• A vastagbélrák és tünetei

    A vastagbélrák és a végbélrák a tüdőrákot követően a második leggyakoribb daganat és a második leggyakoribb oka a daganatos halálozásnak is. Ráadásul előfordulása egyre gyakoribbá válik hazánkban és világszerte egyaránt. Ismerje fel időben a betegség tüneteit!

    A vastagbélrák téma cikkei

    1. A vastagbélrák és tünetei
    2. A vastagbélrák szűrési lehetőségei, kivizsgálása
    3. Táplálkozás és vastagbéldaganat
    4. Vastagbéldaganat: a szövettani lelet értelmezése, kilátások
    5. A vastagbélrák kezelése

    A vastagbél nyálkahártyájából kiinduló rosszindulatú daganatot nevezzük vastagbélráknak, orvosi szakkifejezéssel kolorektális ráknak (colorectalis carcinoma).

    A vastagbélrák előfordulása az egész világon rohamosan nő. Magyarországon ez a növekedés kiugró: míg ötven évvel ezelőtt tizenöt megbetegedés jutott 100 000 lakosra, napjainkban ez a szám ötvenkilenc, ezzel jelenleg a második leggyakoribb daganatos halálok hazánkban, a nem dohányzó emberek esetében pedig az első. Évente kb. 5000 beteg hal meg vastag- és végbélrákban.  A betegség fiatal korban ritka, az esetek döntő többsége 50 éves kor fölött jelentkezik, a vastagbélrák azonos arányban fordul elő mindkét nemben, míg a végbélrák a férfiak esetében gyakoribb.

    Melyek a vastagbélrák tünetei?

    Mivel a vastagbélrák a betegség korai szakaszában nem feltétlenül jár egyértelmű tünetekkel, 50 éves kor fölött mindenkinek ajánlott a szűréseken való részvétel. A szűrésre már többféle módszer létezik, a betegség jól diagnosztizálható. Mivel a vastagbéldaganat jellemzően lassan, esetenként 10-15 év alatt fejlődik ki, alapesetben 10 évente elég lenne részt venni vastagbélszűrésen.

    Hirdetések

    A vastagbél anatómiája

    A vastagbél az emésztőrendszer utolsó szakaszát jelenti. Hozzávetőlegesen másfél méter hosszú, benne történik a béltartalom maradék víztartalmának visszaszívása, és kialakul a széklet.

    A vastagbelet hat szakaszra oszthatjuk. A has jobb oldalán helyezkedik el a vakbél és a felszálló szakasz, melyet a haránt szakasz követ. A has bal oldalán húzódik a vastagbél leszálló szára, amely a szigmabéllel folytatódik, végül a vastagbél utolsó szakaszával, a végbéllel végződik.

    Hasmenés és székrekedés váltakozása. A legjellegzetesebb tünet a székelési szokások - egyéb diétás változások nélkül bekövetkező - változása. A beteg azt tapasztalja, hogy addigi rendszeres székelési szokásai felborultak (ritkább vagy sűrűbb székletürítés), illetve székrekedéses és hasmenéses időszakok váltogatják egymást. A betegek puffadásról és nehezen meghatározható hasi fájdalomról panaszkodhatnak. A tünetek között jelentkezhet émelygés, rossz közérzet.

    Fontos tudni, hogy a hasi fájdalom, vastagbélfájdalom nem tartozik a vastagbélrák vezető tünetei közé, így fájdalom nélkül is érdemes részt vennie kivizsgáláson, amennyiben székelési szokásaiban változást tapasztal.

    Véres széklet. Vastagbéldaganatra utaló tünet lehet, ha a széklet véres. Véres székletet más betegség is okozhat, leggyakrabban az aranyér miatt kerülhet vér a székletbe, azonban érdemes a vastagbélrákot is kivizsgáltatni ebben az esetben. Fontos tudni, hogy a székletvér nem feltétlenül a szabad szemmel is látható élénkpirost vért jelenti, hanem olykor csak laboratóriumban vagy teszt segítségével mutatható ki a jelenléte, vagy a székletet a vér sötét színűre, feketére festi.

