Megfertőzhet a párom külföldi utazás után? - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

A párom Hongkongba utazott egy hétre, de utazás előtt nem szedett semmilyen gyógyszert, és nem kapott védőoltást sem. Hazahozhat-e valamilyen fertőző betegséget tudta nélkül?

WEBBeteg szakértő válasza

Nyilvánvalóan semmilyen fertőző betegség nem jönne jól ebben az állapotban. A Hong Kongban felmerülő fertőzések a következők: Dengue-láz, japán encephalitis, malária, bozótláz, typhus, utazók hasmenése, vírusos májgyulladás. Az első hármat szúnyog terjeszti. Ha a párjának nem volt szúnyogcsípése a kint töltött idő alatt, ezek kizárhatóak.

A malária tünetei

A betegség a szúnyogcsípés után, a pontos kórokozótól függően 6-40 nappal kezdődik lázzal és hidegrázással, izomfájdalmakkal. A láz igen magas (40-41 °C-os), általában hányás és hasi fájdalmak kísérik, majd erős izzadás követi. Az ilyen lázas rohamok - szintén kórokozótól függően - 48-72 óránként ismétlődnek. Tovább a cikkre

A bozótláz erdőben, falusi környezetben terjed, rágcsálók atkáinak lárvái közvetítik. Ezt sem gondolom reálisnak. Utazók hasmenését bárhol a világon lehet kapni, rossz higiénés viszonyok, helyi csapvíz, nyers ételek fogyasztása révén.

A tünetek hamar jelentkeznek, nyilvánvalóak. Typhus elleni védőoltást perifériás területekre 4 hétnél hosszabb időre utazóknak ajánlanak. A májgyulladás vírusokkal hasonló a helyzet, mint hazánkban. Hepatitis A vírus járványok vannak időnként, rossz higiénés viszonyok kellenek. A hepatitis B és C vírus vérrel terjed, itthon is.

Amennyiben tehát a párja városi környezetben töltött el egy hetet, jó higiénés viszonyok között és nem volt szúnyogcsípése, nem valószínű, hogy a fenti betegségeket megkaphatta. A rovarok által közvetítetteket pedig átadni is nehezebb. Én nem aggódnék emiatt.

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.