• A vastagbélrák és tünetei

    WEBBeteg - Dr. Kónya Judit
    Szerző:
    WEBBeteg

    A vastag- és végbélrák a tüdőrákot követően a második leggyakoribb daganat és a második leggyakoribb oka a daganatos halálozásnak is. Ráadásul előfordulása egyre gyakoribbá válik hazánkban és világszerte egyaránt.

    A vastagbélrák téma cikkei

    1. A vastagbélrák és tünetei
    2. A vastagbélrák szűrési lehetőségei, kivizsgálása
    3. Táplálkozás és vastagbéldaganat
    4. Vastagbéldaganat: a szövettani lelet értelmezése, kilátások
    5. A vastagbélrák kezelése

    A vastagbél nyálkahártyájából kiinduló rosszindulatú daganatot nevezzük vastagbélráknak, orvosi szakkifejezéssel kolorektális ráknak (colorectalis carcinoma).

    A vastagbélrák előfordulása az egész világon rohamosan nő. Magyarországon ez a növekedés kiugró: míg ötven évvel ezelőtt tizenöt megbetegedés jutott 100 000 lakosra, napjainkban ez a szám ötvenkilenc, ezzel jelenleg a második leggyakoribb daganatos halálok hazánkban, a nem dohányzó emberek esetében pedig az első. Évente kb. 5000 beteg hal meg vastag- és végbélrákban.  A betegség fiatal korban ritka, az esetek döntő többsége 50 éves kor fölött jelentkezik, a vastagbélrák azonos arányban fordul elő mindkét nemben, míg a végbélrák a férfiak esetében gyakoribb.

    Mivel a vastagbélrák a betegség korai szakaszában nem feltétlenül jár egyértelmű tünetekkel, 50 éves kor fölött mindenkinek ajánlott a szűréseken való részvétel. A szűrésre már többféle módszer létezik, a betegség jól diagnosztizálható. Mivel a vastagbéldaganat jellemzően lassan, esetenként 10-15 év alatt fejlődik ki, alapesetben 10 évente elég lenne részt venni vastagbélszűrésen.

    Hirdetések

    Melyek a vatagbélrák tünetei?

    A vastagbél anatómiája

    A vastagbél az emésztőrendszer utolsó szakaszát jelenti. Hozzávetőlegesen másfél méter hosszú, benne történik a béltartalom maradék víztartalmának visszaszívása, és kialakul a széklet.
    A vastagbelet hat szakaszra oszthatjuk. A has jobb oldalán helyezkedik el a vakbél és a felszálló szakasz, melyet a haránt szakasz követ. A has bal oldalán húzódik a vastagbél leszálló szára, amely a szigmabéllel folytatódik, végül a vastagbél utolsó szakaszával, a végbéllel végződik.

    Hasmenés és székrekedés váltakozása. A legjellegzetesebb tünet a székelési szokások - egyéb diétás változások nélkül bekövetkező - változása. A beteg azt tapasztalja, hogy addigi rendszeres székelési szokásai felborultak (ritkább vagy sűrűbb székletürítés), illetve székrekedéses és hasmenéses időszakok váltogatják egymást. A betegek puffadásról és nehezen meghatározható hasi fájdalomról panaszkodhatnak. Jelentkezhet émelygés, rossz közérzet.

    Fontos tudni, hogy a hasi fájdalom, vastagbélfájdalom nem tartozik a betegség vezető tünetei közé, így fájdalom nélkül is érdemes részt vennie kivizsgáláson, amennyiben székelési szokásaiban változást tapasztal.

    Véres széklet. Vastagbéldaganat esetén a széklet véres lehet. Véres székletet más betegség is okozhat, leggyakrabban az aranyér miatt kerülhet vér a székletbe, azonban érdemes a vastagbélrákot is kivizsgáltatni ebben az esetben. Fontos tudni, hogy a székletvér nem feltétlenül a szabad szemmel is látható élénkpirost vért jelenti, hanem olykor csak laboratóriumban vagy teszt segítségével mutatható ki a jelenléte, vagy a székletet a vér sötét színűre, feketére festi.