    Vérszegénység, kimerültség. Figyelemfelhívó szerepe lehet a belek vérzése miatt kialakuló vérszegénységnek. A betegek gyakran vérszegénység miatt kerülnek orvoshoz kivizsgálásra, így derül fény a vastagbéldaganatra. A tünetekhez sok esetben egyéb okkal nem magyarázható, jelentős fokú testsúlyvesztés is társul, amit állandó fáradtság, kimerültségérzés is kísér.

    A vastagbél felszálló és a leszálló szakaszának daganatai eltérő típusú tüneteket okoznak. A felszálló szakasz tumorai gyakrabban véreznek, így véres székletet is gyakrabban okoznak. A leszálló szakasz és a szigmabél tumorai inkább a béltartalom továbbhaladásának zavarát, így a székelési szokások megváltozását okozzák. Ezek a tünetek természetesen nem szükségszerűen jelentkeznek tiszta formában, kizárólag a tünetek alapján nem lehet a betegséget diagnosztizálni és a tumor pontos helyét megmondani.

    Az áttétek és tüneteik

    A vastagbélrák korán képez áttéteket: a nyirokutakon keresztül továbbterjedhet a közeli nyirokcsomókba, a véráram közvetítésével pedig a májba, a tüdőbe, az agyba. A szomszédos szervek felé közvetlenül képez áttétet. Éppen ezért fontos a betegség korai felismerése, sajnos szűrés és kivizsgálás nélkül sok esetben csak kései stádiumban és áttét esetén ismerjük fel a daganatot. Ebben az esetben előfordulhat, hogy nem a vastagbéldaganat tünetei jelentik az első figyelmeztető jelet, hanem pl. a máj metasztázis által okozott tünetek. Mivel a véres széklet nem tartozik a vastagbélrák korai korai tünetei közé, illetve csak az esetek egy részében jellemző, a legfontosabb a székelési szokásokra való odafigelés és a szűréseken való részvétel.

    Vastagbélrák kialakulása, áttétek

    Hogyan előzzük meg?

    Több vizsgálatban is szoros összefüggést találtak a fokozott zsírfogyasztás, a fokozott kalóriabevitel, az elhízás, a vörös húsok és feldolgozott hústermékek (bacon, kolbász, virsli stb.) gyakori fogyasztása és a vastagbélrák kialakulása között. A betegség megelőzésében alapvető fontosságú a zöldségekben, gyümölcsökben, élelmi rostokban gazdag táplálkozás, az optimális testsúly elérése/megtartása, a rendszeres testmozgás.

    A vastagbélrák szűrésére, korai felismerésére alkalmas a széklet vérvizsgálat (amely a vastagbélrákra igen jellemző véres székletet kimutatja abban az esetben is, ha a vér szemmel nem látható), a vastagbél endoszkópos vizsgálata (colonoscopia, sigmoidoscopia, CT-colonographia), illetve ezek kombinációja. A szűrővizsgálatok 50 éves kor fölött mindenki számára javasoltak, ám amennyiben a vastagbélrák tüneteit tapasztalja, haladéktalanul indokolt a kivizsgálás..

    Kiket fenyeget leginkább a vastagbélrák?

    A tünetek ismerete mellett érdemes azzal is tisztában lenni, hogy milyen rizikótényezők növelik a vastagbélrák kialakulásának esélyét. Amennyiben Ön az alábbiak alapján hajlamos a daganat kialakulására, abban az esetben is vegyen részt gyakrabban szűrésen, ha nem tapasztalja a vastagbélrák jellegzetes tüneteit.

    Más bélbetegségek, örökletes tényezők

    Számos betegség, állapot hajlamosít a tumor kialakulására. Az alábbi esetekben akkor is érdemes figyelmet fordítania a megelőzésre és a szűrésre, ha nem tapasztalja a vastagbélrák tüneteit.

    • A vastagbélben lévő jóindulatú daganatok, a polipok. A vastagbélpolipok az emberek mintegy 10 százalékában vannak jelen. Részben jóindulatúak, ám ezek bizonyos formái hajlamosak a rákos elfajulásra, főleg akkor, ha örökletes módon sok van belőlük (familiáris polipózis).

    • Gyulladásos bélbetegségek: a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa, elsősorban az utóbbi formája idéz elő idővel vastagbélrákot. Mivel a gyulladásos bélbetegségek és a vastagbélrák tünetei részben azonosak, a betegek számára nehezen felismerhető a daganatos elváltozás, így esetükben is a szűrésnek van a legnagyobb szerepe.

