• Kötőhártya-gyulladás (conjunctivitis)

    Szerző:
    WEBBeteg

    Ha Önnek kötőhártya-gyulladása van, úgy érezheti, hogy szemében van valami, amit nem tud eltávolítani. Ébredéskor a szemek összeragadhatnak a szemből folyó váladék miatt, a szem fehér része pedig rózsaszínesen elszíneződhet, és a látásélesség is romolhat.

    A kötőhártya-gyulladás a szemhéj és a szemgolyó egy részét fedő áttetsző hártya (conjunctiva) gyulladásos vagy fertőzéses megbetegedése. A kötőhártya-gyulladást nagyon gyakran bakteriális vagy vírusos fertőzés, illetve allergiás reakció okozhat. Az újszülötteknél a gyulladás hátterében a nem teljesen megnyílt könnycsatorna is állhat.

    A gyulladás a kötőhártya kis ereinek kitágulásához vezet. Ez okozza szem fehérjének a kipirosodását, vagy rózsaszín elszíneződését. Bár a kötőhártya-gyulladás egy eléggé kellemetlen állapot, nagyon ritkán befolyásolja csak a látásélességet. A kötőhártya-gyulladás leggyakoribb tünetei az alábbiak.

    • Az egyik, vagy mind a két szem kipirosodása.
    • Az egyik, vagy mind a két szem viszketése.
    • Homályos látás és fényérzékenység.
    • Könnyezés.
    • A szem váladékozása, amely az éjszaka folyamán összeragaszthatja a két szemhéjat.
    • Idegen test érzése az egyik, vagy mind a két szemben.

    Ha saját megítélése szerint Önnek kötőhártya-gyulladás a van, néhány egyszerű fogás segítségével enyhíthet a fájdalmon.

    Hirdetések

    Mivel a kötőhártya-gyulladás fertőző betegség, fontos a korai diagnózis és kezelés. Ezt elsősorban az óvodás gyerekek kapcsán fontos hangsúlyozni, mert ők egyfelől gyakran fertőződnek meg, másfelől az óvodában, bölcsődében másokat is könnyen megfertőzhetnek.

    A kötőhártya-gyulladás lehetséges okai

    A kötőhártya-gyulladás legtöbbször vírusfertőzés eredménye, ám előidézheti baktérium, allergiás reakció, a szembe került vegyszer vagy idegen test is. Újszülöttekben a kötőhártya-gyulladást a nem teljesen átjárható könnycsatorna okozhatja.

      Ophthalmia neonatorum
    Az újszülöttek szeme érzékeny a méhcsatornában normálisan jelenlévő, az anyánál tüneteket nem okozó baktériumokra. Ritkán ezek a baktériumok azonban az újszülötteknél súlyos kötőhártya-gyulladást hozhatnak létre, amit ophthalmia neonatorumnak neveznek. Ezt a betegséget azonnal kezelni kell a látásvesztés megelőzése érdekében. Ezért van az, hogy röviddel a szülés után az újszülöttek szemébe preventív célzattal antibiotikumot, például erythromycint cseppentenek.

    Vírusok és baktériumok. A vírusos kötőhártya-gyulladás miatt a szemből vizes, vagy nyákos váladékozás ürülhet, a bakteriális eredetű gyulladás során általában vastagabb, sárgás-zöldes váladék termelődik. Mind a vírusos, mind a bakteriális kötőhártya gyulladás kialakulhat megfázással és torokfájással (felső légúti fertőzéssel) együtt is.

    A kötőhártya-gyulladás mind a két formája nagyon fertőző, felnőttek és gyerekek egyaránt megfertőződhetnek tőle, a bakteriális gyulladás azonban gyakoribb gyerekek esetében, mint felnőtteknél.

