Milyen tünetei lehetnek a földimogyoró-allergiának?

WEBBeteg
lektorálta: Dr. Lesznyák Judit megjelent:

A földimogyoró allergia előfordulása különösen kisgyermekek esetében gyakori. Az allergiás tünetek a kismértékű irritációtól egészen az életveszélyes reakcióig terjedhetnek. A panaszokat már közvetlenül a mogyoró fogyasztása után pár perccel tapasztalhatjuk, akár kis mennyiség is súlyos irritációt okozhat.

A diófélék közül a mogyoró, ezen belül is a földimogyoró okoz leggyakrabban allergiát. A legtöbb esetben már gyermekkorban diagnosztizálják, de felnőttkorban is bármikor kialakulhat. Érdemes figyelni a tünetekre - melyek közül nem mind jelentkezik egyszerre -, hiszen a földimogyoró allergia veszélyes, anafilaxiás reakció esetén akár halálos kimenetelű is lehet.

Mit nevezünk anafilaxiának?

Anafilaxia leggyakrabban bizonyos ételek (pl. földimogyoró, búza, dió, hal és kagylófélék, tej, tojás) vagy gyógyszerek (pl. béta-laktám antibiotikumok, nem-szteroid gyulladásgátlók) bevitele, illetve rovar (darázs, méh) csípése kapcsán jelentkezik. A nem-allergiás anafilaxia leggyakoribb kiváltó okai a fizikai terhelés, a hidegexpozíció, a kontrasztanyagok és az opiát típusú gyógyszerek. A pontos kiváltó ok azonban sokszor ismeretlen marad.

Földimogyoró allergia tünetei

Kockázati tényezők

Az orvosok nem tudják pontosan megmondani, hogy kinél alakul ki földimogyoró allergia, de az alábbi tényezők befolyásolják a kialakulásának esélyét:

Kezelés

A földimogyoró allergiát jelenleg nem lehet gyógyítani, ezért a kezelést kizárólag a diéta jelenti. Kerülje a földimogyorót, és az azt tartalmazó ételek fogyasztását!

A téma cikkei

13/1 A 10 leggyakoribb, allergiát kiváltó tényező
13/2 Milyen tüneteket okoz az eperallergia?
13/3 Tojásallergia - Tünetek és kezelés
13/4 Mikor beszélhetünk gabonaallergiáról?
13/5 Mit kell tudni a tejallergiáról?
13/6 Milyen tünetei lehetnek a földimogyoró allergiának?
13/7 Még a napra is lehetünk allergiásak? Napallergia
13/8 Rovarcsípés allergia
13/9 A gyógyszerallergia
13/10 A latexallergia
13/11 Vegyszerek elleni allergia
13/12 Pollenallergia: tünetek, okok és kezelés
13/13 Kérdések és válaszok a parlagfű allergiáról

Tanácsok földimogyoró allergiásoknak

  • Mindig figyelmesen olvassa el a termékek összetevőjének címkéjét, még akkor is, ha ismeri a terméket, hiszen bármikor változhatnak az élelmiszer összetevőin.
  • Ne vegye egyértelműnek, hogy a termék nem tartalmaz mogyorót! A feldolgozás során olyan élelmiszerekkel is érintkezhet az amúgy a mogyorómentes élelmiszer, ami földimogyorót tartalmaz. Ezzel olyan szennyeződés kerülhet a termékre, amelyet nem tekinthetünk mogyorómentesnek.
  • Kerülje az ismeretlen eredetű ételeket! Ha nem biztos, hogy az adott élelmiszer tartalmaz-e mogyorót, inkább utasítsa vissza, hiszen akár súlyos allergiás reakció is felléphet.

Az alábbi termékekkel fokozottan legyen óvatos:

  • Diópótló, dióőrlemények
  • Sütemények
  • Fagylalt és fagyasztott desszertek
  • Gabonafélék és müzlik
  • Teljes kiőrlésű kenyér
  • Marcipán
  • Nugát
  • Csokoládé

Az orvosi rendelőben

Az alábbiak segítségével orvosa valószínűsíteni tudja, hogy Önnek valódi ételallergiája, étel intoleranciája, ételmérgezése vagy valamilyen gyomor-bélrendszeri betegsége van-e.

  • A tünetek leírása. Készüljön fel arra, hogy orvosa részletekbe menően érdeklődni fog tüneteiről, a kiváltó ételekről illetve a családban előforduló allergiás betegségekről.
  • Ételnapló. Orvosa megkérheti Önt, hogy vezessen ételnaplót az étkezési szokásairól, tüneteiről és gyógyszereiről, hogy az időbeli egybeesések közelebb vigyenek a diagnózishoz.
  • Eliminációs diéta. Lehet, hogy arra fogják Önt kérni, hogy bizonyos gyanús ételeket pár hétre hagyjon el az étrendjéből, ezt követően pedig egyesével ismételten kezdje el ezeket fogyasztani (pár hetente bevezetve egy-egy új élelmiszert). Az eljárás során meg lehet határozni, hogy melyik étel köthető az adott tünethez. Pszichés tényezők sajnos szerepet kaphatnak, ha például Ön azt hiszi, hogy érzékeny egy ételre, akkor fogyasztása után tapasztalhatja azokat a tüneteket, amelyektől tart. Ha Önnek súlyos reakciója volt már bizonyos ételekre, akkor ez a módszer nem biztonságos.
  • Fizikális vizsgálat. A körültekintő orvosi vizsgálat bizonyos betegségeket gyanúba hozhat vagy valószínűtleníthet.
  • Bőrpróba segítségével meghatározható a bizonyos ételalkotókra adott reakció. A vizsgálat során a gyanús anyag kis mennyiségét az alkar vagy a hát bőrére helyezik, majd a bőrt egy tűvel megszúrják, ezáltal a vizsgált anyag kis mennyisége bejut a bőr alá. Ha Ön allergiás a vizsgált anyagra, akkor a szúrás helye megduzzad és vörös lesz.
  • Vérvizsgálat. Az allergiára jellemző IgE antitestek szintje meghatározható a vérből. A vizsgálathoz vérvételre van szükség.
Fontos tudni!

A közhiedelemmel ellentétben a kalcium adása nem használ sem enyhe, sem súlyos allergiás reakciók esetén.

Enyhe allergiás reakcióra megfelelő kezelés lehet a szteroidos kúp is, anafilaxia esetén azonban ez sem segít.

Anafilaxiában, azaz fulladással, vérnyomáseséssel járó allergiás reakcióban egy előretöltött adrenalintartalmú önadagoló „toll” (felnőttek esetében Epipen/Anapen, illetve gyermekek esetében Epipen Junior/Anapen Junior) használata menthet életet, melyet igazoltan súlyos allergiás betegek részére írhat fel az orvos. Ezt az injekciót anafilaxiás tünetek esetén azonnal, izomba kell beadni. Az Epipen és az Epipen Junior használatát bemutató oktatóvideó ide kattintva oldalon tekinthető meg.

(WEBBeteg - Forrás: mayoclinic.com - Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész
Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.