBeteg

    A nyirokcsomók a szervezetben elszórtan, a nyirokerek mentén elhelyezkedő, a nyirokrendszer részét képező szervek. Kb. 500-600 nyirokcsomó található diffúzan, illetve csoportosan a nyak, a hónalj, a mellkas, a has és az ágyék régiójában. Szűrő funkciót töltenek be.

    Ha a szervezet kórokozóval találkozik, a nyirokcsomókban gyors szaporodásnak induló limfociták (fehérvérsejtek egyik típusa) segítségével felvesszük a küzdelmet a fertőzéssel szemben.

    A nyirokcsomók gyulladása és megnagyobbodása között nem lehet éles határt vonni. A nyirokcsomók megnagyobbodása az esetek nagy részében ártalmatlan és nyom nélkül gyógyuló megbetegedés, de minden esetben a kórok felderítése szükséges.

    Hirdetések

      Ön tudta?


    A nyirokcsomó gyulladást latinul lymphadenitis-nek, míg a nyirokcsomó megnagyobbodását lymphadenomegalia-nak hívják

    Nyirokcsomó megnagyobbodást (lymphadenomegalia) okozhat gyulladás, fertőző betegség, autoimmun betegségek, nyirokrendszert érintő tumorok (limfómák), leukémia, és más szervek daganatos elváltozásai, melyek a nyirokszervekbe történő áttét képzésével (metasztázis) okozzák a nyirokcsomók duzzanatát.

    Nyirokcsomógyulladás (lymphadenitis). A fertőzéssel (infekció) szembeni küzdelem eredménye a nyirokcsomó gyulladása. A megbetegedést kiváltó kórokozók széles palettán mozognak.

    • baktériális (akut bakteriális eredetű felső légúti infekciók, kullancs által terjesztett Lyme-kór, rágcsálóktól származó tularemia, TBC)
    • virális (heveny virális eredetű felső légúti fertőzések, CMV, EBV okozta mononucleosis infectiosa, morbilli, HIV)
    • gombák
    • paraziták (toxoplasma gondii)

    Panaszok nyirokcsomó-megnagyobbodás és -gyulladás esetén

    Lymphadenitis (nyirokcsomó-gyulladás) esetén a nyirokcsomók fájdalmas duzzanata észlelhető, mely az infekció helyétől függően a test bármely tájékán jelentkezhet. A tapintható nyirokcsomók mellett gyakran jelentkezik hőemelkedés vagy láz hidegrázás kíséretében, továbbá általános tünetek, úgymint elesettség, fáradékonyság, étvágytalanság, fogyás is előfordulhat.

    A megnagyobbodott és fájdalmas nyirokcsomók felett bőrpír jelentkezhet, melegebb tapintatú a bőr.

     Fontos tudni!


    A test bármely területén tapintható nyirokcsomó észlelése esetén keresse fel háziorvosát!

    Súlyosabb fertőzés esetén a bőr gyulladásával is járhat, valamint a környező szövetekben a fertőzés továbbterjedhet, tályog alakulhat ki, melyből a felhalmozódott genny a felszín felé utat törve, váladékozó sipolyon keresztül ürülhet.

    A lyphadenomegalia (nyirokcsomó-megnagyobbodás) okának másik nagy csoportját a daganatos betegségek következtében kialakuló elváltozások képezik.

    A nyirokcsomók daganatos elváltozása bekövetkezhet metasztázis következtében, amikor a daganatsejtek egy másik szerv tumoros elváltozásából származnak. De a nyirokcsomó lehet elsődlegesen érintett, ilyenkor a daganatos szövetburjánzás a nyirokcsomó szöveteiből indul ki.

    A daganatos nyirokcsomókra általánosságban jellemző, hogy többnyire fájdalmatlanok, és folyamatos növekedést mutatnak. Természetesen vannak eltérő esetek is!

    Hol tapintható leggyakrabban nyirokcsomó és mi okozhatja a megnagyobbodását?

    Általában a legbanálisabb heveny fertőzések állnak az elváltozás hátterében. Ahhoz, hogy következtetni lehessen a lymphadenomegalia okára, ismerni kell, hogy az adott nyirokcsomó régiók, mely területekről gyűjtik össze a nyirokfolyadékot.

    A fül előtti nyirokcsomók a szem és a halánték tájékáról, az áll alatti csomókhoz tartozik a szájüreg, a nyaki nyirokcsomók a fül területéről, az arc és a nyak régiójáról, a hónalji csomók a felső végtag, a mellkas és a has felső részéről, a lágyéktáji nyirokcsomók az alsó végtagok, az alsó hasi régió, a nemi szervek és a végbél tájékról érkező nyirokfolyadékot szűrik és tisztítják.

    A nyirokcsomó duzzanat leggyakrabban a nyakon, a hónaljárokban, és ágyéktájon (inguinálisan) tapintható, mely legtöbbször ártalmatlan fertőzés velejárója. A duzzanat jelentkezhet az érintett terület egyik oldalán vagy szimmetrikusan mindkét oldalon tapinthatunk nyirokcsomókat.

    A nyaki panaszok hátterében általában fül-orr-gégészeti (felső légúti fertőzés) megbetegedés áll, de a nyirokcsomók alapos fizikális vizsgálata és az előzmények részletes ismerete szükséges a szintén lymphadenomegaliával járó különböző daganatos megbetegedések elkülönítése miatt.

    A hónaljban lévő nyirokcsomók duzzanata kialakulhat a felső végtag sérülése következtében, lehet hematológiai betegségek tünete is, valamint emlő tumor esetén gyakran érintettek a hónalji nyirokcsomók.

