• Szépség és Egészség

        plasztikaisebeszetneked blogja

        Dr. Karvász Tamás: szakmai profizmus és emberközpontúság egy személyben

        Dr. Karvász Tamás

        Az esztétikus külső és a vonzó megjelenés ma már nem luxus, hanem olyan bárki által elérhető cél, amelyhez a plasztikai sebészet remek segítőtársnak bizonyul. A területen kimagasló eredményeket elért, jelentős tapasztalattal rendelkező szakember Dr. Karvász Tamás, aki nem csak rendkívüli hozzáértésének, de a páciensekkel való bánásmódjának is köszönheti hatalmas népszerűségét. A Magyar Plasztikai Helyreállító és Esztétikai Sebész Társaság elnökének munkája az ISAPS nemzetközi szervezete által biztosított.

        Tanulmányait illetően Dr. Karvász Tamás 1991-ben tett sebész szakvizsgát, 1998-ban pedig plasztikai sebészeti szakvizsgával is megkoronázta ezt. A sebész szakvizsgát megelőzően a váci kórház baleseti sebészeti osztályán ismerkedett a szakmával, majd az Erzsébet Kórház Sebészeti Osztályán dolgozott. Miután 1996-ban elkezdett felkészülni a plasztikai sebészeti szakvizsgára, megfordult tulajdonképpen minden jelentős plasztikai sebészeti osztályon, ezzel tapasztalatot gyűjtve a későbbiekre. 1998-ban a Péterfy S. u.-i Kórház Plasztikai Sebészeti Osztályán tevékenykedett, s munkája eredményeként két évvel később, 2000-ben adjunktusi, majd négy év múlva főorvosi címet kapott.

        A szakember nem elégedett meg ennyivel, és magánorvosi gyakorlatokat folytatott a Kontúr Klinika kötelékében, még 1998-ban. A gyümölcsöző együttműködés eredménye, hogy napjainkban a klinika egyik társtulajdonosa is. 2006 és 2007 között a Magyar Plasztikai Helyreállító és Esztétikai Sebész Társaság főtitkára, majd 2007-től annak elnöke. Kimagasló színvonalú munkájának tökéletes bizonyítékaként ISAPS tagsággal is rendelkezik, mely igen jelentős nemzetközi elismerésnek számít napjainkban.

        A szakmai profizmus mellett olyan jelentős újítások hazai bevezetése is nevéhez köthető, mint a Smartlipo lézeres zsírbontás, a Silhouette-lift arcfiatalító kezelés, vagy a manapság nagy sikerrel alkalmazott Ultracontour alakformálás. Mindezek mellett tudományos tevékenysége is mindenképpen említést érdemel, hiszen számos kongresszuson volt jelen előadásaival, illetve szakmai tanfolyamokon is továbbadta tudását a jövő generációinak. A napjainkban nagy népszerűségnek örvendő mellplasztika területével is kiemelten foglalkozott, erről az Esztétikai emlőműtétek osztályunk gyakorlatában címmel tartott előadást az ezredfordulón Keszthelyen megrendezett kongresszuson. Egy évvel később Debrecenben, szintén a Magyar Plasztikai Helyreállító és Esztétikai Sebész Társaság éves kongresszusán tartott előadást, mely az Első tapasztalataink az aszimmetrikus anatómiai emlőimplantátumokkal címet viselte. Tudományos munkássága során foglalkozott az injektábilis implantátumok használatával is, 2008-ban pedig az Arc ránckezelési módszerek és alkalmazásuk címmel tartott előadást a Plasztikai sebészeti kötelező szinten tartó szakmai továbbképző tanfolyamon, Budapesten.

        Dr. Karvász Tamás páciensei egyöntetűen azon a véleményen vannak, hogy a szakember nem csak hozzáértésével és tapasztalataival vívja ki a bizalmat, hanem emberséges hozzáállásával is, mely a plasztikai sebészet mellett döntők számára kiemelt jelentőséggel bír. A főorvosnak nem csak az a célja, hogy a munka szakmai része kifogástalanul sikerüljön, hanem igyekszik a páciensekkel együtt megtalálni a számukra leginkább megfelelő módszert, eljárást, ráadásul úgy, hogy a döntést végső soron az érintettre bízza. A Nemzetközi Plasztikai Sebészeti Centrum vezető sebészeként örömmel vár Téged is.


        A plasztikai sebészet kínálta előnyöknek köszönhetően ma már minden gond nélkül megvalósíthatóak a kívánt formák, és legyen szó akár alakformálásról, akár a nagy népszerűségnek örvendő mellnagyobbításról, a vágyott eredmények elérhetővé váltak. Természetesen nagyon sok múlik azon, milyen szakembert választunk a feladatra, hiszen a szakértelem mellett az emberi hozzáállás és a szimpátia is lényegesek. A területen egyedülálló profizmussal szolgálja a szépülni, fiatalodni vágyók igényeit Dr. Vincente Rodrigo, a Nemzetközi Plasztikai Sebészeti Centrum külföldi származású főorvosa. A szakember ISAPS tagsággal rendelkezik, mely egyértelmű jele annak, hogy területén kiemelkedő profiként tevékenykedik.

         

        A kezdetek

        Orvosi diplomát 1983-ban szerzett a SOTE Általános Orvosi Karán, majd öt évvel később, 1988-ban tett általános sebészetből szakvizsgát. A terület iránti elkötelezettsége és szeretete vezetett oda, hogy 1995-ben plasztikai sebészeti szakvizsgát tett, majd külföldön szerzett tapasztalatokat. Az amerikai Southeastern Society Reconstructive Surgeons of America továbbképzési kurzusán vett részt Atlantában, ösztöndíjasként. Az ott megismert tudásanyagnak köszönhetően is fejlődött a szakterületen, és elmélyült a plasztikai sebészet újdonságait és a benne rejlő lehetőségeket illetően.

        Karrier

        A folyamatos továbbképzés és tanulás mellett a sebészeti szakmát a gyakorlatban is űzte, így az orvosi diploma megszerzése után a Péterffy Sándor utcai kórház sebészeti osztályán dolgozott. Ezt követően, 1991-ben rezidensként tevékenykedett a Szövetség utca Plasztikai Sebészeti osztályon, ám a szakmai kihívásokból nem volt ennyi elég neki. A Nemzetközi Plasztikai Sebészeti Centrum főorvosa, plasztikai sebésze és Dr. Karvász Tamással egyetemben társtulajdonosa.

        Szakmai eredményei

        Hozzáértésének és szakértelmének köszönhetően 1998-ban adjunktusi kinevezést kap, majd négy év múlva a Magyar Plasztikai Helyreállító és Esztétikai Sebész Társaság Magánorvosi Szekciójának tagja lesz. 2003-tól megbízott főorvosként, majd osztályvezető főorvosként tevékenykedett, és szolgálta a szépülni, fiatalodni vágyók igényeit. 2005-ben megalapította saját cégét, a Zeta-Vidal Plasztikai Sebészetet, ahol szintén az oly szeretett szakma berkein belül igyekezett segíteni a hozzá fordulóknak. A Kontur Klinika a Szent Rókus Kórház falai között nyílt meg 2009-ben, de a hazai orvosi turizmus igényeit szolgáló Meditourist is nevéhez köthető. A magyar nyelv mellett angolul és spanyolul is beszél, melynek szintén előnyeit látja munkája, és a páciensekkel történő találkozás alkalmával.

        Folyamatos önképzés

        Rendszeresen részt vesz hazai és külföldi továbbképzéseken, kongresszusokon, melyek mindegyike a szakma fejlődésével való lépéstartást és az új módszerek, alapanyagok megismerését igyekszik előmozdítani. Plasztikai műtét iránt érdeklődve Dr. Vincente Rodrigo szakértelme csak ajánlható. Páciensei mind egyetértenek abban, hogy személyében nem csak profizmust kaptak, de olyan szintű emberi hozzáállást is, amely megkönnyítette a műtétre való felkészülést, valamint az eljárások közötti választást. A több évtizedes szakmában szerzett tapasztalat és a plasztikai sebészet - főként mellplasztika - iránti elkötelezettség egyértelműen a szakember mellett szólnak.


        A szépség és a vonzó külső érdekében napjainkban egyre többen fordulnak plasztikai sebészhez, és igyekeznek megvalósítani megjelenésükkel kapcsolatos álmaikat. Ehhez ma már ténylegesen is adott minden, hiszen a plasztikai sebészet számára alig akad lehetetlen. Kétségkívül a legnépszerűbb beavatkozás a mellplasztika, de a hasplasztika és a zsírleszívás iránt is sokan érdeklődnek. Legyen szó bármely területről, a minden szempontból kifogástalan munkát végző szakember megtalálása nem könnyű feladat. Nem csak a szakmai hozzáértés a fontos ugyanis, hanem az is, hogy maximálisan megbízzunk páciensként a választott sebészben. Ugyanakkor nem mehetünk el az ideális eljárás megtalálása mellett sem, hiszen a kívánt eredményre csak akkor számíthatunk, ha a szakemberrel közösen kerül kiválasztásra az a módszer és cél, melyet el szeretnénk érni. A területen egyedülálló szakmai tapasztalattal és emberi hozzáállással várja pácienseit Dr. Wágner Pál, aki 1999 óta tagja a Kontur Plasztikai Sebészet Kft.-nek, illetve 2014 óta a Dentium Fogászati Klinika plasztikai sebészcsapatának.

        Karrier

        A szakember általános sebészi szakvizsgát 1966-an tett, a plasztikai sebészet területén pedig már 15 éve tevékenykedik. Munkája során kiemelt figyelmet fordít arra, hogy minden pácienssel egyedileg foglalkozzon, és ha a helyzet úgy kívánja, akár le is beszélje a tervezett beavatkozásról. S hogy miért látja szükségét ennek? Tapasztalatai azt mutatják, hogy sokan vagy irreális célokkal érkeznek a rendelőbe, vagy olyan dolgokat várnak a plasztikai műtéttől, amelyet az jövőjüket illetően nem garantálhat. Ilyenkor egyértelműen azon az állásponton van, hogy felesleges a beavatkozás, ha az nem képes beváltani a hozzá fűzött reményeket.

        Hitvallás

        Munkája során rendszeresen felhívja arra is a figyelmet, hogy az életmódra való odafigyelés nélkül hiába a plasztikai sebész munkája. Véleménye szerint az életkor, a testsúly és a gravitáció hatásait csak időszakosan lehet kiküszöbölni, és rendkívül fontos, hogy a beavatkozás után is ügyeljünk életmódunkra. Az egyik leggyakoribb tévhit, ami az emberek fejében él, az a zsírleszívás alkalmazhatósági köre. Vannak, akik úgy hiszik, hogy az évek során felszaladt kilóktól egyetlen műtét alatt megszabadulhatnak. Ez azonban Dr. Wágner Pál véleménye szerint sincs így, ugyanis a zsírleszívásra inkább, mint egyféle alakformáló beavatkozásra lehet számítani, de korántsem a fogyókúra eszközeként. Akik tehát azt gondolják, hogy megúszhatják a rendszeres testmozgást és az étkezésre való odafigyelést, tévednek. Hasonló a helyzet a mellplasztikával. Egy tökéletes végeredményt nyújtó mellnagyobbítás után sem feledkezhetünk meg arról, hogy a gravitáció bizony teszi a dolgát. Éppen ezért a mellizmot erősítő gyakorlatok, valamint a megfelelő méretű melltartó viselése nagyon fontosak az elért eredmények minél tovább történő megtartása érdekében.

        A neves plasztikai sebész elégedett páciensei egyértelműen arra mutatnak rá, hogy a tapasztalat és az emberi hozzáállás a legfontosabb ismérvei egy jó szakembernek. 


        A  formás, feszes keblek minden nő álmai között szerepelnek, hiszen a nőiség szimbólumainak számítanak azok. A természet azonban nem mindenkihez kegyes, és gyakran előfordul, hogy elégedetlenek vagyunk melleink méretével, feszességével. Ilyenkor kínál remek megoldást a mellplasztika, melynek segítségével korosztálytól függetlenül orvosolhatóak az akár pszichés problémákat is okozó hiányosságok. Legyen szó azonban akár mellnagyobbításról, a vele sokszor együtt választott mellfelvarrásról, akár mellkisebbítésről, nagyon fontos, hogy a műtét utáni időszak teendőivel is tisztában legyünk. Ez legalább olyan lényeges, mint a beavatkozásra való felkészülés. Néhány hasznos tippet megfogadva rövidebbé és kényelmesebbé tehető a mellplasztika utáni időszak. Lássuk, mire érdemes figyelni, ha a beavatkozáson már túl vagyunk!mellplasztikát követően mindenki másként éli meg a jelentkező fájdalmat. Ez függ az egyén fájdalomtűrő képességétől, vagy például a beavatkozás mértékétől. A helyzetváltoztatáskor érezhető feszülés teljesen természetesnek számít, ezzel meg kell tanulni együtt élni egy darabig. A végleges eredményt azonnal nem lehet majd észlelni, kis türelemmel azonban hamarosan azt a képet látni viszont a tükörben, amelyet a műtét előtt megálmodtunk.

        Nagyon fontos, hogy a mellplasztikát követő hetekben fokozottan figyeljünk saját magunkra és egészségi állapotunkra. A hőemelkedés természetes velejárója a beavatkozásnak, de ha láz jelentkezik, akkor érdemes azonnal orvoshoz fordulni, hiszen ez gyulladásra utaló jel. A gyógyuláshoz idő kell, így két-három hétre biztos szükség lesz, míg megerősödünk, és teendőinket magunk is el tudjuk látni. Ilyenkor kerülendő mindenféle megerőltetés, legjobb, ha mindig van valaki a közelben, aki segíteni tud a mindennapi feladatok elvégzésében.

        A plasztikai beavatkozás igencsak igénybe veszi a szervezetet, melynek következtében sok folyadékot veszíthetünk. A nagymennyiségű folyadékbevitelre kiemelt figyelmet ajánlott fordítani. Nem mindegy azonban, hogy milyen folyadékot iszunk, így a legjobb választásnak a víz, a frissen facsart zöldség-, és gyümölcslevek bizonyulnak. A szénsavas és cukros innivalók éppen úgy kerülendőek, mint a túl nehéz ételek.

        A beavatkozást követő éjszakát pácienseinknek a klinikánkon kell tölteniük, majd sebészünk vízálló kötést helyez a területre, ezzel is megkönnyítve az otthoni tisztálkodást. A kezdeti két-három hetes lábadozás során fokozatosan térhetünk vissza azokhoz a mindennapi szokásokhoz, melyek a közvetlenül a műtétet követően kifejezetten tiltólistán szerepelnek. Ilyen az autóvezetés, a hason fekvés, a cipekedés, vagy az egyedül végzett hajmosás. Az olyan sebgyógyulást nehezítő tényezőket, mint a napozást, a szoláriumozás, a szauna vagy a gőzkabin használatát a műtét után még hónapokig ki kell iktatnunk életünkből, aztán viszont formás kebleinknek köszönhetően sokszoros önbizalommal végezhetjük ezeket ismét.  

