Földimogyoró-allergia lehet?

Tisztelt Doktorúr/Doktornő! Tegnap este miután hazaértem, ettem egy kis marék földimogyorót (utóbbi napokban ez többször előfordult) és egy fél almát. Majd szinte másodpercek alatt elkezdett dagadni a mindkét ajkam, de főleg az alsó, és egyfajta zsibbadás is jelentkezett. Olyan volt, mintha lidocaine injekciót kaptam volna az alsó ajkamba. A dagadás és a zsibbadás gyorsan terjedt az alsó ajkamtól oldalirányban és lefelé is, egész az államig (tovább nem terjedt) , mindez pár perc leforgása alatt. Ekkor bevettem 2 calcium peszgőtbl-t 2 dl vízben oldva, és elmentem az ügyeletre. Ott földimogyoró allergiát diagnosztizáltak, és kaptam 2 féle injekciót, ill. instrukciót, hogy másnap vegyek be 3x1 calcium pezsgőtblt-t és 2x1 Clarinitne-t, és felejtsem el a mogyorót. 4 kérdésem lenne: 1) Fenti allergiát érdemes/kell allergológiai vizsgálattal hivatalosan is megerősíttetni? 2) Ezentúl mire kell figyeljek? Pl. öninjekciózó készlet magamnál tartása vagy elég a calcium? Öninjekciózó készletet csak allergológus szakorvos írhat fel vagy háziorvos is? 3) A mogyorót mennyire kell elfelejteni? Gondolom, minden kerülendő, amiben töményen van benne a mogyoró (mogyorós csokoládék, sütemények, maga a mogyoró) , de ahogy emlékszem, szinte minden feldolgozott élelmiszer tartalmazza (csokoládék, kekszek stb) . Ez utóbbiakat is messzire kerülni kell? Ha igen, mennyi ideig? Örökre? 4) Mivel van keresztallergiája a mogyorónak, vagyis milyen egyéb élelmiszernél várható hasonló hatás, mely élelmiszereknél kell fokozott óvatosság? Válaszait előre is köszönöm!

Dr. Csáki Csilla válasza földimogyoró-allergia témában

Kedves Kérdező!

Feltétlenül el kellene mennie vérből végzett, részletes allergiavizsgálatra, csak ennek eredményei alapján lehet konkrét választ adni a kérdéseire!

Üdvözlettel:

Dr. Csáki Csilla

Kérdés: 2012. október 26., 07:04; Megválaszolva: 2012. október 28., 19:41
Kérdések és válaszok: Allergia
Hisztaminintolerancia - Utrica
Bőrön megjelenő folt
Gyógyszerallergia
Corylia Neo- szedhetem e várandósan?
Tartós beteg igazolás...
Tisztelt Szakértő! Van egy 6 éves kisfiam, aki multiplex allergiás (tej-tojás, banán) . 9 hónapos kora óta tejmentesen étkezik. Előfordult az...