A földimogyoró-allergiás betegek reménykedhetnek - Új oltás készül

szerző: Szegő Miklós, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó megjelent:

A földimogyoró az egyik leggyakoribb ételallergén, amely akár anafilaxiát vagy akár halált is okozhat. Világszerte is növekszik az ételallergiák és az azokhoz kapcsolódó életveszélyes anafilaxia előfordulása. Az Allergia Világszervezet jelentése szerint ez 220-550 millió embert érint.

A földimogyoró-allergia egy "tévedésen" alapul. Akkor fordul elő, amikor az immunrendszer tévesen azonosítja a földimogyorót allergénként. Kezdve az enyhe csalánkiütésektől, az életet veszélyeztető anafilaxiás reakciókig, amelyek azonnali orvosi ellátást igényelnek. A súlyos allergiás reakciók közé tartozik a légzési zavar, a gége duzzanata, a vérnyomás hirtelen csökkenése, a szédülés vagy akár a halál is.

Bővebben Milyen tünetei lehetnek a földimogyoró-allergiának?

A Dél-ausztráliai Egyetem áttörő kutatása radikálisan új oltást fejlesztett ki, amely alkalmas a potenciálisan életveszélyes állapot gyógyítására. A vakcina egyedülálló módon, vírusalapú platform segítségével írja át a test természetes válaszát a földimogyoró-allergénekre, ennek következtében az allergiás helyett nem allergiás immunválasz váltódik ki. A Sementis biotechnológiai céggel és az UniSA Kísérleti Terápiás Laboratóriumával együttműködve kifejlesztett vakcina emberek millióinak segíthet.

A projekt vezetője, Dr. Preethi Eldi szerint az új földimogyoró-allergia elleni oltóanyag nagy lehetőségeket kínál a földimogyoró-allergiások életének megváltoztatására. Így nyilatkozott: “A szülők folyamatosan védik gyermeküket attól, hogy mindenféle mogyorót egyenek - kezdve a népszerű reggeli müzliktől és az iskolai harapnivalóktól, a kekszeken, süteményeken az akár egészséges ételekig - otthon, iskolában vagy máshol. Ez az óvatosság gyakran a felnőtt családtagokat is érinti. A földimogyoró-allergia elleni hatékony oltással megszüntethetjük ezt a stresszt, aggodalmat és folyamatos ellenőrzést, felszabadítva a gyermeket és családot a földimogyoró-allergia korlátaitól és veszélyeitől."

A földimogyoró-allergia elleni vakcina előállítása egy új technológián (Sementis Copenhagen-vectored) alapul, amelyet Dr. Paul Howley, a Sementis tudományos vezérigazgatója és az UniSA professzora, John Hayball, az UniSA Kísérleti Terápiás Laboratóriumának vezetője fejlesztett ki, melynek során földimogyoró-fehérjeszakaszokat kapcsolnak egy vírusvektorhoz.

Hayball professzor szerint a földimogyoró-allergia elleni oltás arra készteti az immunrendszert, hogy új megvilágításban lássa a földimogyoró-allergéneket, így a szervezet normálisan reagál, ahelyett, hogy allergiás reakciót generálna.

Az oltás már jól vizsgázott az állatkísérleteknél (egerek esetében), valamint klinikailag igazolt földimogyoró-allergiás emberek vérmintáiban. Az in vitro vizsgálatok után önkénteseken is tesztelni fogják. Azt várják tőle, hogy egy oltás egész életen át tartó védelmet nyújtson.

Fontos tudni!

A közhiedelemmel ellentétben a kalcium adása nem használ sem enyhe, sem súlyos allergiás reakciók esetén.

Enyhe allergiás reakcióra megfelelő kezelés lehet a szteroidos kúp is, anafilaxia esetén azonban ez sem segít.

Anafilaxiában, azaz fulladással, vérnyomáseséssel járó allergiás reakcióban egy előretöltött adrenalintartalmú önadagoló „toll” (felnőttek esetében Epipen/Anapen, illetve gyermekek esetében Epipen Junior/Anapen Junior) használata menthet életet, melyet igazoltan súlyos allergiás betegek részére írhat fel az orvos. Ezt az injekciót anafilaxiás tünetek esetén azonnal, izomba kell beadni. Az Epipen és az Epipen Junior használatát bemutató oktatóvideó ide kattintva tekinthető meg.

Ez is érdekelheti

WEBBeteg.hu - Szerző: Szegő Miklós fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó
Forrás: Peanut allergy vaccine to rewrite the immune system (MedicalXpress)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.