• Kedvez az anyagcserének a fűszeres étel?

        Szerző:
        WEBBeteg

        Az inzulin- és vérzsírszintre is kedvező hatással lehet a fűszerek változatos és bőséges használata. A jelenséget a fűszerek antioxidáns tulajdonsága okozza.

        Sheila Westnek és munkatársainak vizsgálata azt bizonyította, hogy a változatosan, jól fűszerezett étel nemcsak élvezetes, hanem fogyasztása csökkenti az inzulinszintet, illetve a kedvezőtlen vérzsírok szintjét is. A kutatók által használt fűszerek között szinte minden lehetséges fűszernövény szerepelt, de külön kiemelték a fahéjat, a kurkumát, a rozmaringot, az olasz hatásra nálunk is gyakran fogyasztott oregánót, a hagymát, a fokhagymát és a paprikát is.

        Hirdetések

        A szervezet működését az oxidatív folyamatok zavarják meg: például az érelmeszesedés, a koszorúérbetegség hátterében fontos szerepet játszó, "rossz" LDL-koleszterin akkor épül be az ütőerek falába, ha oxidált formába kerül. Az antioxidánsok ezt a kedvezőtlen folyamatot gátolják.

        Laboratóriumi körülmények között igazolni lehet, hogy az említett fűszerek kifejezett antioxidáns tulajdonsággal rendelkeznek, és ezzel egész sor krónikus betegség kockázatát csökkentik - nyilatkozta a tanulmány vezető szerzője. Mivel emberen kevés tudományos vizsgálat történt, a munkacsoport hat, kissé túlsúlyos 30-65 év közötti férfit vont be a tanulmányba.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        A vizsgált személyek naponta 1200 kilokalóriányi táplálékot kaptak. Először egy hétig főételként az önkéntesek kókuszos csirkét ettek fehér rizzsel, sajtos kenyeret és valamilyen süteményt. A következő héten a csirke csipősen fűszerezett volt, amelyhez olaszosan ízesített kenyeret kaptak és desszertként fahéjes süteményt.

        Vért vettek tőlük az étkezés előtt, majd azt követően három órával. A kutatók azt találták, hogy a fűszerek az étkezés után inzulin- és vérzsírcsökkenést okoztak, a vércukor nem változott.

        A fűszerezés antioxidáns hatása megfelel egy pohár vörösborénak vagy fél tábla fekete csokoládénak.

        A kutatók hangsúlyozzák, hogy a vizsgálati csoport kis létszáma miatt a levont következtetéseket óvatosan kell kezelni, és további vizsgálatokra van szükség.

        Egészségünk őre


        A történelem során a fokhagyma megszerezte az univerzális orvosság státusát. Vitaminokat (A-, B-, B2-), kolint, jódot, különböző enzimeket és hormonokat, valamint természetes antibiotikumot (allicin) is tartalmaz, így kiemelkedő a gyulladások gyógyításában. Gombaölő hatása van, és jól alkalmazható vírusok megelőzésére is. Mikor segíthet a fokhagyma?>>

        (MTI)

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Fiatalkori mellrák

        Tóth András

        Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

        Mi az a divertikulózis?

        Dr. Mármarosi István

        Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

        Bioritmus: szívbetegséghez is vezethet a felborulása

        A bioritmus kifejezéssel nap mint nap egyre sűrűbben találkozunk, ám sokszor nem pontosan tudjuk, mit is rejt magában a kifejezés. A nem megfelelő bioritmus számos betegség forrása is lehet. Az alvászavarok és a szívbetegségek egyes fajtáinak kialakulása is ezzel magyarázható.

        Teával a narancsbőr ellen

        A speciális méregtelenítő gyógyteák segítik a máj működését, így a szervezet tisztítását is elősegítik. Ha valaki szeretne egy pár kilótól megszabadulni, az esztelen fogyókúrák helyett inkább méregtelenítsen, hiszen így a felgyorsuló anyagcsere következtében a zsírpárnák is olvadni kezdenek.

        A bélrendszerben az állati fehérje lebontása során veszélyes anyagok termelődnek

        Az állati fehérje lebomlása során a bélrendszerben trimetilamin-N-oxid keletkezik. Mivel ez egy igen káros gáznemű anyag, a bélfalon keresztülszivárogva a véráramba jutva visszamérgezi a szervezetet. Megállapították, hogy ez az egyik legfőbb kiváltója az érelmeszesedés kialakulásának. Érdekes eredmény viszont, hogy azoknál, akik vegetáriánusok, a tojás fogyasztásánál nem termelődik trimetilamin-N-oxid. Ez valószínűleg összefüggésben van azzal, hogy ők nem rendszeresen fogyasztanak állati fehérjét.

        Vízfogyasztás és anyagcsere

        A víz nemcsak szomjoltó, hanem aktiválja az anyagcserét is.

        Miért magas a koleszterinszintem?

        A magas koleszterinszint alattomosan károsítja érrendszerünket: panaszokat sokáig nem okoz, ám már fiatal felnőttkorban is visszafordíthatatlan károsodásokat idéz elő az arra hajlamos egyének érfalán. A koleszterin hosszabb távon növeli az érszűkület, a szívkoszorúér-betegség, az infarktus és a stroke kockázatát.

        A koszorúér-meszesedés kialakulásának okai

        Coronariának orvosi szaknyelven a szívet ellátó verőeret nevezzük. Ennek az érrendszernek a meszesedését hívjuk coronariasclerosisnak. A nyugat-európai országokban, az Egyesült Államokban és nemkülönben hazánkban is a vezető halálokok közé tartozik a coronariasclerosis és az ebből eredő szívizominfarktus, valamint a hirtelen szívhalál.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA