• Ki jelentkezhet őssejtdonornak? Mi a donáció menete?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Hazánkban, ha valakinek szüksége van őssejtekre, nagy valószínűséggel találnak alkalmas donort - családi, elsősorban testvérdonort, ennek hiányában pedig idegen donort.

    Őssejtdonornak általában akkor jelentkeznek, ha egy rokon pl. hematológiai, immunológiai betegségén (leukémiák, immunhiányok stb.) szeretnének segíteni, vagy önkéntesen segítenének ismeretleneken.

    A fentiek jelentik az úgynevezett allogén transzplantációt, mivel a donor (aki adja) és a recipiens (a beteg, aki kapja) két eltérő személy. Autológ transzplantáció esetén a beteg és a donor egy személy.

    Őssejtdonornak jelentkezhet, aki

    • 18-45 év közötti,
    • egészséges (bővebben lásd kizáró okok) és megállapították, hogy alkalmas lehet őssejtdonornak (pl. korábbi véradás kapcsán),
    • rendelkezik személyi iratokkal (személyi igazolvány, lakcímkártya, TAJ-kártya).

     

    Hirdetések

    Kizáró okok

    A jelentkezés menete

    Legközelebbi vérellátó szolgálatnál lehet jelentkezni (www.ovsz.hu), ahol előzetes vizsgálatokat végeznek el, hogy megállapítsák, alkalmas-e donornak. Ez egy laboratóriumi (vérvétel) és egy belgyógyászati (általános egészségi állapot, vérnyomás) vizsgálatot foglal magában. Ezután alá kell írnia a donornak egy nyilatkozatot, hogy vállalja az őssejtadást és a vele járó kötelező vizsgálatokat (a nyilatkozatot bármikor, indok nélkül vissza lehet vonni).

    A következő lépés a Humán Leukocyta Antigén (HLA) tipizálás. Ez egy laboratóriumi folyamat, ahol vérből megállapítják a donor HLA típusát. A HLA a sejtek felszínén lévő olyan mintázat, amely alapján az immunrendszer felismeri, mely sejtek tartoznak a saját szervezethez és melyek idegenek. A HLA egyezés/hasonlóság képezi az alapját a megfelelő donor kiválasztásának.

    Mindezek után a donor adatai bekerülnek a Magyar és Nemzetközi Őssejtdonor Regiszter adatbázisokba, ahonnan 60 éves koráig kerülhet kiválasztásra.

    Ha Ön lesz a kiválasztott

    Ha kiválasztják, a legközelebbi vérellátó szolgálattól megkeresik és felmérik ismét az egészségi állapotát, valamint vesznek még egy vérmintát, amiből további egyezéseket vizsgálnak. A felmerülő útiköltségeket, esetleges keresetkiesést megtérítik. Az őssejtadás önkéntes, térítésmentes.

    Őssejteket kétféle módon nyerhetünk

    • Vérből (aferezissel): ennél az opciónál néhány napos előzetes, csontvelőt stimuláló injekció adása után megemelkedik a vérben lévő őssejtek száma, majd egy kb. 4 órás, vérvételhez hasonló folyamat során kiszűrik (aferezis) a vérből az őssejteket. A vért az egyik karból leveszik, majd ugyanott, vagy a másik karon megszűrve visszajuttatják. A folyamat járóbeteg-szakrendelőben történik, legfeljebb rövid megfigyelést (1-2 óra) igényelhet utána.

    • Csontvelőből: ez egy műtéti körülmények között lezajló eljárás - előzetes gyógyszerek nélkül, egy steril műtőben, altatásban vagy gerincvelői érzéstelenítéssel. A csontvelőt a hátsó csípőlapátokból nyerik. A beavatkozás után 1-2 napos benntartózkodás lehet szükséges, a levett mennyiség 4-6 hét alatt teljesen helyreáll.