        A mellplasztikát követően egy úgynevezett kompressziós melltartót kell majd viselni körülbelül 4-6 hétig, amely nem csak a gyógyulást segíti elő, de a végeredmény szempontjából is jelentős szerepet játszik. Mellplasztikán átesett pácienseinknek azonban emiatt sem kell aggódniuk, hiszen a kompressziós melltartót klinikánk ingyenesen biztosítja számukra. Mivel a seb még további hónapokig gyógyul, ezért a kompressziós melltartó elhagyása után sem mindegy, milyen fehérneműre esik a választás. A merevítős típus irritálhatja a sebet, de arra is ügyelni kell, hogy a melltartó ne legyen túl szoros, tartson, és ne vágjon be sehol. Bár a műtétet követően garantáltak a feszes idomok, de a melltartó viselését nem érdemes elhagyni, hiszen a kötőszövet így jobban megőrzi tartását. A beavatkozás utáni kontrollvizsgálatokon való megjelenés az egészséges, mihamarabbi gyógyulást szolgálja, ezért semmiképpen nem szabad megfeledkezni arról.

        A plasztikai sebészet kínálta előnyöket a szépség szolgálatába állítva elérhető a kívánt forma, méret és feszesség. A mindennapi magabiztosság és a nőiség teljesebb megélésének apropóján érdemes kihasználni az orvostudomány által a plasztikai sebészet terén elért eredményeket. Figyelve a felépülés időszakára, mihamarabb vissza lehet majd térni szokásainkhoz.

        Forrás és további információ: Plasztika Budapest Blog

         


        Na de ki is az a dietetikus? Mivel foglalkozik, és miben tud az embereknek segíteni?

         

        Nagyon sokszor találkozom azzal a jelenséggel, hogy az emberek nagytöbbsége a mai napig nem tudja, hogy ki az a dietetikus, általában diabetikusnak, vagy diétás nővérnek keresztelnek el. Ezzel nincs is semmi baj, csak ebből kifolyólag azt sem tudják, hogy a mi szakmánk mit is takar, és hogy miben tudnánk segíteni. Sajnos gyakran az egészségügyi dolgozókban is rossz/téves kép él rólunk. A diétás nővért (dietetikus régi elnevezése) leginkább a konyhai munkálatokhoz kötik, nem a betegápoláshoz, pedig a legnagyobb szerepünk a páciensek gondozásában lenne. Többnyire az orvosok és ápolók sem tudják, hogy mennyi mindenben a segítségükre lehetnénk, és a tanácsadással a munkájukat megkönnyítve javítanánk a betegek életminőségén.  

        Jelenleg Magyarországon, két helyen folyik dietetikus képzés, Pesten és Pécsett, mindkét helyen az Egészségtudományi Kar keretein belül. A képzés 8 féléves, tehát 4 éves. A dietetikus diplomával lehetünk élelmezésvezetők (vendéglátóiparban, kórházban, közétkeztetésben, magán szektorban), adhatunk táplálkozási tanácsot (egyéneknek, kórházban, magán intézményekben, gyógyüdülőkben), írhatunk étrendet (egyéneknek, kórházban, magán intézményekben), étlapot (egyéneknek, illetve közétkeztetésben is), részt vehetünk prevenciós tevékenységekben (előadások, szűrések, tanácsadás) és a tömegtájékoztatásban (tv, rádió, újság, folyóirat, online média). A dietetikus szak elég komplex és sokoldalú, az anatómiai ismeretek ugyanúgy megtalálhatóak a tantárgyak között, mint a főzéshez köthető tankonyha. Ahhoz hogy a páciens problémáját egészben láthassuk, szükség van orvostudományi alapokra (anatómia, élettan, mikrobiológia, klinikai dietetika, latin, stb.), pszichológiai tanulmányokra, higiénés ismeretekre, gyógyszertani jártasságra és gyakorlati tudnivalókra a mindennapokban (ehhez tartozik az élelmiszerismeret, ételkészítés, élelmiszerkémia, élelmezési menedzsment).

        A dietetikus tehát azért van, hogy a megváltozott élethelyzetből, betegségből, vagy csak tudatosságból változtatni akaró embereknek segítsen a helyes táplálkozás kialakításában és elérésében, a mindennapokban.

         

        Hol találkozhatunk egy dietetikussal?

         

        A dietetikust megtaláljuk az egészségügyi ellátás keretein belül és az egészségügyi ellátáson kívül is. Az egészségügyi ellátáson belül a fekvőbeteg-és járóbeteg szakellátásban egyaránt. Fekvőbetegek ellátása a kórházakban, szanatóriumokban, járóbetegek ellátása szakrendelőkben, háziorvosi rendelőkben és az otthonápolás során történik. Egészségügyi ellátáson kívül megtalálhatóak vagyunk gyógyszállodákban, fitness termekben, vendéglátó ipari egységekben, élelmiszerüzletekben, közétkeztetésben, kereskedelemben, egészség turizmusban, művelődési házakban, közösségi intézményekben, magán vállalkozásban.

         

        Milyen élethelyzetek, más állapotok, betegségek kapcsán érdemes dietetikushoz fordulni?

         

        Nem is gondolnánk, hogy egy dietetikus mennyi mindenben tud segíteni. Manapság rengeteg olyan élethelyzet, állapot, betegség van, ami a táplálkozáshoz köthető. Az étkezésnek központi szerepe van az életünkben. Mindegy, hogy milyen a nemünk, mi a foglalkozásunk, mennyi az életkorunk, enni kell, de sosem mindegy, hogy mit. Másra van szüksége egy újszülöttnek, másra egy tinédzsernek, és másra, egy cukorbeteg felnőttnek.

        Azt leszögezném, hogy a dietetikus nem csak a beteg emberek táplálkozásában tud segíteni. Bármilyen életkorban szükség lehet iránymutatásra, a helyes táplálkozáshoz. Csecsemőknél a hozzátáplálásban kérhetünk segítséget, bölcsődés és óvodás korban pedig a helyes táplálkozási szokások kialakításában, ilyenkor még nagyon fogékonyak a gyerekek, ekkor kell az alapokat jól lerakni, hogy azok később szokássá és rendszerré váljanak. Ennek a korosztálynak a közétkeztetés keretein belül az intézményes étkezését is dietetikus felügyeli. A bölcsődék, óvodák választhatnak, hogy vagy dietetikussal terveztetnek étlapot (általában akkor szokták ezt választani, ha van saját konyhájuk), vagy olyan cégtől rendelik az ételt, ahol dietetikus állítja össze a heti menüt. A kisiskolásoknál és pláne a nagyobbaknál, tinédzser korban, már sokszor egy kialakult ízléssel találkozunk. Ilyenkor szintén más a fejlődő szervezet igénye, gyakran nehéz megfelelni mind a gyerek elvárásainak, mind az előírásoknak, mi ebben is támogatást adhatunk.

