Csontritkulás fiatalon: visszafordítható?

Dr. Szamosi Szilvia
szerző: Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus - WEBBeteg
frissítve:

Harmincnégy évesen csontritkulásom van. Visszafordítható ez a folyamat? Mit tehetnék ennek érdekében? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Csontritkulás fiatalon?

"34 éves nő vagyok (menstruálok rendesen, gyerekeim nincsenek), és csontritkulásom van. A tájékoztató szerint -1 alatt jók a T-score eredmények, azonban gerincen -2, bal combnyakon -2,5, bal alkaron -2,9 lett az eredményem.

Sajnos nagyon egyoldalúan táplálkozom, kevés zöldséget (az is leginkább burgonya), és főként csirkemellet fogyasztok. Mit tehetek? Érdemes gyógytornászhoz fordulni, vagy inkább manuálterapeutához?

Mit szedhetek? Anyukámnak éppen most állapították meg a csontritkulást, és valami dupla gyógyszert szed, az orvos szerint kihagyás nélkül mindig kell szednie. Visszafordítható esetemben a csontritkulás?"

Tisztelt Kérdező!

A csontritkulása enyhe-közepes fokú, de erre abba a csoportba tartozó gyógyszert nem lehet felírni, melyet az édesanyja szed.

Inkább azt javaslom, hogy rendszeres gerinctornával, kiegyensúlyozott táplálkozással próbáljon meg tenni a további romlás ellen.

Ezenfelül a téli időszakban D-vitamin-pótlás, és egész évben kalciumpótlás is javasolt, mert abból a napi igény több, mint amennyit a táplálékkal elfogyaszt.

Bővebben A D-vitamin pótlásáról részletesen

A csontritkulás okai és rizikófaktorai

Harmincöt éves korát követően szinte mindenki szervezete több csontot bont le, mint amennyit képez. A csontritkulás kockázata főleg attól függ, hogy mekkora csonttömegre tett addig szert az egyén és milyen gyorsan kezdi el a csonttömeget veszíteni. A csont ereje a csont alakjától, méretétől és sűrűségétől függ. A csontsűrűséget egyrészt a csont ásványi anyag tartalma (főleg kalcium és foszfát), másrészt szerves anyag tartalma (pl. kollagén-rostok) határozza meg. A csontritkulás nem befolyásolja a csontok alakját és méretét, a csontsűrűség viszont fokozatosan csökken az ásványi anyagok és a szerves alkotórészek arányos megkevesbedése miatt. Jelenleg is kutatás tárgya, hogy mi okozza ezt a változást, de a folyamat nagy valószínűséggel a csontkeletkezés zavarával kapcsolatos.

A csontritkulás kockázata nagymértékben függ attól, hogy 35 éves korig mekkora csonttömegre tett szert az egyén és milyen gyorsan kezdi el a csonttömeget veszíteni a későbbiekben. Minél nagyobb volt a maximális csonttömeg, annál kevésbé valószínű, hogy az időskori csontvesztés eljut az oszteoporózis stádiumába. Az egészséges csontképzéshez elegendő

D-vitaminra és kalciumra van szükség a táplálékban. A D-vitamin elengedhetetlen a kalcium bélből való felszívásához, maga a kalcium pedig azon túl, hogy a csont alkotórésze, serkenti a csontképzést. A D-vitamin és a kalcium elégtelen bevitele növeli az oszteoporózis kockázatát.

Bővebben a csontritkulásról

Tovább

Dr. Szamosi Szilvia, reumatológusForrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus

Cikkajánló

A csontritkulás (oszteoporózis) előjelei és veszélyei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Csontritkulás
Az oszteoporózis alattomos betegség, kezdetben semmilyen klinikai tünetet nem okoz. Első jele egy kisebb baleset, például egyszerű elesés miatti csonttörés lehet, előrehaladott formájában azonban már a mindennapi élet biztonságát is veszélyezteti.
Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Lajtos Melinda, Bak Marianna, Dr. Szilágyi Annamária
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Keczán Judit, gyógytornász
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.