• Az epekő tünetei, kezelése

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az epekő gyakori jelenség, az európai népesség 15 százalékát érinti. Epekövességről (cholelithiasis) abban az esetben beszélünk, ha az epehólyagban kő kialakulása bizonyítható.

    Az epekő téma cikkei

    3/1 Az epekő tünetei, kezelése
    3/2 Az epekő műtét
    3/3 Diéta epekő esetén

    Az epekő gyakrabban fordul elő nők körében, kialakulására hajlamosít az elhízás, a magas vérzsír értékek (koleszterin, triglicerid), a terhesség és a szoptatás időszaka, továbbá az éhezés és a drasztikus fogyókúra. A betegségek közül a cukorbetegség és az epesav-visszaszívódás zavarával járó állapotok fokozzák az epekövek kialakulásának esélyét, májzsugorban és Crohn-betegségben előfordulása pedig a 20-30 százalékot is eléri.

    A máj naponta 800-1000 milliliter epét termel. Az epét a máj alatt elhelyezkedő epehólyag tárolja, amiből az epeutakon keresztül ürül a patkóbél nevű vékonybélszakaszba, ahol a zsírok emésztésében vesz részt. Az epesavas sóknak fontos szerepük van a zsírok lebontásában. A nagyméretű zsírcseppeket kisebb részekre bontják, így a hasnyálmirigy enzimei könnyebben hozzájuk tudnak férni. Az enzimek közreműködésével a zsírok olyan kis molekulákká bomlanak, melyeket a bélsejtek már fel tudnak venni.

    Az epekövek kialakulása

    Az epe körülbelül 80 százalékát víz alkotja, ebben oldva koleszterin, epesavak és foszfolipidek találhatók 5-70-25 százalékos arányban. Ha ezen arányok eltolódnak, az epe besűrűsödik, túltelítetté válik, akkor az epe alkotóelemei kicsapódhatnak és megindulhat a kőképződés.

    Az epekövek többsége, mintegy 80 százaléka koleszterinkő, amely az epében található koleszterin kicsapódásával jön létre. A bilirubin kövek (a vörösvértestpusztulás során létrejövő bilirubin adja az epe jellegzetes sárgás színét) fokozott vérfestéklebomlás során képződhetnek.

    Hirdetések

    Epekő és más betegségek

    Az epekövesség okozta panaszok hasonlítanak a következő betegségek tüneteire is:

    A diagnózis felállítását mindig bízzuk a kezelőorvosra!

    Az epekő tünetei és az epegörcs

    A hasi ultrahangos vizsgálattal észlelt epeköves betegek 75 százaléka panaszmentes epekőhordozó, az epehólyagban kialakuló kövek ebben az esetben semmiféle panaszt nem okoznak.

    A fennmaradó 25 százalékban a következő jellegzetes panaszokat várhatjuk:

    • epegörcs: felhasi, jobb bordaív alatti görcsös (enyhülő-erősödő) fájdalom, amely a hátba, a jobb vállba sugározhat;
    • hányinger, hányás;
    • gyakori böfögés.

    A fentieken kívül további nem típusos panaszok is jelentkezhetnek, mint például a felhasi teltségérzés, a puffadás, bizonyos ételek fogyasztása után jelentkező kellemetlen hasi tünetek.

    Az epekövesség kezelése

    Szövődmények

    A betegség lehetséges szövődményei közé tartozik az epehólyag-gyulladás (láz, laboreltérések), illetve az epeúti kövesség, és a hasnyálmirigy-gyulladás (sárgaság, láz, erős, állandó felhasi fájdalom, laboreltérések).

    Epegörcs esetén görcsoldók, erősebb panaszok esetén fájdalomcsillapítók javasoltak. Emellett legalább egy napos koplalás, majd zsír- és fűszerszegény diéta javasolt.

    Néma epekövek esetén kezelésre nincs szükség, de az évtizedek óta fennálló epekövesség által fenntartott állandó kismértékű epehólyag-gyulladás fokozza az epehólyagrák kialakulásának kockázatát, ezért családi halmozódás, gyulladásra utaló ultrahangos kép mellett szintén javasolt a műtéti megoldás.

    Panaszos epekövesség elsőként választandó megoldása a laparoscopos epehólyag-eltávolítás (a műtét során a teljes epehólyagot eltávolítják, nem a köveket veszik ki az epehólyagból, mert a funkciójában sérült epehólyagban hamarosan újabb kövek képződnének).

    Az epepanaszokról bővebben

    A beavatkozás során három-négy pár cm-es hasi metszésen keresztül, manipulátorok segítségével veszik ki az epehólyagot, így pár nappal a műtét után a beteg otthonába távozhat. Válogatott esetekben akár "egynapos sebészet" keretein belül is sor kerülhet a műtétre. Ha a laparoszkópos módszer valamilyen szövődmény miatt nem alkalmazható, nyitott epehólyag-eltávolítás szükséges.

    Az epehólyag eltávolítást követően a diéta folytatása szükséges, mert bár epeköves görcs nem várható (kivéve, ha epevezeték-kő képződik), az epehólyag raktározó funkciója kiesik, az epe folyamatosan jut a nyombélbe. Nagyobb mennyiségű zsíros étel elfogyasztását követően a nem teljes emésztés miatt haspuffadás, teltségérzés, esetleg hasmenés jelentkezhet.

    A nem műtétes eljárások (gyógyszeres epekőoldás, epekőzúzás) az alacsonyabb sikerarány, a hosszas kezelés és a gyakori kőújraképződés miatt nem terjedtek el.

    (WEBBeteg - Dr. Plósz János, belgyógyász gasztroenterológus)

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Az anorexia

    A kórkép hátterében elsősorban pszichológiai tényezők játszanak szerepet. Mit lehet tenni anorexia esetén?

    Pajzsmirigy-megnagyobbodás

    A pajzsmirigy méretének, tapintásának a megváltozása az egyik legbiztosabb jele a szerv rendellenes működésének.

    Szívbetegség és autóvezetés

    Saját magunkon és a velünk együtt utazón kívül a közlekedés többi résztvevője is veszélynek van kitéve, ha vétünk.

    Gyermekkorban a legveszélyesebb a leégés

    Feltehetően 18 éves kor előtt a legkárosabb a bőrt érő sugárzás. Hogyan óvja gyermekét?

   •  

    Hozzászólások (1)
    Írta: Vendég
    Nekem 36 kicsi kövem volt,ami állítólag a rosszabbik eset.Senkinek nem kívánom azt a fájdalmat amit én akkor átéltem 8 hónapon át,mielőtt megműtöttek.A végén már a csapvíztől is begörcsöltem,semmit nem tudtam enni,és volt olyan hogy napokig ülve aludtam mert csak úgy enyhült a görcs.De olyan is volt hogy napokig nem tudtam felkelni az ágyból.Volt olyan hogy sírva mentem be az ügyeletre,de úgy hogy nem tudtam kiegyenesedni,és az orvos hazaküldött :( Na de lényeg hogy végül sikerült a műtét és azóta kutya bajom(le is kopogom).