        A legnagyobb étrendi különbségeket felnőtt korban tapasztalhatjuk. Ilyenkor már az ember maga dönt arról, hogy mit eszik, mit iszik, mit vásárol, mit főz, mennyit sportol, egyáltalán, hogy milyen életmódot folytat, ebből kifolyólag itt lehetnek a legnagyobb hibák és buktatók, amiket idős korig magunkkal hurcolunk. A helytelen életmódhoz köthető betegségek - mint például a szív-és érrendszeri betegségek, emelkedett vérzsír szintek, elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség – leggyakrabban a felnőtt kor végén, idős kor elején jelentkeznek, amikor meg már a legnehezebb változtatni az addigi életvitelünkön. A nőknél a terhesség és a szoptatás időszaka hozhat esetleg egy szemlélet változást, amikor jobban odafigyelnek magukra és párjukra, a baba érdekében. Ilyenkor nagyon fontos a helyes táplálkozás, a megnövekedett energia-, tápanyag-, vitamin és ásványi anyag megfelelő bevitele, ez sokszor szakember segítsége nélkül lehetetlen. Óriási szerepe van a dietetikusnak a sporttáplálkozásban is. Mindegy, hogy milyen sportról beszélünk, ha azt valaki versenyszerűen űzi, akkor ott már nagyon oda kell figyelni arra, hogy mikor és mit eszik, nagyrészt ezen múlhatnak eredmények, érmek. Láthatjuk, hogy az egészséges embereknél is rengeteg élethelyzet van, amikor a dietetikus segíthet, most nézzük mik azok a betegségek, amikben kérhetjük a szakember segítségét.

         

        Táplálékallergiák-intoleranciák

         

        Manapság rengeteg gyerek és felnőtt küzd valamilyen táplálékallergiával, vagy intoleranciával. Nagyon fontos, hogy ha ezt idejében felismerjük és kezeljük, akkor a páciens semmilyen károsodást nem szenved, és megfelelő diétával teljes életet tud élni. Önhatalmúlag senki ne kezdje el magát kezelni, ne hagyjon ki szerinte panaszt okozó táplálékokat, élelmiszereket. Leggyakrabban a glutén, laktóz, tejfehérje, fruktóz, tojás és az olajos magvak okoznak problémát. Speciális vérvételből, kilégzési tesztekből ma már megtudhatjuk, hogy mi a bajunk, utána pedig dietetikus segítségével kialakíthatjuk a helyes étrendet.

         

        Szív-és érrendszeri betegségek

         

        Nagyon sok olyan szív-és érrendszeri betegség van, ami megfelelő táplálkozással megszüntethető, vagy ha teljesen nem is múlik el a kóros állapot, az biztos, hogy a tünetek és az emelkedett labor értékek csökkenthetők. Ilyen a magas vérnyomás, a megnövekedett vérzsírszintek (koleszterin, triglicerid, LDL-koleszterin), érelmeszesedés, stroke, szívinfarktus.

         

        Emésztőszervi problémák

         

        Az emésztőszervi problémák nagy része orvosolható jól beállított diétával és életmódváltással. Leginkább a reflux, gyomorégés, hasmenés, székrekedés, gyulladásos bélbetegségek, gyomorfekély máj-és epebetegségek táplálkozással összefüggő kezelésében tudunk segíteni.

         

        Anyagcserezavarok

         

        Az anyagcserezavaroknál jelentős szerepe van a gyógyításban az étrendnek. Ez legyen az első választandó módszer, ne a gyógyszer. A cukorbetegség különböző típusaiban (1-es típusú, 2-es típusú, gesztációs – terhességi –), a húgysav lebontási zavarban, ami a köszvény, de a veleszületett fenilketonuriában – PKU – is elengedhetetlen, ha jó életminőségben szeretnénk élni.

         

        Túlsúlyosság

         

        Itt nem kérdés, hogy az életmódváltáshoz és a fogyáshoz változtatni kell a táplálkozáson. Sokszor téves képzetek vannak az emberek fejében a diétáról, ezért a sikeres és hosszantartó fogyókúrához szakértő segítsége szükséges.

         

        Mozgásszervi rendellenességek

         

        Egy rándulás, ficam, de legfőképpen egy törés megváltoztatja az ember megszokott hétköznapjait. Kiesik a munkából, egy ideig másféle étrend lesz számára az optimális. Leginkább idősebb korban, és nagyrészt nőket érinti a csontritkulás (osteoporozis) és a csontlágyulás (osteomalacia). Az étrend kiegészítők, gyógyszerek mellett a táplálkozással is biztosítani kell a megfelelő Kalcium és D-vitamin bevitelt. Ez akkor még nehezebb, ha a csontritkulás tejallergiával párosul.

         

        Autoimmun betegségek

         

        Autoimmun betegségeknél inkább a kiegészítő terápia részeként alkalmazhatjuk az étrendet. Gyógyszer mindenképp szükséges, de a diéta segít abban, hogy a beteg életminőségén javítsunk. Ilyen például a Rheumatoid Arthritis, Sjögren-szindróma, Szisztémás lupus erythematosus.

         

        Tüdővel kapcsolatos betegségek

         

        Nem is gondolnánk, de a tüdővel összefüggésbe hozható kórképeknél is nagy szerepe van a táplálkozásnak. Nagyon nem mindegy, hogy egy tüdőbeteg milyen tápanyag összetételű étrendet folytat. A nehézlégzéssel és Mucoviscidózissal küzdők mindenképp keressenek fel szakembert.

         

        Daganatos megbetegedések

         

        Már kialakult daganatos megbetegedéseknél sajnos a helyes étrend nem váltja ki a kórházi kezeléseket, gyógyszereket, de a tüneteket enyhítheti, és az életminőséget javíthatja. Preventív hatása azonban biztos, hogy van annak, ha helyesen táplálkozásunk, sőt, ha már tudjuk, hogy milyen daganatos megbetegedésre vagyunk hajlamosak, akkor érdemes odafigyelnünk, mert valamire van rákmegelőző étrend.

         

        Vesebetegségek

         

        Dietetikai tanácsadást kérhetünk vesekő esetén (az étrend attól függ, hogy milyen típusú követ diagnosztizálnak) és krónikus veseelégtelenségben. A veseelégtelenségnek különböző szakaszai vannak, amik eltérő diétás kezelést igényelnek. Ezeknek egyénileg utánajárni sokszor megerőltető feladat, egyszerűbb, ha egy dietetikust bízunk meg ezzel.

         

        Beavatkozások előtti, utáni étrend

         

        Minden ember kerülhet olyan helyzetbe, hogy műtétre szorul, vagy bizonyos beavatkozásokat kénytelen elvégeztetni. A megfelelő előkészítéshez valamint a gyorsabb és hatékonyabb felépüléshez speciális étrendre van szükség.  Műtét előtt és után, illetve vastagbél tükrözés előtt, kérjük dietetikus segítségét.

         

        Malnutríció

         

        Az alultápláltság épp olyan gyakori lehet, mint az elhízás. Nem csak sovány ember lehet alultáplált, előfordul, hogy valaki elhízott, de valamelyik tápanyagból, vitaminból, vagy ásványi anyagból hiánya van. Ahhoz, hogy az energia/tápanyag/vitamin/ásványi anyag pótlása szakszerűen történjen, szakértő beavatkozására van szükség.

         

        Evészavarok

         

        A különböző evészavarok, mint az anorexia nervosa, bulimia nervosa, orthorexia nervosa és izomdiszmorfia, először mindig pszichológiai kezelést igényelnek, majd miután a páciens tudatában van valós testképének és elfogadja, hogy ahhoz, hogy egészségessé váljon változtatnia kell, jöhet a dietetikus, aki megadja a kellő támogatást az átalakuláshoz.