    Vérszegénység, kimerültség. Figyelemfelhívó szerepe lehet a belek vérzése miatt kialakuló vérszegénységnek. A betegek gyakran vérszegénység miatt kerülnek orvoshoz kivizsgálásra, így derül fény a vastagbéldaganatra. A tünetekhez sok esetben egyéb okkal nem magyarázható, jelentős fokú testsúlyvesztés is társul, amit állandó fáradtság, kimerültségérzés is kísér.

    A felszálló és a leszálló szakasz daganatai eltérő típusú tüneteket okoznak. A felszálló szakasz tumorai gyakrabban véreznek, így véres székletet is gyakrabban okoznak. A leszálló szakasz és a szigmabél tumorai inkább a béltartalom továbbhaladásának zavarát, így a székelési szokások megváltozását okozzák. Ezek a tulajdonságok természetesen nem szükségszerűen jelentkeznek tiszta formában, kizárólag a tünetek alapján nem lehet a betegséget diagnosztizálni és a tumor pontos helyét megmondani.

    Nem tudja, mire utalhatnak hasi, bél és emésztési panaszai? Az alábbi írásokból megtudhatja, milyen bélrendszeri betegségek okozhatnak még hasonló tüneteket.

    Korán képezhet áttéteket

    A vastagbélrák korán képez áttéteket: a nyirokutakon keresztül továbbterjedhet a közeli nyirokcsomókba, a véráram közvetítésével pedig a májba, a tüdőbe, az agyba. A szomszédos szervek felé közvetlenül képez áttétet. Éppen ezért fontos a betegség korai felismerése, sajnos szűrés és kivizsgálás nélkül sok esetben csak kései stádiumban és áttét esetén ismerjük fel a daganatot.

    Vastagbélrák kialakulása, áttétek

    Kiket fenyeget leginkább a vastagbélrák?

    Hogyan előzzük meg?

    Több vizsgálatban is szoros összefüggést találtak a fokozott zsírfogyasztás, a fokozott kalóriabevitel, az elhízás, a vörös húsok és feldolgozott hústermékek (bacon, kolbász, virsli stb.) gyakori fogyasztása és a vastagbélrák kialakulása között. A betegség megelőzésében alapvető fontosságú a zöldségekben, gyümölcsökben, élelmi rostokban gazdag táplálkozás, az optimális testsúly elérése/megtartása, a rendszeres testmozgás.
    A vastagbélrák szűrésére, korai felismerésére alkalmas a széklet vérvizsgálat (amely a vastagbélrákra igen jellemző véres székletet kimutatja abban az esetben is, ha a vér szemmel nem látható), a vastagbél endoszkópos vizsgálata (colonoscopia, sigmoidoscopia, CT-colonographia), illetve ezek kombinációja. A szűrővizsgálatok 50 éves kor fölött mindenki számára javasoltak.

    Más bélbetegségek, örökletes tényezők

    Számos betegség, állapot hajlamosít a tumor kialakulására. Az alábbi esetekben akkor is érdemes figyelmet fordítania a megelőzésre és a szűrésre, ha nem tapasztalja a vastagbélrák tüneteit.

    • A vastagbélben lévő jóindulatú daganatok, a polipok. A vastagbélpolipok az emberek mintegy 10 százalékában vannak jelen. Részben jóindulatúak, ám ezek bizonyos formái hajlamosak a rákos elfajulásra, főleg akkor, ha örökletes módon sok van belőlük (familiáris polipózis).
    • Gyulladásos bélbetegségek: a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa, elsősorban az utóbbi formája idéz elő idővel daganatos elváltozást.
    • Általánosságban elmondható az is, hogy akiknek a családjában már előfordult a betegség, és akiknél már távolítottak el vastagbéldaganatot, azoknál fokozott a kockázat a betegség kialakulására illetve kiújulására. Létezik egy ritka genetikai hátterű betegség is (Lynch-szindróma), amelynél kiemelkedő az öröklődés szerepe a vastagbélrák kialakulásában.

