Hogyan tovább?

Tisztelt Doktor Nő/Úr! Pajzsmirigy betegség (alulműködés) valamint IR kapcsán szeretnék tanácsot kérni. 2015 tavaszán derült ki a pajzsmirigy alulműködésem, elkezdtem szedni a Letrox tablettát, 50 mikrogrammot. Mivel a tsh érték nem ment le a megfelelő mértékben (t3, t4-et nem is néztek, csak nagyon ritkán) , így folyamatosan emelték a gyógyszer adagom. Idén tavasszal 100 mikrogrammot szedtem, amikor úgy döntöttem, orvost váltok, ugyanis a panaszaim nem szűntek és nem szűnnek továbbra sem. A legnagyobb problémám a libidóm teljes lecsökkenése. Emellett a súlyom ingadozik, néha feljön 3 kg, néha lemegy, a hajam hullik (159 cm, 52, 7 kg, heti 3x1, 5 órát edzek) . Úgy érzem, az idegrendszerem is nagyon gyenge, hirtelen fel tudom húzni magam. A munkában zavar, hogy nehezen értek meg dolgokat, memóriazavarral is küzdök, nem emlékszem dolgokra, néha úgy érzem, elbutulok. (irodai munka) Tavasszal az új orvosom tanácsára a Letrox adagom 125 mikrogramm lett (ekkor a TSH 0, 839 volt) . IR gyanú miatt lassan felszívódó szénhidrátot javasolt, 120-140 gramm körüli szénhidrátbevitel / nap -ra. Több, mint 3 éve kerülöm a fehér lisztet és finomított cukrokat, ezt jeleztem is neki.Kérte, hogy a jódot kerüljem, valamint azt is, hogy a következő kontrollra egy cukorterhelés + inzulin vizsgálati eredménnyel érkezzek. A Letrox hatására a tsh szintem 0, 011 lett, szabad T3: 5, 79, szabad T4: 25, 44. Az inzulin terhelés képét csatolom. Mikor újabb kontrollra mentem, a doktor úr megállapította, hogy T3 pótlási igény merülhet fel, illetve hogy hypothyreoidnak tűnök a labor ellenére is. Reverz T3 meghatározást javasolt, ennek az értéke 0, 36 ng/ml lett. (Ezzel egyidejűleg nem kért sima T3-at, illetve a T3 kezelés megkezdése előtti szükséges labor vizsgálatok sem történtek) Felírt nekem Thybon tablettát (10 mikrogrammot) , illetve 1X500 mg Metfogammát. A Metfogammát elkezdtem szedni, de nagyon nem változott tőle semmi. A Thybon tablettát egyelőre nem kezdtem szedni. Próbáltam a témában kutakodni, de nagyon tanácstalan lettem. Azt is olvastam, hogy a Letrox a legrosszabb pajzsmirigy gyógyszer és hogy okozhat ez is (vagy csak a T4 hormon? ) libidócsökkenést? Nem tudom, hogy mi az ami a panaszaim csökkenésében segíthetne, hogy merre induljak tovább. Köszönöm szépen válaszát!

Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza pajzsmirigy-alulműködés témában

Kedves Kérdező!

Ha a tsh a normál érték alatt van letrox szedés mellett az azt jelenti, hogy az adott dózis kicsit több mint kellene. Ilyenkor csökkenteni érdemes 12.5 ug-al a szintjét általában és hat hét múlva újra nézni. Nekem a Thybon szedésével sajnos nincs tapasztalatom. Akinek nehezen áll be a letrox, vagy panaszos inkább Synthroxine szedését javasoljuk. Elméletileg ha a tsh normál tartományban van, akkor a tüneteket nem a pajzsmirigy okozza. Érdemes még vas szintet is nézni. De lehet a Syntroxine mellett is dönteni. Ez drágább mint a LEtrox, de stabilabb és jobban tolerálják a szedését a betegek is.

Az IR-el kapcsolatban, ez egy hosszútávú folyamat, ha egyszer kimutatható, akkor nem változik, ha aktuálisan nézzük a glükóz és inzulin szintet, akkor éppen lehet hogy jó lesz, de az állapot akkor is fennáll. Diétát mindig tartani kell. A merckformin ami egy nagyon jó gyógyszer, nem szabad csodát várni. Hosszú távon - jól tartott diéta mellett! - segíti a fogyást, mert rontja a cukor felszívódását. De magában nem használ. Illetve pl a policisztás ovárium esetén ami gyakran társul, javítja a panaszokat. A libidócsökkenést úgy érdemes értelmezni, ha beáll a tsh és a diéta rendezett, akkor kell értékelni. Ha akkor is fennáll, érdemes endokrinológusát kérdeznie.

Kérdés: 2018. december 09., 16:47; Megválaszolva: 2018. december 19., 10:24
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Mitől fáj a lépem?
Üdvözlöm! 10 hónapja felfedeztek nálam egy betegséget, ami pajzsmirigy alulműködés, mint kiderült. Fél éve szedek rá gyógyszert. Akkoriban...
L-Thyroxin 50
Az orvosom pajzsmirigy alulműködés miatt L-Thyroxin 50-et írt föl, napi fél tablettát. Elfelejtettem megkérdezni hogy ez a gyógyszer hogyan...
Biológiailag aktív tesztoszteron...
Tisztelt Doktornő! Férfi hormon szint mérést végeztem el privát laborban, és az eredmények alapján a biológiailag aktív tesztoszteron szintem...
Pajzsmirigy UH lelet
Inzulinrezisztencia?