         

        Traumát követő étrend

         

        Nem csak betervezett műtétek/beavatkozások előtt és után lehet szükség diétára, hanem nem várt traumákat követően is, ilyen például egy súlyosabb égési sérülés.

         

        Mesterséges táplálás

         

        Sajnos vannak olyan betegségek, amiknek következtében az ember mesterséges táplálásra szorul (súlyos Crohn, Colitis, vastagbél daganat következtében eltávolított bélszakasz, stb.). Ezek a terápiák elengedhetetlenek táplálkozási team - és azon belül dietetikus – nélkül. Ilyenkor a betegnek nagyon szigorúan előírt az étrendje, aminek betartásán szó szerint az élete függhet.

         

        Endokrin betegségek

         

        A hormonháztartással kapcsolatos megbetegedéseknél általában a következmények (elhízás, székrekedés, vesekő, emelkedett vérzsír szintek, magas vérnyomás, csontanyagcsere zavarok, cukor háztartási zavarok, stb.) miatt van szükség diétás kezelésre. Ide tartoznak a például a pajzsmirigy betegségek, a Cushing-szindróma, az Addison-kór,

         

        Neurológiai betegségek

         

        A neurológiai betegségek közül leginkább az epilepszia kezelésében terjedt el az, hogy diétát alkalmazzunk. Ezzel a speciális étrenddel enyhíthetők, kitolhatók a tünetek, rohamok.

         

        Milyen módszereket alkalmaz a dietetikus?

         

        A dietetikus sokféle módszert alkalmazhat, attól függően, hogy fekvőbeteg ellátásban, vagy járóbeteg ellátásban tevékenykedik. Fekvőbeteg ellátásban, kórházakban, szanatóriumokban a tanácsadás történhet spontán, egyénileg, betegágy mellett, szóban, vagy szervezett csoportos konzultáció keretén belül egy arra kijelölt szobában, szóban. Ennek hátulütője, hogy a kórházban nincs elég idő a beteggel személyre szabva foglalkozni, a páciens nem azért kerül be az intézménybe, mert változtatni akar a táplálkozásán – éppen ezért az után követés is sokkal nehezebb – hanem az állapota miatt. Járóbeteg ellátásban már többféle technika közül választhatunk. A legfontosabb, hogy a tanácsadások szervezettek, minden esetben az egyénnel előre egyeztetve, rá időt fordítva történnek. Itt is lehetnek egyéni, illetve csoportos foglalkozások, kurzusok, tanfolyamok, klubok keretein belül. A dietetikus első körben felméri az egyén tápláltsági állapotát, testösszetételét, táplálkozási szokásait, majd ezek fényében írja elő, mondja el a páciensnek az állapotának/betegségének megfelelő étrendet, életmódot.


        Mi az a paleolit táplálkozás?

         

        A paleolit táplálkozás vagy „ősember diétának” a lényege, hogy sok fehérjét, zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, ezek közül is minél többolyan étel kerüljön az asztalunkra, amelyek természetesek, és lehetőleg csak minimális ipari feldolgozáson estek át. Kerülni kell a gyorsan felszívódó szénhidrátokat, mint a gabona és burgonyafélék.

         

        A paleo táplálkozásnak egyre több híve van, vannak köztük, akik szinte vallásosan hisznek benne, vannak azok, akik szerint ez csak diéta és van sok érdeklődő, akik különböző okok miatt gondolkodnak a kipróbálásán. Mi nem szeretnénk igazságot tenni, hogy ez mennyire tudományos vagy mennyire szigorúan kell ezt betartani, ezt mindenkinek a saját belátásra bízzuk. Azért vagyunk itt, mert ez egy nagyon jól működő diéta, ami sokaknak, többek között rajtunk is segített, egészségügyileg és a fogyásban is egyaránt. A következő témákról lesz szó részletesebben:

         

        • Milyen céljaimat tudom megvalósítani a paleo diétával?
        • Mit szabad ennem és mit nem?
        • Hogyan néz ki egy paleo mintaétrend?
        • Milyen paleo receptek vannak?
        • Mennyire könnyű elkezdeni? Hogyan kezdjem el?

         

        Mire jó a paleolit diéta?

         

        A paleo diéta az úgynevezett „civilizációs betegségek” ellen nyújt védelmet. Az elmúlt évszázadban, de főleg az utóbbi 50-60 évben egyes betegségek előfordulása főleg a városi lakosság körében jelentősen megnőtt: magas vérnyomás, koszorúér betegségek, cukorbetegség, elhízás, ízületi bántalmak, csontritkulás, alvászavarok, depresszió és még sorolhatnám. Ezeknek egy része főleg az idősebb korosztályokra voltak jellemezőek, mára egyre fiatalabban, egyre többen szenvednek ezektől.

         

        Mi az oka, hogy ezek a civilizációs betegségek ennyire elterjedtek? Mozgásszegény, stresszel teli életmód, helytelen táplálkozás, környezeti ártalmak, mint a légszennyezés és a káros szokások, mint a cigi vagy alkohol. Ennek egy részével nem tudunk mit kezdeni. Nem tudunk beköltözni egy kis faházba a hegyekbe, ahol friss a levegő, ha a munkánk a városba köt minket. Nem feltétlenül tudjuk irodai munkákat otthagyni, hogy ne kelljen egész nap egy számítógép előtt ülnünk. Viszont amin tudunk változtatni az a táplálkozás és kell is rajta változtatnunk, ha egészségben szeretnénk élni lehetőleg minél tovább.

         

        Könnyű elkezdeni a diétát?

         

        Igen! Nem szeretnénk, hogy koplalj, vagy azt, hogy lemondj mindenről, amit szeretsz. Ez a diéta nem erről szól. Mi is szeretünk enni és nem csak azért eszünk, hogy energiával lássuk el a testünket, hanem azért, hogy jóérzéssel töltsük fel lelkünket is. Te magad döntöd el, hogy meddig mész el. Ha mindenképpen szeretsz tejet rakni a kávédba, akkor tedd azt (pótolható kókusztejjel, ha a paleo szabályait be akarjuk tartani). Ha nagyritkán megkívánod a sült krumplit ketchuppal, akkor néha-néha engedj a csábításnak. A paleo diétára fokozatosan kell átállni, de hidd el nem lesz olyan nehéz, mint aminek elsőre tűnik, hiszen rendkívül finom ételeket, sőt, desszerteket is lehet készíteni!

         

        Milyen előnyei vannak a diétának?

         

        Egészségügyi:A cukor és gabonafélék elhagyásával jelentősen lecsökken az érrendszeri panaszok és cukorbetegség kialakulásának kockázata. Az alacsony nátrium-tartalmú ételek fogyasztása miatt könnyen elkerülhető a magas vérnyomás, amelynek veszélyességét nem hiszem, hogy tovább kell magyaráznom.

         

        Mint fogyókúra:nem kell éhezned, hiszen húst ehetsz bőven! A legtöbb fogyókúra azon bukik meg, hogy az emberek egyszerűen nem akarnak éhezni, hiszen ki akarna? Gyors és látványos eredmény lehet már csak az a tény, hogy elhagyod a feldolgozott ételeket, nyilván ez azokra vonatkozik, akik eddig kevésbé étkeztek egészségesen. A diéta nagyon rugalmas, hiszen ezt nem csak egy diétaként, hanem életmód-váltásnak is lehet tekinteni. Emiatt te magad határozhatod meg, hogy mennyit eszel, az alapján, hogy mennyit szeretnél fogyni. Különböző változatai léteznek, vannak olyanok, amelyek megengedik heti 2-3 alkalommal az amúgy tiltott ételek fogyasztását is. További előnye, hogy rendkívül változatos! Rengeteg követője van a diétának, emiatt számtalan ingyenesen letölthető recept közül válogathatsz kedvekre. Ezek között vannak levesek, főételek és isteni desszertek is. A legtöbb kedvelt étel elkészíthető „paleo” formában is, emiatt nem kell lemondanod kedvenceidről, miközben tűnnek el rólad a kilók!