    Allergia. Az allergiás kötőhártya-gyulladás mind a két szemet érinti. A gyulladás egy allergizáló anyagra (allergénre) - például pollenre - adott válaszként alakul ki. Szervezete az allergén hatására IgE nevű immunglobulint termel, ez az antitest pedig speciális sejteket (hízósejteket) aktivál a szemek illetve a légutak nyálkahártyájában, amelynek hatására gyulladásos anyagok, többek között hisztamin szabadul fel. A hisztamin felelős számos allergiás tünetért, így például a kötőhártya-gyulladásért.

      Rizikófaktorok
    Az allergiás conjunctivitis egyik rizikófaktora az, ha a szem korábban már találkozott az allergénnel. A másik rizikó faktor a vírusos vagy bakteriális kötőhártya-gyulladásban szenvedő beteggel való érintkezés. Mind a vírusos, mind a bakteriális kötőhártya-gyulladás gyakori gyerekekben, és nagyon fertőzőképes. Előfordulhat, hogy még a tünetek megjelenése után 14 nappal is fertőzőképes az állapot.

    Ha Önnek allergiás kötőhártya-gyulladása van, szeme erőteljesen viszkethet, könnyezhet. A szemek gyulladása mellett orra is viszkethet, tüsszögés és vizes orrváladék képződhet. Előfordulhat, hogy a szemhéj és a szemgolyó egy részét fedő hártya megduzzad, és ezáltal úgy tűnik, mintha a szem fehérjén kis áttetsző folyadék tartalmú hólyagok lennének.

    Vegyszer és idegen test. Vegyszer illetve idegen test szembe kerülése szintén kötőhártya-gyulladáshoz vezethet, azonban ilyenkor általában sem nyák, sem genny nem ürül a szemből. Néha a szem átmosása és kitisztítása elegendő ahhoz, hogy az irritációt okozó vegyszert, illetve az idegen testet eltávolítsák. A tünetek általában egy-két napon belül elmúlnak.

    Mikor forduljunk orvoshoz?

    A kötőhártya-gyulladás bár egy nagyon kellemetlen betegség, nem veszélyezteti a látást, és általánosságban nem igényel sürgősségi kezelést. Mivel a kötőhártya-gyulladás még a tünetek kezdetétől számított két héten túl is nagyon fertőző lehet, fontos a korai diagnózis és kezelés.

    A bakteriális kötőhártya-gyulladásban szenvedő gyerekeket nem szabad közösségbe engedni a kezelés megkezdése után sem. A vírusos kötőhártya-gyulladásban szenvedő betegek általában néhány napig fertőzőek. Kérdezze meg orvosát, hogy mikortól mehet vissza gyermeke az iskolába, vagy az óvodába! A legtöbb helyen elvárt, hogy a gyerek legalább 24 órás kezelésen legyen túl, az iskolába való visszatérés előtt.

    Bizonyos esetekben a kötőhártya-gyulladás szaruhártya károsodáshoz vezethet gyerekekben és felnőttekben is, ez tovább hangsúlyozza a korai kezelés fontosságát.

    A kötőhártya-gyulladás kezelése

    Orvosa mintát vehet a szemváladékból, így laboratóriumi módszerek segítségével meghatározzák a fertőzés típusát. Ha Önnek kisgyereke van, akinek időről-időre kiújul kötőhártya-gyulladása, felmerülhet, hogy ennek hátterében a nem megfelelően átjárható könnycsatorna áll. Rendszeres gyerekgyógyászati ellenőrzések esetén, egy ideig lehet várni, hátha magától megnyílik a csatorna. Ha nem, szemész beavatkozására lehet szükség.

      Otthoni kezelés
    A kötőhártya-gyulladás kellemetlen tünetei enyhíthetők az érintett szem meleg vizes borogatásával. A borogatáshoz áztasson be meleg vízbe egy tiszta ruhát, majd csavarja ki, és utána tegye a lehunyt szemekre! Allergiás conjunctivitis esetén kerülje a szem gyakori dörzsölését, ezzel kevesebb hisztamin szabadul fel a szemben. Érdemes esetleg vény nélkül kapható szemcseppeket kipróbálni, amelyek antihisztamint, és a kötőhártya ereit összehúzó anyagot is tartalmaznak.

