Szemallergiák: felelsleges az önkezelés

Medipress
megjelent:

Az Amerikai Allergiás, Asztmás és Immunológiai megbetegedések Kollégiuma (ACAAI) kongresszusán elhangzottak szerint többmillió amerikai feleslegesen szenved a könnyező, viszkető szeme miatt, mint kellene. Ennek pedig a legfőbb okai az aluldiagnosztizálás, az alulkezelés és az önkezelés, amely a szemallergiák esetében nagyon komoly életminőség romláshoz vezethet.

A konferencián Dr. Leonard Bielory lesújtó adatokról számolt be a szemallergiák kezelését illetően. Egyetlen orvos által felírt szemallergiás kezelésre negyven - minden szakértelmet nélkülöző - önkezelés jut.

A szakember szerint ez azért zsákutca, mert az utóbbiak során használt vény nélküli készítmények ugyan enyhítik a tüneteket rövidtávon, de hosszabb távon viszont így is elkerülhetetlen, hogy az önkezelést választók allergológushoz forduljanak, amennyiben meg akarnak szabadulni a tünetektől, illetve enyhíteni kívánnak rajtuk.

Szemallergiás panaszok

A szemallergiák az allergiás panaszok első három helyén tanyáznak az amerikai adatok szerint, hiszen az amerikaiak 40 %-a valamilyen szemallergiát már észlelt önmagán. A baj az, hogy sok esetben az emberek - nyilatkozott Dr. Bieleory - nem gondolják, hogy a szemviszketés allergiás panasz volna, hiszen az allergiával inkább az orr, a bőr vagy a tüdő panaszait hozzák összefüggésbe. Ennek folyományaként pedig nem is fordulnak orvoshoz, holott a tipikus szemallergiás tünetek esetén érdemes mielőbb allergológust felkeresni.

A leggyakoribb szemet érintő allergiás tünetek a következők: viszketés, könnyezés, szemszárazság, égő érzés, vöröses szem, normális pislogóreflex hiánya. A szekemberek szerint mindenkinek, beleértve az orvosokat is, jobban kell figyelnie a szemet érintő allergiás tünetekre, mivel ezek jelentősen rontják az érintettek életminőségét. A szem allergiás panaszai esetén ugyanis szinte minden tevékenység, így, pl. a vezetés, olvasás, szabadtéri mozgás, sport, játék vagy közlekedés is roppant nehézségekbe ütközik.

Medipress

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Halmosi Edina, optometrista-kontaktológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.