    A vastagbéldaganat megelőzése és a megfelelő szűrővizsgálatok kiválasztása kapcsán fontos figyelembe venni az egyéni rizikófaktorokat, betegségeket egyaránt és a megfelelő szakember tanácsát kérni a szűrési program kialakításához.

    Olvasson tovább! A vastagbélrák szűrési lehetőségei, felismerése

    Életmód tényezők

    Az életmódbeli és táplálkozási szokások a betegség kialakulását jelentős mértékben befolyásolják, mivel a vastagbélben koncentráltan vannak jelen a szervezet számára szükségtelen, káros és rákkeltő anyagok. Ezek minél több időt töltenek a béltraktusban - azaz az emésztés minél lassúbb -, annál hosszabb ideig tudják kifejteni káros hatásukat. Éppen ezért jelentősen növelik a vastagbélrák kialakulásának esélyét azok az életmódbeli szokások, amelyek lassítják az emésztés folyamatát.

    Az inaktív, mozgásszegény életmód bizonyíthatóan növeli a betegség előfordulásának kockázatát, mivel a mozgás hiánya lassítja az anyagcserét. A székrekedésre hajlamosító táplálkozási szokások is rizikótényezőként szerepelnek, így a rostszegény, a fehérje- és zsírdús, sok finomított szénhidrátot (cukrot) tartalmazó étrend.

    A kockázat - ahogy minden daganatos betegség kockázata - szintén fokozott a dohányos, illetve az alkoholt túlzott mértékben fogyasztó személyeknél is.

    Bővebben Táplálkozás és vastagbéldaganat

    Tesztelje magát! Mennyi az esélye Önnél a vastagbélrák kialakulásának?

    Dr. Kónya JuditForrás:  WEBBeteg 
    Orvos szerzőnk: Dr. Kónya Judit, családorvos
    Lektorálta: Dr. Balázs Anna, onkomplex.hu

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sclerosis multiplex

    Dr. Zsuga Judit

    A terápia kiválasztása attól is függ, hogy a betegség melyik formája jelentkezik.

    Forradalmi változás!

    Magyar Kardiológusok Társasága

    Hatalmas előrelépést tettek a szív- és érrendszeri betegek gyógyításában.

    A vastagbélrák szűrési lehetőségei, kivizsgálása

    A vastagbélrákszűrés 50 éves kor fölött mindenkinek ajánlott, de gyanú esetén bármely életkorban fontos lehet a betegség mielőbbi...

    A leggyakoribb daganatok első tünetei

    Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. Évente több mint 70 ezer új daganatos beteget fedeznek...

    A vastagbéldaganat szövettani típusai

    A vastagbélrák diagnosztikájában is döntő szerep jut a szövettani vizsgálatnak, mivel ez igazolja egyértelműen a daganat...

    A sztóma

    A sztóma egy olyan mesterségesen, sebészek által létrehozott bélnyílás a hasfalon, melyen keresztül a széklet a szervezetből távozni tud...

    Vastagbéltükrözés: colonoscopia, béltükrözés

    Jelenleg még mindig a vastagbéltükrözés a legmegbízhatóbb vizsgálat a bélbetegségek megítélésében. A diagnosztika mellett terápiás...

    Táplálkozás és béldaganatok - Milyen ételeket

    Milyen hatással lehetnek a zsír és vörös húsok, a könnyen felszívódó szénhidrátok, a zöldségek és gyümölcsök a bélrendszeri...

    Fiatal, patológusnak készül, és a daganatok

    Az osteosarcoma a leggyakoribb gyermekkori primer rosszindulatú csontdaganat, amelynek komplex a diagnosztikája, a röntgen, CT és MR képalkotó...

    A csontdaganatok leggyakoribb típusai

    A csonttumorok az összes daganatoknak mindössze 0,5-1 százalékát teszik ki. Gyermekkorban rendszerint elsődleges csontdaganatok keletkeznek; az...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.