    Az inguinális nyirokcsomók leggyakrabban az alsó végtag sérülése (akár egy benőtt és begyulladt köröm is okozhatja), illetve különböző szexuális úton terjedő betegségek (a teljesség igénye nélkül: szifilisz, lágyfekély, lymphogranuloma inguinale) következtében válnak tapinthatóvá.

    Mindenképpen forduljunk orvoshoz, ha:

    • akut fertőzés tünetei megszűntek és a nyirokcsomók nem húzódnak vissza
    • a nyirokcsomó 1.5 cm-nél nagyobb, növekszik
    • a tapintható elváltozás fájdalmatlan
    • a nyirokcsomó kemény, tömött tapintatú és a környezetével összekapaszkodik (nem mobilis)

    Egyszerű, azonban alapos fizikális vizsgálattal megállapítható, hogy lokalizált vagy generalizált a nyirokcsomók érintettsége, azaz csak egy régióban vagy a test több részén vannak tapintható nyirokcsomók.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt


    Fontos megállapítani a nyirokcsomó nagyságát, konzisztenciáját, nyomásérzékenységét vagy fájdalmatlanságát, a környezethez való viszonyát, azaz, hogy mobilis-e vagy összekapaszkodik a környezetével.

    Általában az infekció lezajlása után a tapintható nyirokcsomók is eltűnnek. Ha perzisztál (nem szűnik meg) az elváltozás, és az ok egyértelműen nem mutatható ki vagy felmerül a daganatos eredet, nyirokcsomó biopszia szükséges.

    A biopszia az elváltozás lokalizációjától függően történhet helyi érzéstelenítésben vagy nagyobb beavatkozás esetén altatásban. Szövetmintát vesznek a kóros nyirokcsomóból, az így nyert szövetmintát szövettani vizsgálatnak vetik alá, a kórok tisztázása végett.

    (WEBBeteg - Dr. Borsi Lieber Katalin)

    Legutóbb frissült:
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Kiemelt hírek

    Májrák

    A májban kialakuló daganat nehezen észrevehető, mivel nem kíséri fájdalomérzet.

    Vakbélgyulladás

    A műtétet ma már kétféle eljárás keretében tudják elvégezni egyes centrumokban.

    Kerékpározás

    A legfontosabb egészségügyi vonatkozás, hogy kiválóan edzi a szív- és vérkeringési rendszert.

    Magas rosttartalmú diéta

    A rostdús diéta módosítja a kalcium és a foszfor szintjét a szervezetben.

   •  


    Szóljon hozzá ön is!




    Hozzászólások (16)
    Írta: Jani27
    2014-04-23 07:15
    Anikó, ne aggódj, nekem év eleje óta vannak beduzzadva a nyirokcsomóim, már leteszteltek mindenre ami ezt okozhatja, még nyirokcsomót is távolítottak el szövettani vizsgálatra és az eredmény semmi, annyit állapítottak meg, hogy valami gyulladás "van-volt"a szervezetemben és attól van ez a dolog. Nekem nem fájnak, de viszont vissza vissza tér a torok fájásom és slejmes is vagyok.Ne aggódj majd meggyógyulsz :)Üdv

    Írta: Anikó
    2014-03-28 17:49
    Nekem már hetek óta fáj a torkom.Négy napja mentem el háziorvoshoz és azt mondta hogy be van gyulladva a torkom.A nyakamon sok kisebb-nagyobb csomó tapintható ki és megmondom őszintén hogy nagyon félek egy esetleges komolyabb betegségtől.A csomók ha megnyomom akkor fájnak és nyeléskor is fájdalmat érzek.Valaki megnyugtathatna egy kicsit hogy ne féljek ennyire.

    Írta: Ági
    2013-11-06 20:06
    nekem is volt a nyakamon duzzadt nyirokcsomó.Műtétileg elakarták távolítani,de szerencsére a sebész nem esett neki.Kiderült macskakarmolás miatt volt.10 doboz gyógyszer után tünetmentes lettem.

    Írta: Csaba012
    2013-07-13 19:59
    Elég rég óta van egy megnagyobbodott nyirokcsomóm a nyakamon, olyan kis golyószerű, illetve a szám alatt.Azt hittem hogy ez normális. Konkrét tünetem nincs. Mit csináljak? Mire számíthatok?

    Írta: Bendegúz
    2012-05-19 09:01
    A napokban torokfájásra lettem figyelmes,nem nagyon akartam vele foglalkozni,mert nálam ez nem ritka,havonta 1-2x van arcüreggyulladásom is,így teljesen megszokottnak gondoltam,mígnem belázasodtam,reggel azonnal orvoshoz fordultunk,aki nyirokcsomót talált.A nyakamon kívülről tapintható egy "púp" de igen fájdalmas,így nem nyomogatom,ám belülről,a szájüregben is található,egy minimum 2 centi hosszú,puha,és iszonyat fájdalmakat okozó púp.A láz már elmúlt,ám a csomó még mindig ott van.Augmentin DUO kapszulát és Cataflam V-t kaptam rá.Valami tanácsot szeretnék kérni,mert ugyan 2 napja tart még csak a betegség,de azóta túl sokat nem tudtam enni és ivásnál is szúr a nyakam...Esetleg forduljak szakorvoshoz?Menjek Fül-orr gégére?Illetve mennyi idő után múlik majd el?Köszönet: Bendi

    Lapozzon a hozzászólások között!