• Mi a fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa)?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A colitis ulcerosa a gyulladásos bélbetegségek egyik fajtája, ami az emésztőrendszer krónikus gyulladásával jár, jellegzetesen hasi fájdalom és hasmenés kíséri. A colitis ulcerosa befolyásolhatja a mindennapi életvitelt és néha életveszélyes szövődményekhez vezethet.

    A téma cikkei
    4/1 Mi a colitis ulcerosa?
    4/2 Colitis ulcerosa - Mikor forduljunk orvoshoz?
    4/3 A colitis ulcerosa kezelése
    4/4 Életviteli tanácsok colitis ulcerosa esetén

    A colitis ulcerosa általában a vastagbél és a végbél nyálkahártya felületes rétegeit, és jellegzetesen a bélszakasz összefüggő területeit érinti. Ez egy tipikus különbség a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa között, hiszen a Crohn-betegségben a bélszakasz bármely területén foltokban kialakulhat mélyen, az érintett bélszakaszba hatoló gyulladás.

    A colitis ulcerosa kezelésével a tünetek drámaian csökkenthetők és akár hosszú távú remisszió (tünetmentesség) is elérhető.

    Milyen tünetekkel jár a colitis ulcerosa?

    A bél ismeretlen eredetű gyulladásos megbetegedései (Colitis ulcerosa, Crohn-betegség); Forrás: www.internisten-im-netz.de
    A bél ismeretlen eredetű gyulladásos megbetegedései (colitis ulcerosa, Crohn-betegség)

    A colitis ulcerosa tünetei nagymértékben függnek a gyulladás súlyosságától és helyétől. Éppen ezért a colitis ulcerosát gyakran elhelyezkedésének megfelelően osztályozzák. Az alábbiakban néhány colitis ulcerosát kísérő tünetet ismertetünk.

    Proctitis ulcerosa (a végbél fekélyes gyulladása). A colitis ulcerosa ezen formájában a gyulladás a végbél területére korlátozódik és előfordulhat, hogy a végbélből történő vérzés a betegség egyetlen tünete. Másoknál végbéltáji fájdalom, sürgető székelési inger és a székelési inger ellenére kialakuló nehéz székletürítés jellemezheti.

    Bal oldali colitis. Ahogy azt a név is jelzi, a gyulladás a végbéltől a vastagbél bal oldali szakaszáig terjed, magába foglalva a sigma bélszakaszt és a leszálló vastagbelet. A tünetek közül a véres-nyákos hasmenés, a görcsös hasi fájdalom és a fogyás emelhető ki.

    Pancolitis. A colitis ulcerosa ezen formája a teljes vastagbelet érinti. A pancolitis időszakosan kialakuló véres-nyákos hasmenést, görcsös hasi fájdalmat, fáradtságot, fogyást és éjszakai izzadást okozhat.

    Fulmináns colitis. A colitis ulcerosa ritka, életet veszélyeztető válfaja, amely a teljes vastagbél szakaszt érinti, súlyos fájdalommal, nagyfokú hasmenéssel és néha kiszáradással, shockkal jár. A fulmináns colitisben szenvedő betegeknél súlyos szövődmények alakulhatnak ki. A belek rendkívüli felfúvódása miatt vastagbélrepedés és toxikus megacolon alakulhat ki.

    Hirdetések

    A colitis ulcerosa okai

    A colitis ulcerosa - hasonlóan a Crohn-betegséghez - a belek gyulladását és kifekélyesedését okozza. Ellentétben azonban a Crohn-betegséggel - amely a vastagbél különböző részeit érintheti - a colitis ulcerosa általában egy összefüggő területen érinti a vastagbél nyálkahártya felületes rétegéit, a végbéltől kezdődően.

    Nincs teljes egyetértés azt illetően, hogy mi idézi elő a colitis ulcerosát, de egyetértés van abban, hogy mi nem. Napjainkban már elvetették azt a teóriát, mely szerint a stressz áll a betegség hátterében, bár a stressz ronthat a tüneteken. Ehelyett a jelenlegi hipotézisek szerint az immunrendszer védekező mechanizmusa és a genetikai hajlam állhat a háttérben.

    A betegség lefolyása
    A colitis ulcerosa lefolyása betegenként változó lehet. Időnként fellángol, időnként pedig nem hallat magáról (remisszióba kerül).

