• A mesterséges édesítőszerekről

        Az édes íz szeretete velünk született tulajdonság, már az újszülöttek is ösztönösen előnyben részesítik többi ízzel szemben. A különböző eredetű cukrok jelentős kalóriatartalma miatt (illetve cukorbetegek számára készült élelmiszerekben) manapság egyre több termék előállításánál használnak mesterséges édesítőszereket.

        Ezek olyan anyagok, amelyek sokkal erősebb édesítő hatással rendelkeznek, mint a cukor (vagyis jóval kevesebbet is kell belőlük használni), energiatartalmuk pedig elhanyagolható. Ide soroljuk az aszpartámot, az aceszulfám-K-t, a szacharint és a ciklamátot.  Megvásárolhatjuk őket szilárd (tabletta, por) alakban vagy folyékony formában is; önmagukban vagy egymással kombinálva is.

        Hirdetések

         Segítség az egészséges táplálkozáshoz


        A szacharin a legrégebben ismert mesterséges édesítőszer, hátrányaként említik, hogy hőhatásra bomlik, így főzésre nem használható. Vannak, akik érdekes, fémes utóízről számolnak be fogyasztása után.

        Állatkísérletekben, amelyek során az állatok nagy mennyiségű (jóval nagyobb mennyiséget annál, mint amennyit egy ember testsúlykilogrammra vonatkoztatva elfogyaszt) szachraint kaptak, néhány esetben leírták hólyagrák kialakulását. Azonban a kísérletek megismétlése során ezt nem tapasztalták, így ezidáig sincs arra bizonyíték, hogy a vegyület károsítaná az egészséget.

        A legismertebb édesítők, és azok hatásai

        Az aszpartám két aminosavból, aszparaginból és fenilalaninból áll. Lebomlása során ezek, valamint metil-alkohol keletkezik kis mennyiségben. Több betegség kialakulásával is kapcsolatba hozták már (daganatos betegségek, sclerosis multiplex, diabetes mellitus), azonban a vizsgálatok során nem mutattak ki egészségkárosító hatást. Nem alkalmas sütéshez, mert édes íze csökken, azonban a már kész ételek ízesítésére alkalmas.

        Az aceszulfám-K az újabban felfedezett édesítőszerek közé tartozik. Bírja a hőhatást is, mellékíze nincs, viszont elég drága.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt
      • Bőrön keresztül is mérgez a metilalkohol
      • A diétás édesítőszerek hízlalnak?
      • Amit az édesítőkről tudni érdemes
      • Laktóz intolerancia
      • Nagy mennyiségben a vas is mérgező - Óvatosan az étrend-kiegészítőkkel!
      • Az inzulinkezelés irányelvei
      • A ciklamátot szintén kapcsolatba hozták daganatos betegségekkel, azonban ebben az esetben sem bizonyított az ok-okozati összefüggés. Ennek ellenére például az Egyesült Államokban nem engedélyezett a használata.

        A fentiek alapján megállapíthatjuk, hogy a mesterséges édesítőszerek alkalmazása a szokásos mennyiségben nem jelent veszélyt, bizonyos esetekben (cukorbetegség) szükségszerű is; azonban például kisgyermekek esetén inkább kerülendők.

        (Dr. Szimuly Bernadett)

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Csecsemőkori kólika

        WEBBeteg

        Milyen tünetekkel jelentkezik a betegség? Tekintse meg infografikánkat!

        Teljes kiőrlésű gabona

        Dr. Reinhardt István

        Mikor tekinthetünk valamit teljes kiőrlésünket? Mi lehet az egészségre gyakorolt hatása?

        A Nemzetközi Élelmiszer-biztonsági Hatóság ismét

        A (ISA) üdvözli az EFSA véleményét, amely ismét megerősítette, hogy az aszpartám fogyasztása biztonságos.

        Tények és tévhitek az édesítőszerekről

        A cukorral és az édesítőszerekkel kapcsolatban számtalan tévhitről hallhatunk, olvashatunk, olykor egymásnak ellentmondó információkkal is...

        Cukorpótlás: a legjobb alternatívák édesítésre

        Manapság már szinte mindenki hallott arról, hogy az egészséges étrendben nem ajánlott az egyszerű szénhidrátok túlzott fogyasztása. Ez az...

        Szenvedélyek rabságában

        A cím nem egy szerelmi történetet takar, bár ezek a kapcsolatok is sajnos gyakran életreszólóak. Tönkrement házasságok, széthullott...

        Függőség: mit lehet tenni?

        Egy korsó sör elfogyasztását a barátokkal a hétvégén, néhány szelvénnyel játszott LOTTO-játékot természetesen nem tekintünk...

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.