Életmódváltás: Minden csak elhatározás kérdése

szerző: Sándor Judit, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Az egészséges élet kulcsa a kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres testmozgás, de a gyakorlatban sokszor mégsem olyan egyszerű ezeket megvalósítani. Melyek a buktatói, hogyan vészeljük át a kezdeti nehézségeket, és milyen változásokat tapasztalhatunk, ha belevágunk? Egy életmódváltó olvasónk most választ ad ezekre a kérdésekre.

2015 szeptemberében felkértük egy olvasónkat arra, hogy változtassa meg akkori életvitelét, és próbálja meg leadni azt a pár kilogrammot, ami az elmúlt években felkúszott rá. Azért, hogy az életmódváltás minél sikeresebb legyen, három szakember segítségét kértük: Dr. Torzsa Péter (orvos), Györki Niké (dietetikus) és Katus Attila (edző) látta el Szilvit életmódbeli tanácsokkal.

Két hónappal később ismét felkerestük olvasónkat, és beszámolt nekünk addigi tapasztalatairól. A kezdeti nehézségek ellenére remekül haladt, és két hónap alatt 3 kilót sikerült leadnia, ám jött a karácsony és az újév, ami igazi próbatétel elé állította Szilvit. Most megtudhatjuk, hogyan élte át olvasónk ezt a pár hónapot, mi volt a legnehezebb számára, és összességében eredményes volt-e az életmódváltó programja.

Hogy "folytatódott" az életmódváltásod? Sikerült továbbra is tartanod a korábban beszélt változtatásokat?

Sajnos nem úgy, ahogy terveztem. Különféle egészségügyi problémák (foghúzás, idegbecsípődés) miatt nem tudtam eleget mozogni, ami nagyban visszavetett a terveimben, de azért ez így is 5 kg mínusz eddig. Ennek örülök és folytatom tovább.

Az étkezés terén továbbra is próbálom a zöldséget és a gyümölcsöt belecsempészni a napjaimba, hiszen ebben voltak korábban hiányosságok. Jobban odafigyelek arra, hogy mit veszek a boltban, elolvasom az összetevőket. Többször eszem kevesebbet egy nap és ezáltal éhségérzet sem tör rám. Régebben volt olyan, hogy szinte semmit nem ettem a nap folyamán, utána munkából hazaérve kipakoltam és felfaltam a hűtőszekrény tartalmát. Szerencsére ez megváltozott, és sokkal kiegyensúlyozottabban érzem magam.

Hogy vagy most?

Jól érzem magam a bőrömben. Szerintem nincsenek rajtam annyira látványos változások külsőleg – bár rajta vagyok folyamatosan az ügyön – viszont bensőleg sokkal jobban, „egésznek” érzem magam, mint korábban. Jobban alszom, nem vagyok folyton feszült.

Mit csinálnál most másképp?

Mindent összevetve meg vagyok elégedve az elért eredményekkel. Tekintve, hogy mennyi időm és energiám volt minderre, szerintem amennyit tudtam kihoztam belőle. Ha több szabadidőm lett volna, biztos nagyobb eredményt sikerül elérni, de ez rajtam kívülálló tényező. Az biztos, hogy nem szabad elhagynom magam, és felül kell kerekednem a lustaságon.

Mi az, amire büszke vagy az elmúlt hónapok során és mi volt a legnehezebb része a programnak?

Talán az, hogy időt szakítsak az edzésekre. Napi 9-10 óra munka után, otthon vár a házimunka, mosás-főzés- takarítás. Mire az ember végez mindennel, jártányi ereje sem mindig marad. Ebbe még beépíteni az edzésidőt és energiát hagyni rá, azt hiszem, tényleg ez volt a legnehezebb része az egésznek, de büszke vagyok rá, hogy kitartóan betartottam a saját magam elé kitűzött célokat. A jövőben sem fogom feladni, hiszen az én érdekem leginkább, hogy egészséges és boldog legyek. Az életmódváltozás ezt adta nekem.

Mit tanácsolnál azoknak, akik most kezdenek bele az életmódváltásba?

Ne agyaljanak sokat rajta, vágjanak bele! Ha csak apró lépésekkel kezdik, az sem baj. Jön utána minden magától. Kifogásokat keresni és találni nagyon egyszerű, de ezektől nem változik semmi. Ez csak rajunk áll, más nem tudja megtenni helyettünk. Segítséget és tanácsot érdemes szakemberektől kérni, de a munka oroszlánrésze a mi feladatunk. Érdemes belevágni, és ezt saját tapasztalatból mondom.

Az biztos, hogy az elején nehéz volt és kellett egy kis nyaggatás a folytatáshoz, de amikor már napról-napra egyre jobban éreztem magam, kevesebbet fájt a fejem, többet és jobban aludtam, mint korábban, akkor már tudtam, hogy jó döntést hoztam.

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Sándor Judit, újságíró

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.