Influenza esetén csak árt a diéta

szerző: K. J., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A téli influenzás időszakban általában a visszafogottabb étkezéseket javasolják megbetegedett családtagjaiknak. Az erős diéta azonban legyengíti az immunrendszert, és szabad utat enged a vírusoknak.

A drasztikusan csökkentett, szervezetünkbe bevitt kalóriák megnehezítik testünk védekezését a vírusokkal szemben - feltételezik amerikai kutatók, miután a jelenséget egereken végzett kísérletek során már bebizonyították

A tengerentúli tudósok arról írnak a vizsgálódásaikat összefoglaló tanulmányban, hogy az influenzát nem diétázással vészelhetjük át viszonylag gyorsan - ahogy azt számos eddigi házi praktikában olvashattuk -, hanem a tartalmasabb étkezés lehet a küzdelem első számú fegyvere.

A Michigan-i Egyetem kutatói - hogy feltételezésüket igazolják - a kísérleti egerek egyik csoportját diétára fogták, így azok a teljes ellátásban részesülő társaikkal szemben a napi kalóriák mindössze negyven százalékát kapták, miközben a rágcsálók mindkét csoportja ugyanannyi vitaminban és ásványi anyagban részesült.

A vizsgálat végén megállapították, hogy a diétás egereknek nem sikerült a vírustámadással szemben kellő mennyiségű védekező sejtet termelni, s a betegséget leküzdeni, hanem jóval több időre volt szükségük a teljes gyógyulásra, miközben drasztikusan vesztettek kiindulási súlyukból, és egyéb megbetegedések jeleit is mutatták.

Diéta: járványok idején tabu

Az Elizabeth Gardner vezette amerikai kutatók tanulmányukkal arra kívánják a figyelmet felhívni, hogy a téli, járványokkal sújtotta időszakban a megfelelő mennyiségű (és persze minőségű) táplálékkal ellátott szervezet jóval ellenállóbb a megbetegedésekkel szemben, és ha már a betegség jeleit mutatja, messze gyorsabban túlvészeli azt, mint a diétával legyengített emberi test.

A tudományos bizonyítékok azért nem jelentik azt, hogy a mértéktelenül enni kell, ám a legtöbbször az újév elején indított fogyókúrát ajánlatosabb egy-két hónappal elhalasztani amikorra már a megszokottnak számító influenzajárványok lecsengtek - és persze kevésbé drasztikus módszert választani.

Immunrendszer, bélflóra, probiotikum, prebiotikum

Immunrendszerünket nemcsak nyirokszervek és nyirokcsomók alkotják, hanem fontos részét képezi az az 1-2 kilogrammnyi hasznos baktériumtömeg is, amely a bélrendszerben, döntően a vastagbél területén helyezkedik el. A saját sejtjeink számának tízszeresét (!) kitevő baktériumok táplálása és életfeltételeinek biztosítása legalább olyan fontos, mint a saját sejtjeinké. E hasznos baktériumflóra szervezetünk külvilággal érintkező részét – a bélnyálkahártya felszínét – úgy vonja be, mint egy puha szőnyeg. Ez az – eredetileg – összefüggő védőgát számos hatásra sérülhet.
Immunrendszer, bélflóra, probiotikum, prebiotikum - Orvosszemmel a fogalmakról

(WEBBeteg - K. J., forrás: Focus, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika)

Cikkajánló

Influenza
Már az influenza tüneteinek első jelentkezésekor érdemes megkezdeni a kezelést, mivel a betegség szövődményei súlyos, akár életveszélyes betegségek is lehetnek. A rizikócsoportokba tartozók számára minden évben ajánlott a védőoltás beadása az influenza ellen.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg öszeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos és Dr. Hidvégi Edit, gyermektüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.