A szem daganatai - Mire számíthat a beteg?

Dr. Papp Júlia
szerző: Dr. Papp Júlia, szemész - WEBBeteg
frissítve:

Régebben a szem műtéti eltávolítása volt az egyetlen megoldás a szem daganatos megbetegedése esetén, azonban ma már lézeres- és sugárterápia, ritkábban a fagyasztásos kezelés (krioterápia), továbbá a kemoterápia is nagyban segítheti a gyógyulást.

Az, hogy a számos terápiás lehetőség közül a szem tumoros megbetegedése esetén melyiket választja a szakorvos, több tényező befolyásolja. Ilyen a tumor mérete (az átmérő és bedomborodás ultrahangos mérésével), elhelyezkedése (pl. látóidegfőtől mért távolság), kiterjedése, a pillanatnyi aktivitása, a másik szem állapota, továbbá a beteg általános egészségi állapota, életkora.

Mérlegelni kell, hogy egy funkció nélküli, vak szemért érdemes-e rizikót vállalni a szemműtét helyett egyéb terápiát választva. Ugyanakkor, ha a betegnek csak egy szeme van, túl idős vagy kiterjedt áttét igazolt akkor az eltávolítás helyett a sugarazást választják - tudva, hogy nem pusztul el teljes mértékben a tumor, de legalább a beteg egyetlen látó szeme megmarad.

Sebészeti terápia

Nagy méretű, gyors növekedésű daganat esetén, mely túl közel helyezkedik el a látóidegfőhöz elkerülhetetlen a szemgolyó műtéti eltávolítása (enucleatio). A szemműtét során meg kell gátolni a daganatsejtek véráramba kerülését. A szemizmokból kúpot képznek vagy implantátumot rögzítenek és így a szemgödörbe helyezett protézis (műszem) minimális mértékben mozgathatóvá válik, ami a kozmetikai rehabilitációnál fontos.

Sugárterápia

A sugárterápia kis és közepes tumorok kezelésére alkalmas. A leggyakoribb alkalmazási mód és a legkevesebb mellékhatással járó a közeli terápia. Ilyenkor sugárzó izotópot tartalmazó fém lapocskát (applikátort) illesztenek a szemműtét során a szemgolyó külső felszínéhez, ott ahol a tumor található. A megfelelő sugárdózis leadása után - néhány nap - az applikátort újabb műtéttel eltávolítják.

Az eljárás előnye, hogy a sugárzó anyag nagyon kis távolságban fejti ki a hatását. A daganat elpusztul, de a környezetében lévő ép szövetek viszonylag megkímélődnek. Távoli besugárzás (tele terápia) egyéni elbírálás szerint akkor alkalmazható, ha a közeli terápia nem megoldható, vagy a műtét ellenjavalt.

Ha kiújul a daganat

A daganatos sejtek burjánzása elindulhat az elhegesedett daganat szélén vagy a közepén. A besugarazott daganatok esetén, ha kis méretű applikátort használtak előfordul a heg szélén a daganat kiújulása. Ha a daganat túl vastag, a legvastagabb, középső része nem kap elég sugárdózist, így a heg ezen részén újul ki a daganat. A kezelési elv megfelel az elsődleges daganat kezelési elveivel.

Lézerterápia

A lézerterápia segítségével a daganatot a szemgolyó belseje felől pusztítják el. Lézerrel biztonságosan elpusztítani csak a kis méretű daganatokat lehet, mely nem terjed a szemgolyón kívül és nincs távoli áttét. Több lépésben, 4-6 hetente kell a tumort elpusztítani, a környezete felől kezdve.

A sejteket a hőhatás direkt módon pusztítja el, melynek eredményeként szürkésfehér heg alakul ki. Dióda lézer bevezetésével lehetőség nyílt a környezet számára kíméletesebb "lassú főzés technikájára". Ilyenkor 45-65 °C-ra felmelegítve a daganatos sejtek energiatermelése leáll, majd lassan elpusztulnak.

A lézerkezelés csökkenti a daganat sugárérzékenységét, tehát elsőként csak olyan esetekben szabad végezni, amikor feltételezhető, hogy önállóan a lézer kezelés biztonságosan elpusztítja a daganatot. Kérdéses esetben inkább a besugarazást választják.

Látássérültek rehabilitációja

A csökkent látás miatti megfelelő látás rehabilitáció különböző segédeszközökkel történik. A szemgolyó eltávolító műtét utáni kozmetikai korrekció a megfelelő méretű, színű, egyedileg készített műszemmel érhető el.

A szemgödörbe terjedő daganat esetén a szemizmokat és a környező lágyrészeket is el kell távolítani - ilyenkor szemüveghez rögzített speciális protézis segít.

Tovább Melanoma a szemen - Tünetek és kezelés

Dr. Papp Júlia, szemészForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Papp Júlia, szemész

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.