    • Általánosságban elmondható az is, hogy akiknek a családjában már előfordult a betegség, és akiknél már távolítottak el vastagbéldaganatot, azoknál fokozott a kockázat a betegség kialakulására illetve kiújulására. Létezik egy ritka genetikai hátterű betegség is (Lynch-szindróma), amelynél kiemelkedő az öröklődés szerepe a vastagbélrák kialakulásában.

    A vastagbéldaganat megelőzése és a megfelelő szűrővizsgálatok kiválasztása kapcsán fontos figyelembe venni az egyéni rizikófaktorokat, betegségeket egyaránt és a megfelelő szakember tanácsát kérni a szűrési program kialakításához.

    Olvasson tovább! A vastagbélrák szűrési lehetőségei, felismerése

    Életmód tényezők

    Hasonló tünetek

    Nem tudja, mire utalhatnak hasi, bél és emésztési panaszai? Az alábbi írásokból megtudhatja, milyen bélrendszeri betegségek okozhatnak még hasonló tüneteket.

    Az életmódbeli és táplálkozási szokások a vastagbélrák kialakulását jelentős mértékben befolyásolják, mivel a vastagbélben koncentráltan vannak jelen a szervezet számára szükségtelen, káros és rákkeltő anyagok. Ezek minél több időt töltenek a béltraktusban - azaz az emésztés minél lassúbb -, annál hosszabb ideig tudják kifejteni káros hatásukat. Éppen ezért jelentősen növelik a vastagbélrák kialakulásának esélyét azok az életmódbeli szokások, amelyek lassítják az emésztés folyamatát.

    Az inaktív, mozgásszegény életmód bizonyíthatóan növeli a tumor megjelenésének kockázatát, mivel a mozgás hiánya lassítja az anyagcserét. A székrekedésre hajlamosító táplálkozási szokások is rizikótényezőként szerepelnek, így a rostszegény, a fehérje- és zsírdús, sok finomított szénhidrátot (cukrot) tartalmazó étrend.

    A kockázat - ahogy minden daganatos betegség kockázata - szintén fokozott a dohányos, illetve az alkoholt túlzott mértékben fogyasztó személyeknél is. Ne várja meg a tünetek kialakulását, változtasson életmódján és vegyen részt a szűréseken!

    Bővebben Táplálkozás és vastagbéldaganat

    Tesztelje magát! Mennyi az esélye Önnél a vastagbélrák kialakulásának?

    Dr. Kónya Judit
    Forrás:  WEBBeteg 
    Orvos szerzőnk: Dr. Kónya Judit, családorvos
    Lektorálta: Dr. Balázs Anna, onkomplex.hu

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Csecsemőkori kólika

    WEBBeteg

    A kólika tünetei rendkívül ijesztőek lehetnek a szülők számára. Van megoldás! (x)

    Köszvényes roham

    Dr. Zsuga Judit

    A gyógyszeres kezelés mellett számos életmódbeli változtatás is enyhíthet a tüneteken.

    Milyen kontrollvizsgálatok szükségesek a...

    A daganatos betegségen átesett, tünetmentes betegeknek bizonyos időközönként, előre meghatározott rendszer szerint konrtollvizsgálatokra...

    Vizsgálatok a vastagbélrák kezelése...

    Amennyiben a szövettan igazolja a vastagbélrákot, további vizsgálatokra lehet szükség. A kivizsgálás azt szolgálja, hogy a kezelőorvosnak...

    Kérdések a vastagbélrák leletről: a...

    Mit jelentenek a leleten a BNO kódok? Mik a kilátások a betegség különböző fokozataiban?

    A vastagbélrák szűrési lehetőségei...

    A vastagbélrákszűrés 50 éves kor fölött mindenkinek ajánlott, de gyanú esetén bármely életkorban fontos lehet a betegség mielőbbi...

    A végbélrák kialakulása és a...

    A végbélrák fiatalkorban ritka, az esetek döntő többsége 50 éves kor fölött jelentkezik. Míg a vastagbélrák azonos arányban fordul elő...

    Véres széklet - Milyen betegségeket...

    A véres széklet (hematochezia) akkor fordul elő, ha a tápcsatornából vér szivárog a belekbe. Gyakran valamiféle sérülés, aranyér, az...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.