         

        Mit ehetek és mit nem?

         

        Röviden összefoglalva a paleo egy alacsony szénhidráttartalmú diéta, ahol a hangsúly inkább a fehérjén van.Nem szabad cukrot, gabonákat, tejet és hüvelyeseket fogyasztani. Törekedni kell arra, hogy olyan élelmiszert fogyasszunk, amely természetes, nem ment át ipari feldolgozáson. Ez a gyakorlatban főleg abból áll, hogy a megszokott köreteket, mint a krumpli vagy a rizs lecseréljük zöldségekre és elhagyjuk a kenyeret, cukros ételeket és italokat. Nem kell megijedni, lehet a kenyeret pótolni paleo recept alapján készült kenyérrel, illetve az édességekről sem kell lemondani, hiszen egy kis kreativitással isteni desszerteket készíthetünk. Pár példát említve, van paleo muffin, torta, és palacsinta, szóval nem magokon és vízen fogunk élni. Fontos figyelni továbbá, hogy milyen zsírokat eszünk. Kerülni kell a káros transzzsírsavakat, amelyek hidrogénezett növényi olajból készülnek (pl. kekszek, chipsek, fánkok stb). Figyelni kell az omega 3 és 6 zsírsavak arányára is. A nyugati étrendben rengeteg omega 6 zsírsavat és nagyon kevés omega 3 zsírsavat fogyasztunk. Ezeknek ideális arána 3-5:1-hez lenne, de sokaknál ez a 30:1-hez arányt is elérheti. Omega 3 zsírsavakhoz főleg tengeri halakból (hering, lazac, makréla, stb) és a diófélékből juthatunk hozzá.

        Rengeteg feldolgozott élelmiszer – kenyerek, kekszek, sütemények, sós rágcsák, chipsek, fánkok, muffinok, kukorica pelyhek, cukorkák, minden gyors étel – hidrogénezett növényi olajból készül, amely káros transzzsírsavakat tartalmaz.

         

        Lássuk kicsit részletesebben, hogy mit szabad enni és mit nem.

         

        Paleo étel lista

        Amit NEM ehetünk

        Amit ehetünk

        Cukrok

        Zsiradékok

        nádcukor

        kacsazsír

        szőlőcukor

        sertészsír

        kristálycukor

        libazsír

        barnacukor

        hidegen sajtolt extra szűz olívaolaj

        agavé- és juharszirup

        tisztított vaj (Ghí)

        Tejtermékek

        dióvaj

        joghurt

        mandulavaj

        tej

        kókuszolaj

        kefir

        kókuszzsír

        tejszín

        tökmagolaj

        tejföl

        egyéb magolajok

        tejpor

        Őrölt alapanyagok, őrlemények

        egyéb tejkészítmények

        kókuszliszt

        sajtok többsége

        mandulaliszt

        Hüvelyesek

        gesztenyeliszt

        babfélék

        szezámmag liszt

        borsófélék

        lenmagliszt

        földimogyoró

        tökmagliszt

        lencsefélék

        dióliszt

        szója,- és szójakészítmények

        zöldbanán liszt

        Hidrogénezett növényi olajok

        mákliszt

        étolaj

        szezámpehely

        margarin

        Útifűmaghéj, útifűmaghéj liszt

        vaj

        CHIA mag

        Magas keményítő tartalmú zöldségek, gabonafélék

        Tejtermék helyettesítők

        búzaliszt

        kókusztej

        amaránt

        kókusztejszín

        árpa

        mandulatej

        zab

        kesudiótej

        rozs

        tisztított vaj (Ghí)

        búzafélék (tönkölybúza is)

        kemény sajtok (parmezán, cheddar, gruyere)

        burgonya

        Édesítők

        cirok

        stevia

        rizsfélék

        nyírfacukor

        quinoa

        eritritol

        köles

        kókuszvirág cukor ( kis mennyiségben)

        hajdina

        szacharin

        kukorica

        Húsok

         

        sertés

        Kompromisszumos ételek

        csirke

         

        marha

        Méz (csak nagyon keveset)

        liba

        Trapista, ementáli sajt

        kacsa

        Zabpehely

        hal

        Zabtej

        Zöldségek

        Cukor nélkül készített lekvárok és kompótok

        A hüvelyeseket leszámítva minden friss vagy fagyasztott zöldség

         

        Gyümölcsök

         

        Friss gyümölcsök, gyorsfagyasztott vagy idényben mélyhűtőbe eltett gyümölcsök

         

        Tojás

         

        Fűszerek

        Mit ihatok és mit nem?

         

        A cukros és szénsavas üdítőitalokat mellőznünk kell. Elsőre furcsának tűnik, de a gyümölcslevek fogyasztását is érdemes mellőzni, hiszen rengeteg gyümölcscukor (fruktóz) van benne.

        Érdemes főleg ásványvizet inni, amelyet feldobhatunk citromlével. Nyilván ez egy idő után unalmas lehet, lássunk pár másik opciót. Készíthetsz magadnak gyógynövényteákat, gyümölcsteákat, fekete teát, turmix italokat vagy pl. jeges kávét. (Természetesen paleo módon elkészítve!). Frissen facsart citromléből, nyírfacukorral és mentalevéllel, jégkockákkal remek alkoholmentes mojito koktél készíthető, de létezik sokféle alkoholmentes koktél, ami egyszerűen, gyorsan elkészíthető.

        Felmerül az alkohol kérdése is. Természetesen alkalomadtán ihatunk egy-egy felest vagy ihatunk egy korsó sört vagy egy pohár bort. Rövid italok közül szóba jöhet a whisky, vodka, pálinka és a rum, az a lényeg, hogy cukormentes legyen és próbáljunk meg egyszerre egy fajta töményet inni. Itt is fő a mértékletesség, ne vigyük túlzásba.

         

        Akiknek felügyelet mellett ajánljuk a diétát

         

        A paleo étrend egy kiváló választás minden egészséges ember számára. Egészséges alatt azt értem, hogy nincs diagnosztizálva valamilyen betegséggel. Fontos, hogy ne öngyógyítsuk magunkat! Ha valamilyen betegségünk van, ne változtassunk radikálisan étrendünkön orvosunk megkérdezése nélkül. Ilyen szempontból teljesen lényegtelen, hogy paleo vagy másmilyen diétára állunk át. Eddig azt hirdettem a cikkben, hogy nincs szó hatalmas változtatásokról az étrendben és könnyen át lehet rá állni. Ez igaz is, viszont ha azt nézzük, főleg a szénhidrátbevitel kapcsán, tényleg radikális változtatásról van szó, hiszen ezeket szinte teljesen elhagyjuk. Emiatt a kalória bevitel akár 20-30%-al is csökkenhet. Továbbá a tej- és tejtermékek elhagyása miatt jelentősen csökkenhet a kalcium bevitel, ha azt nem pótoljuk valamilyen más forrásból. Várandós, szoptató kismamáknak és kisgyerekeknek különösen fontos a kalcium, amit eddig főleg tejtermékekből szereztek be. Nekik érdemes figyelniük, hogy más forrásból, pl brokkoli vagy kókusztej szerezzék be ugyanazt a mennyiséget.