    Immunrendszer. Egyes kutatók szerint egy vírus vagy baktérium állhat a colitis ulcerosa hátterében, az emésztőrendszer pedig akkor károsodik, amikor az immunrendszer megpróbálja a behatoló mikroorganizmusokat eltávolítani.

    Öröklődés. Tekintettel arra, hogy nagyobb valószínűséggel alakul ki colitis ulcerosa, ha valamelyik szülő vagy testvér ebben a betegségben szenved, a kutatók feltételezik, hogy a genetikai állománynak szerepe lehet a betegség kialakulásában. Jelenleg is folynak a kutatások a colitis ulcerosát okozó mutációk (génkárosodások) azonosítása céljából.

    Hajlamos Ön a betegségre?

    A colitis ulcerosa azonos arányban fordul elő férfiakban és nőkben, kialakulásának rizikófaktorai az alábbiak lehetnek.

    • Életkor. A colitis ulcerosa bármely életkorban kialakulhat, de nagyobb valószínűséggel alakul ki fiatalkorban. A colitis ulcerosa leggyakrabban a 30-as életkorban kezdődik, bár a betegek kis százalékánál csak az 50-60 éves korban jelentkezik.
    • Betegség a családban. Nagyobb a valószínűsége a colitis ulcerosa kialakulásának, ha közeli családtagja, például szülő, gyerek, vagy testvére is ebben a kórképben szenved.
    • Lakhely. Ha Ön városban vagy ipari övezetben él, akkor nagyobb valószínűséggel alakul ki Önnél colitis ulcerosa. Egyéb környezeti tényezők, például a magas zsírtartalmú diéta szintén szerepet játszhat a betegség megjelenésében.
    • Gyulladt epeutak. A primer sclerotizáló cholangitis, az epeutak megbetegedése is társulhat colitis ulcerosával. Hogyha Ön ebben a betegségben szenved, orvosa vizsgálatokat végezhet a colitis ulcerosa jelenlétének kizárására, a colitis ulcerosára utaló tünetek jelenlététől függetlenül.

    (WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, Lektorálta: Dr. Szigeti Nóra,  gasztroenterológus)

    Előző oldal | 4/1 | 4/2 Colitis ulcerosa - Mikor forduljunk orvoshoz?
    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • A vastagbélrák rizikófaktorai és tünetei

    Milyen idős kortól fordulhat elő a vastag-, illetve a végbél daganatos betegsége? - Az orvos válaszol.

    Crouzon-szindróma

    Mi okozza, milyen tünetekkel jár, és hogyan kezelhető ez a ritka genetikai betegség?

    A vérszegénység tünetei

    Milyen tünetek esetén gondoljunk vérszegénységre? Jelek, melyek alapján felmerülhet a betegség gyanúja.

    A lábgomba kialakulása

    A gomba a talp bőrén és a lábujj közötti részek nedves zugaiban telepszik meg. Kik fertőződhetnek meg legkönnyebben?

   •  

    Hozzászólások (2)
    Írta: Ultra
    Andrea! Nem tudom próbálkoztál-e étrendváltással? Sajnos nekem is komoly fájdalmaim és szerteágazó tüneteim vannak, de érzékelek javulást az utóbbi hónapokban annak ellenére, hogy nem szedek rá gyógyszert (Most csak Hummel-gél és sok sok vitamin, ill. határozottan betartom a diétát.) Én a paleóra esküszöm, a gyulladások hátterében rejtett (ki nem mutatható)gluténallergia is lehet, amit a tej a cukrok és a gyorsan felszívódó szénhidrátok csak fokoznak! Esetleg nézz be ide: tenyek-tevhitek.hu

    Írta: Sz. Andrea
    Milyen érdekes, hogy ezzel a betegséggel kapcsolatban még mindig vannak kérdéses pontok. Ennyi év távlatából sem derült ki egyértelműen, hogy mi is okozza. Én a statisztikával ellentétben nagyon fiatalon, 11 évesen lettem beteg, nagyon sok orvos kezelt már azóta, sajnos már műtéteim is voltak, újabb problémák vannak amikre ugyancsak nem tud senki sem egyértelmű választ adni, hogy van-e összefüggés az alapbetegség és az újabb problémák között. Sokszor elolvasom, ha valami újabb cikket látok, mindig van valami újdonság, de a válasz, hogy mitől, sajnos úgy érzem soha nem fog kiderülni, nem találják meg az orvosok rá a választ. Vagy ha igen, azt már én nem valószínű, hogy megérem.