Cukorbetegség: A leghatékonyabb kombinált edzés

Oxygen Medical
megjelent:

Az már jó ideje köztudott, hogy a rendszeres mozgás segít a cukorbetegség karbantartásában, de azt eddig nem vizsgálták, hogy pontosan mely típusú edzés a leghatékonyabb ebből a szempontból. Dr. Apor Péter egyetemi tanár, sportorvos, kutató, az Oxygen Medical szakértője beszélt a témáról. 

Kombinált edzés a diabétesz ellen

  • Eddig nem volt egészen világos, hogy mely típusú mozgásforma a leghatékonyabb a 2. típusú cukorbetegeknek. Volt olyan irányzat, amely az aerob mozgást ajánlotta, mások az úgynevezett rezisztenciaedzést preferálták. – elemzi a helyzetet dr. Apor Péter.

Metabolikus szindróma

Ma már minden hatodik európai felnőttet fenyeget a metabolikus szindrómának nevezett „életmódbetegség”, mely növeli a 2-es típusú cukorbetegség, a szív - és érrendszeri betegségek, valamint a stroke kockázatát.
Metabolikus szindróma

A Louisiana State University System kutatásai azonban arra mutattak rá, hogy a két edzéstípus kombinációjának mérhetően pozitívabb hatása van a cukorbetegségre, mint a külön-külön végzett mozgásformának. A kutatásokba 262 ülő életmódot folytató cukorbeteget vontak be, és a hemoglobin A1c szintjüket mérték izomfejlesztő edzés, aerob mozgás és a kettő kombinációjának hatására (ezt az összetevőt rendszeresen monitorozzák diabetes mellitus esetén). A résztvevők – akiknek 63 százaléka nő – átlagéletkora 57 év volt, átlagosan 7.1 éve éltek cukorbetegként és a hemoglobin A1c szintjük átlaga 7.7 százalék volt. A vizsgált személyek egy 9 hónapos programban vettek részt, 73-an izomfejlesztést végeztek, 72-en aerob edzést folytattak, 76-an a kombinált program részesei voltak, míg 42 személy alkotta a nem mozgó kontrollcsoportot. Az eredmények szerint a kizárólag rezisztenciaedzést végző személyeknek 0,16 százalékkal csökkent a hemoglobin A1c szintjük, az aerob edzésben részt vevőknek 0,24 százalékkal, míg a kombinált edzésformával 0.34 százalék volt a csökkenés a nem mozgókhoz képest.

Sőt, míg a nem mozgók 39 százalékának volt szüksége hipoglikémiás gyógykezelésre, addig a rezisztenciaedzést végzőknek csupán 32, az aerob módon mozgóknak 22, és a kombinált edzést folytatóknak csupán 18 százaléka igényelt gyógyszerelést. Mindez dr. Ronald J. Sigal és dr. Glen P. Kennya, JAMA című szaklapban megjelent cikkéből derült ki.

Hogyan előzhető meg a diabétesz?

Egészséges életmód kialakításával a 2-es típusú cukorbetegség még öröklött hajlam esetén is (amikor a családban gyakran előfordul cukorbaj) megelőzhető. Ha Önnél már felállították a cukorbetegség diagnózisát, ugyanezen egészséges életmódi változtatások megakadályozzák a szövődmények kialakulását.

  • Egészséges étrend. Válasszon alacsony zsír- és kalóriatartalmú ételeket. Elsősorban gyümölcsöket, zöldségeket és teljes kiőrlésű magvakat fogyasszon. Próbáljon meg változatosan étkezni. Fontos azonban, hogy ezekből sem egészséges nagy mennyiséget fogyasztani.
  • Sportoljon! Próbáljon meg naponta legalább 30 perc mérsékelt fizikai aktivitást végezni. Sétáljon naponta, biciklizzen, ússzon. Ha nem tud beilleszteni a napjába egy hosszabb edzést, ossza fel kisebb edzésekre és úgy végezze őket.
  • Szabaduljon meg a fölös kilóktól! Ha Ön el van hízva, már 5 kg fogyással is jelentősen csökkentheti a cukorbetegség kockázatát. Annak érdekében, hogy testsúlyát az optimális tartományban tartsa, táplálkozzon egészségesen és mozogjon rendszeresen. Motiválja magát azzal, hogy felidézi a fogyás hasznát, pl. az egészségesebb szívet, az energetikusabb életet és a fokozódó önértékelést.

Mindenekfelett fő a pozitív hozzáállás. A 2-es típusú diabétesz komoly betegség, de megelőzhető, ha mégis kialakul: karbantartható, sőt korai stádiumban még vissza is fejleszthető. Ha hajlandó megtenni ennek érdekében az Ön részét, akkor nagy valószínűséggel aktív, egészséges életet élhet a továbbiakban is.
Olvasson bővebben a 2-es típusú cukorbetegségről

Cukorbetegség - Előnyben a tudatosan élők

A kontrollcsoporthoz képest csak a kombinált edzésmódszerrel dolgozók oxigén felhasználó képessége nőtt a legnagyobb mértékben. Ugyanakkor a sportolóknak minden esetben csökkent a derék kerülete, bár a legtöbbet szintén a kombináltan edzők fogytak.

Vagyis nem csak a hemoglobin A1c szint csökkent a rendszeres edzést végzőknél, hanem kevesebb gyógyszerre is volt szükségük, fogytak és a közérzetük is javult. Minden tekintetben előnyökkel járt az izomfejlesztő és az aerob edzés is, de a leghatékonyabbnak mégis a kettő ötvözése bizonyult. Vagyis a 2. típusú cukorbetegeknek ez a leginkább ajánlható edzésforma, amely rendszeresen végezve jelentősen javítja az életminőségüket és betegségük kilátásait.

  • A mozgás és általában a tudatos életvitel fontosságát – amelybe az étkezés épp úgy beletartozik, mint a mentális és lelki egészség – nem lehet eléggé hangsúlyozni. Különösen akkor kell változtatnunk a korábbi életvezetésen, ha már jórészt ennek köszönhetően kialakult a 2. típusú cukorbetegség. A diabétesz ma hazánkban közel 7-800 ezer embert érint, és további 200 ezerben lappang a betegség. Természetesen a megelőzés lenne a leghatékonyabb módszer, a diagnózis után viszont elengedhetetlen lenne a tudatos életmód – figyelmeztet dr. Apor Péter, az Oxygen Medical szakértője.

(Oxygen Medical)

Cikkajánló

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Sándor Judit, erőnléti és korrektív tréner
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.