        Emiatt a paleo étrendet felügyelet mellett ajánljuk:

        • Számos diétás terápiát igénylő betegség esetén, főleg szervi betegségek esetén (vesebetegségek, májbetegség) érdemes az orvos tanácsát is kikérni
        • Bizonyos típusú cukorbetegségeknél nem ajánlott.

         

        Ez a lista nem teljes, csak a leggyakoribb eseteket fedi le. Emiatt fontos, hogy ne változtassunk radikálisan az étrendünkön, orvosunk megkérdezése nélkül, ha valamilyen betegségben szenvedünk, mert előfordulhat, hogy csak rontunk a helyzetünkön.

         

        Paleo mintaétrend

         

        Hogyan is néz ki a gyakorlatban egy paleo mintaétrend? Unalmas? Mindig ugyanazt a 3 féle kaját lehet csak enni? Össze lehet egyáltalán egy változatos menüt állítani? Ezekre a kérdésekre keressük a választ ebben a „fejezetben”. Összeállítottam egy mintaétrendet, reggelivel, ebéddel, vacsorával, levessel és desszerttel. A kompromisszumos vagy megengedő vonalat képviseljük, ennek szellemében készült ez az egy hetes mintaétrend. A legegyszerűbb, ha a mintaétrend átolvasása után dönti el a kedves olvasó, hogy lenne-e kedve ilyeneket enni vagy nem.

         

        Ahogy a mintaétrendben látjuk, finom és ízletes ételekről van szó nagy választékban. Nem kell lemondanunk az édességről sem és ráadásul nem a luxuskategóriából válogattunk, szóval nem kell minden nap lazacot vagy kacsát vennünk, ha pénztárcánk ezt nem engedi meg. Nagy előnye a paleo étrendnek, hogy elterjedtsége miatt hihetetlenül sok recept van és napról-napra csak egyre több lesz, ahogy egyre több követője lesz. Vannak olyan ételek is, amelyek nem „klasszikus” paleo ételek, de speciális paleo alapanyagokból reprodukálni lehet őket, mint a kenyér vagy a tészta. Összességében, ahogy már többször említettem, nem kell lemondanunk semmiről, csak egy kis odafigyelést igényel a részünkről, hogy a megfelelő alapanyagokat beszerezzük.

         

        Paleo receptek

         

        Most, hogy áttekintettünk egy teljes heti mintaétrendet, nézzünk meg konkrétan egy-egy receptet. Szerintem ennek azért van értelme, hogy lássuk milyen alapvető változtatások vannak egy sima és egy paleo recept között. Azt fogjuk tapasztalni, hogy nagyon hasonló a kettő, csak más alapanyagokat használunk.

         

        Töltött padlizsán

        Hozzávalók:

        2 db padlizsán, 30 dkg darált hús, 1 db kaliforniai paprika, 1 vöröshagyma, 1-2 g fokhagyma, só, bors, petrezselyem, 1 tojás, 1-2 evőkanál szezámliszt, 1-2 db paradicsom.

         

        Elkészítés:

        A padlizsánt vágd ketté, és a végeit vágd le, majd szedd ki a belsejét, vágd apró kockákra és sózd be. A hagymát kockázd fel, kókuszolajon pirítsd meg és add hozzá a kaliforniai paprikát, a padlizsánkockákat és legvégén a fokhagymát. A darált húst kis olajon piríts meg és sózd, borsozd, majd add hozzá a párolt zöldségeket, a petrezselymet és ízlés szerint még fűszerezd. Ezután a tojást és a szezámlisztet dolgozd össze a darált húsos masszával, majd töltsd meg vele a padlizsánokat, a tetejére tegyél paprikát és 180 fokon süsd meg. Isteni lesz!

         

        Paleo gombócos leves

        Hozzávalók:
        300 g csirkemell, 1 fej vöröshagyma, 2-3 közepes sárgarépa, 2 közepes petrezselyem, 1 tojás,
        1 citrom, 1 dl kókuszkrém, 1-2 kiskanál konjak liszt, 1 evőkanál kacsazsír, 1 evőkanál útifűmaghéj, 1 liter víz.

         

        Elkészítés:

        A húst daráld le, ízlés szerint sózd, borsozd és tedd egy keverőtálba. Add hozzá a tojást, az apróra vágott zöldfűszert és az útifűmaghéjat. Egy kanállal alaposan keverd össze, és tedd a hűtőbe pihenni. A zöldségeket és a vöröshagymát kockázd fel. Egy nagyobb edényben hevítsd fel a kacsazsírt és tedd rá a felkockázott hagymát. Amikor a hagyma megpuhult, szórj rá ízlés szerint fűszerpaprikát és add hozzá a felkockázott zöldségeket is, majd öntsd fel a vízzel. Ízlés szerint sózd, borsozd a levest. Amikor a zöldségek már félig meg főttek, vizes kézzel formázz a húsból apró gombócokat és tedd a forró levesbe. Ha kész, óvatosan keverd meg a levest, nehogy összeragadjanak a gombócok. Egy kisebb tálban a kókuszkrémet, a citrom levét és a konjak lisztet keverd simára, majd amikor a hús és a zöldség is megfőtt, folytonos kevergetés mellett öntsd a levesbe.

         

        Epres sajttorta

        Hozzávalók:
        A ropogós alaphoz: 10 dkg mandula vagy kesudió, 60 dkg datolya.

        A krémhez: 15 dkg mandula vagy kesudió, 2 citrom leve, 1 teáskanál vanília-kivonat, 80 ml kókuszolaj, 80 ml méz, 130 g eper/málna.

         

        Elkészítés:
        Az alaphoz a hozzávalókat aprítóban aprítsd ragacsosra, majd vizes kanállal nyomkodd a fóliával kibélelt tortaformába. A krémhez a mandulát aprítsd krémes vajjá (12-15 perc) majd a gyümölcsökön kívül add hozzá az összes többi hozzávalót. A krém 2/3-át kend az alapra. A maradék 1/3 krémhez add az epret, aprítsd simára és kend az előző rétegre. Tedd fagyasztóba, majd fogyasztás előtt 10 perccel vedd ki.

         

        Szerintem a receptek magukért beszélnek. Nem nehéz őket elkészíteni és megkapjuk a már sokszor emlegetett finom ételeket, amelyek nagy választékban rendelkezésünkre állnak.

        Hogyan kezdjünk neki?

         

        Sokan elkövetik azt a hibát, hogy nagyon hamar akarnak átállni egy diétára, ami általában „csalásokhoz” vezet, emiatt demotivált lesz az ember, könnyebben feladja az egészet, majd utólag arra jut, hogy ez az egész nem nekem való. Pedig de, neked is való, csak okosan kell csinálni! A cél, hogy fokozatosan álljunk át, kis lépésekkel. Nyilván vannak olyan emberek, akik egyik napról a másikra radikálisan tudnak változtatni és utólag sem hiányzik nekik például az édesség, de összességében nagyon kevesen vagyunk ilyenek. Emiatt kidolgoztam egy ütemtervet, hogy miként tudunk fokozatosan átállni a paleo diétára.

