Alszik, mint a bunda - Az agyhullámok döntik el az alvás minőségét?

MTI
megjelent:

Egy amerikai kutatócsapat kiderítette, miért alszanak egyesek úgy, mint a bunda, ugyanakkor mások miért rezzenek fel minden neszre - a válasz az agyhullámokban rejlik.

Jeffrey Ellenbogen, a massachusettsi Harvard Medical School kutatója három éjszakán át vizsgálta alanyai agyi aktivitását a laboratóriumban.

Az alvás fázisai
Alvásunk mélysége nem állandó, közben jellemző fázisok követik egymást. Az alvás fázisai

Az alvók agyhullámai alapvetően lassú, rendszeres mozgást mutatnak. Amennyiben csörög a telefon vagy beszélgetés hallatszik, a mélyen alvók egy bizonyos agyterülete gyors agyhullámokat aktivál, amelyek megvédik az agyat a zajoktól.

Minél többször keletkeznek ilyen gyors agyhullámok egy embernél, annál stabilabban alszik, még akkor is, ha sok zaj éri - magyarázta Ellenbogen a Current Biology című folyóiratban a Die Welt című német lap szerint.

A kutató reméli, hogy további vizsgálatok révén fényt tud deríteni a különböző agyhullámok kiváltó okára. Így segíteni lehetne például azokon a kórházi betegeken, akiknek sípoló gépek és képernyők mellett kell(ene) aludniuk.

Az alvászavar és típusai
Az alvásigény egyénenként és életkoronként jelentős szórást mutat. Egy újszülött többnyire csak enni és inni ébred fel, ám az idős emberek többsége már alig néhány órányi alvással is beéri. Általában igaz, hogy ha valaki frissen ébred és kipihentnek érzi magát, akkor elegendőnek bizonyult számára az alvásra fordított idő, és megfelelő volt az alvás minősége is. Az alvászavar és típusai

(MTI)

Cikkajánló

Az alvászavar és típusai

Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Alvás
Az alvás alapvető létszükséglet a szervezet - így az idegrendszer - számára a regenerálódáshoz, szerepe mind mennyiségi, mind minőségi szempontból meghatározó. Elengedhetetlen a megfelelő szellemi és fizikai tevékenység végzéséhez.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos és Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.