    Nem specifikus mellékhatások előfordulhatnak: fáradtság, gyengeség. Csontvelőből történő mintavétel után jelentkezhet fájdalom a csípőcsontokban, szükség lehet vas tabletta szedésére, de 2-3 nap alatt a legtöbb esetben megszűnnek a panaszok. Mint minden műtéti beavatkozás, ez is kockázatokkal jár, azonban ezek nagyon ritkák. Aferezis során a lehetséges mellékhatások a branül elfertőződése, vérrögképződés (ritkák), illetve az injekció miatti izomfájdalom, lépmegnagyobbodás (szintén ritka).

    Bővebben A csontvelő-átültetésről részletesen

    A donor jelentkezés során eldöntheti, hogy melyik módszert részesíti előnyben. Megeshet, hogy a recipiens kezelőorvosa más eredetű őssejtet kér (pl. a csontvelőt választja aferezis helyett), azonban a donor ezt megtagadhatja.

    Lehetőség van köldökzsinórból is nyerni őssejteket. Az őssejteket a köldökzsinórból és a placentából nyerik, ez veszélytelen mind az újszülött, mind az édesanya számára. Tárolása közösségi vagy privát őssejtbankokban történhet (Magyarországon az utóbbi létezik).

    Hazánkban, ha valakinek szüksége van őssejtekre, nagy valószínűséggel találnak alkalmas donort (családi, elsősorban testvérdonort, ennek hiányában - az esetek kb. 70%-ában - pedig idegen donort). Magyarországon az önkéntes őssejtdonorok száma alacsony (kb. 7000), míg pl. Németországban kb. 7,5 millió.

    Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete


    Deák Ábel
    Lektorálta: Dr. Kassa Csaba

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Időskor

    Dr. Kónya Judit

    Milyen betegségekre figyeljünk az idő múlásával?

    Miért fáj a hátam?

    WEBBeteg

    A hátfájás az egyik legfőbb közegészségügyi probléma a világon. (x)

    Vérplazmát adnék - Mire figyeljek?

    A plazmaferezis a véradás egyik formája, a levett plazmafolyadék gyógyszerkészítmények előállításához szolgál alapanyagul. Fontos hangsúlyozni, hogy ez nem véradás! Mi a különbség?

    Szervátültetés Magyarországon és a világ többi részén

    Több esemény is aktuálissá teszi, hogy a szervátültetés témájáról beszéljünk: 2017. december 3-án volt 50 éve, hogy Christiaan Barnard elsőként végzett a világon sikeres szívátültetést a dél-afrikai Fokvárosban. Komoly vita alakult ki 2017. év végén Kínában a tervezett fejátültetésről, amelyet végül nem engedélyeztek. A népszerű amerikai énekesnő, Selena Gomez gyulladásos betegsége (lupusz) miatt pedig veseátültetésen esett át.

    Donorok: életmentés transzplantációval

    Akár három évet is várhatnak a betegek a beavatkozásokra. A legtöbbeknek új vesére lenne szüksége.

    Önzetlen barátságból vesetestvérség született

    Hatalmas áldozatkészség szükséges ahhoz, hogy egy 29 éves fiatalember 39 esztendős barátja egészségéért, életben maradásáért feláldozza a fél veséjét.

    Az őssejtek differenciálódásának egyik kulcsfehérjéjét fedezték fel

    A felfedezés új lehetőségeket nyithat meg egyebek mellett a csontritkulás és a cukorbetegség kezelésében. A Tks4 nevű fehérje őssejt-biológiai funkcióit Buday László munkacsoportja azonosította az MTA TTK Enzimológiai Intézetében, Vas Virág vezetésével.

    Prosztatarák utáni őssejtbeültetés a hímvesszőbe megszüntetheti a súlyos merevedési zavarokat

    Az őssejtbeültetés a hímvesszőbe megszüntetheti azokat a súlyos merevedési problémákat, amelyek egyes férfiaknál fellépnek prosztatarák után - derült ki francia kutatók által csütörtökön közzétett első biztató eredményekből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.