    Bakteriális fertőzés esetén orvosa antibiotikum tartalmú szemcsepp használatát javasolhatja Önnek, ezt használva a fertőzés néhány napon belül elmúlik. A szemcseppek helyett antibiotikus szemkenőcs javasolt a gyerekek szemfertőzésének kezelésére, a kenőcsöt ugyanis gyerekeknél gyakran könnyebb alkalmazni. A gyógyszer bármelyik formája esetén egy-két napon belül jelentős javulás várható. Győződjön meg róla, hogy a gyógyszert a kezelés teljes javasolt időtartama alatt használja, ezáltal megelőzve a fertőzés kiújulását!

    A vírusos kötőhártya-gyulladás nem kezelhető antibiotikus szemcseppekkel, illetve szemkenőcsökkel. Hasonlóan az egyszerű náthához, a betegség egyes tünetei recept nélkül kapható gyógyhatású készítményekkel csökkenthetők, de alapjában véve a tünetek végleges elmúlásához a vírusfertőzésnek egyszerűen le kell zajlania. Lehet, hogy az első 3-5 napban a tünetek romlanak, ezt követően azonban tünetek maguktól javulnak. Lehet, hogy 2-3 hét is beletelik, mire a fertőzést okozó vírusfertőzés elmúlik.

    Ha az allergiás conjunctivitis áll a szembetegség hátterében, orvosa többféle szemcsepp közül választhat: többek között antihisztaminok, nyálkahártya duzzanatcsökkentők, hízósejt stabilizálók, szteroidok, és gyulladáscsökkentő szemcseppek használata jön szóba.

      Az emberi szem sémás anatómiája; Forrás: http://www.mozaik.info.hu  
     
    Az emberi szem sémás anatómiája
    Forrás
     

    Hogyan előzhető meg a gyulladás terjedése?

    A kötőhártya-gyulladás terjedésének megelőzésének legjobb módja a megfelelő higiénia. Ha már egyszer felállították a diagnózist, kövesse az alábbi lépéseket!

    • Ne érjen kezeivel a szeméhez!
    • Gyakran és alaposan mossa meg kezeit!
    • Naponta cserélje törölközőjét, és ne használjon közös törölközőt mással!
    • Cserélje gyakran párnahuzatát!
    • Ne használjon szemfestéket, különösen ne használjon szemspirált!
    • Ne használja más szemfestékét, illetve személyes szem kozmetikumait!
    • Kövesse orvosa utasításait a megfelelő kontaktlencse használatot illetően!
    • Ha gyermekének alakul ki kötőhártya-gyulladása, vigyázzon, hogy a gyerek ne kerüljön közeli kapcsolatba más gyerekekkel!

    (WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus)

    Legutóbb frissült:
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Kiemelt hírek

    Olajos magvak

    Ábécé sorrendben a hazánkban ismertebb olajos magvakról. Milyen tápanyagok találhatók meg bennük?

    Hepatitis, a máj betegsége

    Az utóbbi években több ezerrel nőtt a hepatitis vírussal fertőzöttek száma hazánkban. Július 28-a a hepatitis világnapja.

    Visszérbetegség

    A kezeléssel semmiképpen sem szabad késlekedni, hiszen a kezeletlen betegség szövődményekhez vezethet.

    Mennyit ihat egy vesebeteg?

    Sok olyan krónikus betegség van, amelyben egyedileg kell megítélni, mennyi folyadék fogyasztása biztonságos.

   •  

    Hozzászólások (1)
    Írta: Vincze József
    2014-08-22 17:14
    A vérből kimutatták a feketeüröm allegiát. Időnként, évente 2-3-szor a nyelvem el kezd duzzadni, s akkor azonnal a sürgősségi osztályra kell menni a megfelelő kezelésre. Ezután elmúlik a nyelv duzzanat.Mit lehet tenni ez ellen?

    Lapozzon a hozzászólások között!