Biotin (H-vitamin) - Miért fontos?

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
frissítve:

A biotin (H-vitamin, koenzim R) egy vízoldékony, kéntartalmú vitamin, amely a B-vitamin-komplex család tagja. Kémiai szerkezetét az 1940-es években írták le.

A táplálékokkal bevitt biotin szabadon vagy fehérjéhez kötötten fordul elő. A vékonybél felső szakaszán csak a szabad formája szívódik fel. A veséken keresztül a vizelettel ürül, ugyanakkor a széklettel még több mennyiség távozik. Ez azzal magyarázható, hogy a bélbaktériumok is szintetizálják, amely formája azonban nem hasznosul. Felszívódási vesztesége kb. 50%.

Miben található meg a H-vitamin?

A biotinszükséglet és a javasolt bevitel megállapítása nehézségekbe ütközik a bélbaktériumok termelése miatt, kb. 50-200 µg közé tehető. Vegyes táplálkozás mellett az átlagos napi biotinbevitel 10-50 mg körül van, amely fedezi a szükségletet. Kiváló biotinforrás a máj, vese, tojássárgája, tej, tejtermékek, hüvelyesek, zöldségfélék, dió, sörélesztő. A legtöbb multivitamin-tabletta és B-komplex-készítmény alkotórésze. Egymás hatását elősegítik a B2-, B6- és A-vitaminnal, és a niacinnal. Ellenségei a nyers tojásfehérje (annak avidin tartalma miatt, amely a biotinnal felszívódásra alkalmatlan komplexet képez), a fény, erős savak és lúgok, az ösztrogéntartalmú gyógyszerek, az alkohol és különböző ételtartósítási eljárások.

Miért van rá szükség?

Nélkülözhetetlen a normális szénhidrát-, zsír- és fehérje-anyagcseréhez, a bőr egészséges állapotának fenntartásához, szerepe lehet a kopaszodás és az őszülés lassításában, enyhítheti az izomfájdalmakat, csökkentheti a bőrproblémákat.

Hiánya esetén étvágytalanság, bőrgyulladás, a szőrzet kihullása, zsíranyagcsere-zavarok, izomfájdalmak jelentkezhetnek. Túladagolás tünetei eddig nem ismeretesek.

rinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Cikkajánló

A vitaminok szerepe - Melyik miért szükséges?

Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Vitamin
Ha táplálkozásunk változatos, adalékanyag-mentes, sok friss gyümölcsöt és zöldséget, ezenkívül tejtermékeket, olajos magvakat, aszalt gyümölcsöket, gabonaféléket és tojást is tartalmaz, általában külsőnkön is meglátszik.
Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Laczikó Dorottya, klinikai kutató
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító és Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.