         

        Az ütemtervet mindenki a saját belátása szerint használja. A különböző lépéseket igény szerint el lehet nyújtani, illetve le lehet rövidíteni. A cél, hogy jól érezzük közben magunkat, ne érezzük azt, hogy ez milyen rossz dolog, mert akkor biztos, hogy hosszútávon nem leszünk képesek fenntartani a változtatásokat, amelyekért már megdolgozunk. Ennek az egésznek a fő célja, hogy egészségesebben étkezzünk, és jól érezzük magunkat a bőrünkben. Íme, a két hónapos tervünk, amellyel könnyedén, fokozatosan tudunk átállni az új életmódra.

         

        1.      Hét

        Cseréljünk le gyakran használt alapanyaginkat paleo alapanyagokra. Ennek legegyszerűbb módja, ha megrendel egy paleo alapcsomagot amelyben ezek mind megtalálhatóak. Egyelőre semmilyen más változtatást nem kérünk, csak ezeknek a használatát. Tehát ugyanúgy egyél mindent, amit szeretnél, ami nem paleo, csak használj paleo alapanyagokat. Használj kókuszolajat sütéshez, kókusztejet a kávédba, használj eritritet ha édesíteni szeretnél valamilyen ételt. Nem tűnik teljesíthetetlennek, ugye?

        2.      Hét

        Cserélj le három reggelit és három főétkezést (ebéd vagy vacsora) paleora. Úgy osztod el ezt a 6 étkezést, ahogy akarod. Érdemes nem egy-két nap alatt „letudni az egészet”, próbáljuk meg elosztani egyenlően. Egyelőre csak az a cél, hogy szokjuk a paleo ételeket. Hamarosan fel sem fog tűnni, hogy ez bármilyen lemondással jár.

        3.       Hét

        Jelöljünk ki három napot a héten, ahol csak a paleo diéta szerint étkezünk. Itt is érdemes minél jobban elosztani a napokat, de ez is természetesen Rád van bízva, hogy hogyan osztod be. Ha csak hétvégén érsz rá jobban, akkor legyen a hétvége. Ez már egy nagyobb lépés, hiszen itt már egész napokat ki kell „bírnunk” régi szokásaink nélkül. Viszont még így is a hét nagyobbik részében a megszokott ételeinket esszük.

        4.      Hét

        Az eddigi „szabad” négy napból jelöljünk ki egyet, amely a „csaló” napunk lesz. Ennek a napnak az a lényege, hogy itt szabadon „bűnözhetünk”. Együnk mindent, amit csak megkívánunk, de természetesen fő a mértékletesség. Ez nem azt jelenti, hogy együnk meg egy fél disznót és három tábla csokit. Viszont vannak olyan ételek, amelyekről eleinte nehéz lemondani és nem is várjuk el senkitől, hogy lemondjon a kedvenc ételeiről, ha annak nincs paleo megfelelője. Annyit várunk el, hogy ez tudatos legyen. Ráadásul könnyebb betartani a diétát, ha tudjuk, hogy két nap múlva ehetünk egy kis sültkrumplit, így kevésbé fogjuk megszegni a többi elhatározásunkat. A maradék három napon mellőzzük a tiltott köreteket, mint a krumplifélék és a rizs. Ezeket cseréljük le zöldségekre és salátára. Magát a húst meg a leveseket itt elkészíthetjük a hagyományos módon és édességet is ehetünk néha-néha, de próbáljuk meg ezeket folyamatosan gyümölcsre és paleo édességekre lecserélni. Összességében így lesz egy csaló napunk, amikor mindent ehetünk, három nap, amikor csak paleot és három nap, amikor a hagyományos ételeink mellé paleo köreteket eszünk.

        5.      Hét

        Az eddigiekhez képest a három szabadabb napunkon, amikor paleo köretet eszünk, reggelizzünk paleot. Emellett édességből is csak paleot fogyasszunk, ha megkívánjuk azokat. Így már az étkezésünk nagyobb része fog a paleo jegyében zajlani.

        6.      Hét

        A három szabadabb napunkból az egyik legyen teljesen paleo, így az arány már 4:2-höz a paleo javára.

        7.      Hét

        A két szabadabb napunkból az egyik legyen teljesen paleo, így az arány már 5:1-hez a paleo javára.

        8.      Hét

        Ez az utolsó hét. Itt az utolsó szabadabb napunkból is csináljunk teljesen paleot. A szemfüles olvasó észrevehette, hogy a csaló nap továbbra is megmaradt. Érdemes ezt a napot megtartani egészen addig, ameddig szükségünk van rá. Ahogy egyre inkább megszokjuk a diétát, úgy lehet, hogy egyre kevésbé igényeljük majd és inkább csak egy-egy étkezésre korlátozódik majd a „csalásunk”. Ez így rendben is van.
         

        Átállás a paleo étrendre

         

        Végigolvasva láthatjuk, hogy itt valóban egy folyamatos átállásról beszélünk. Két hónap elegendő arra, hogy teljesen átálljunk a paleo diétára. Fontos kihangsúlyozni, hogy nem szeretnénk, hogy ez nagyban befolyásolja a mindennapjainkat. Továbbra is menjünk el párunkkal étterembe, kérdezzük meg nyugodtan a pincértől, hogy milyen ételben mi van, így könnyedén ki tudjuk választani, hogy mi az a kompromisszum, amit még megengedünk magunkat. Ez a pont mindenkinél máshol van. Vannak olyan helyzetek, akár egy üzleti ebéd, akár egy-egy nap, ahol nem volt időnk főzni, hogy becsúszik egy-egy egészségtelenebb étkezés. Ez sokszor elkerülhetetlen, ez belefér a dolgokba, ne állítsunk mindent a feje tetejére a diétánk miatt. Viszont arra is figyeljünk, hogy ez ne legyen kifogás hosszútávon. Mindenki maga dönti el, hogy meddig szeretne elmenni, a lényeg, hogy ezt tudatosan csináljuk.

        Kik követik a paleo diétát?

         

        Magyarországon és külföldön is egyre népszerűbb a paleo diéta és egyre több követője van a sztárok között is. Egy két példát említve Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Gwyneth Paltrow, Christina Aguilera, Bill Clinton, Kobe Byrant, Novak Djokovic. A listában találunk színészeket, élsportolókat, politikusokat kortól és nemtől függetlenül. Innen is látszik, hogy ez a diéta milyen széles körben alkalmazható.

        A magyar hírességek közül pár példát említve Hujber Feri, Gálvölgyi János, Horváth Éva és Kulka János is a paleo diéta híve. Utóbbi 13 kilót fogyott a diétának köszönhetően, míg Gálvölgyi János, aki nemrég kezdte el, még „csak” 7 kilónál tart. Nézzük meg továbbá Szekeres Adrienn énekesnő szavait a paleo diétáról, akik kislányuk tejfehérje-allergiája miatt váltottak nem csak diétát, hanem életmódot is:

        „A paleo étkezéssel egy főzőtanfolyamon találkoztam. Nagyon ízlett az elkészített étel, és érdekesnek találtam, hogy a tejet teljesen kiiktatják az alapanyagok közül. Pár hónappal később kiderült, hogy a nagyobbik lányunknak tejfehérje-allergiája van. Azonnal tanulmányozni kezdtem az okokat és a megoldásokat. Így beleástam magam a témába, és kerestem, hogyan tudnék segíteni a lányomnak. Két étkezési formát találtam, ami a tejérzékenyeknek jó: a paleót és a gap diétát. Mindkettő nagyon szigorúnak tűnt - azt hittem, ezentúl semmit nem ehetünk, de nem volt más választásunk. Elkezdtem a két diétát összeilleszteni, kiszedni mindkettőből, ami jó és fontos. Közben bebizonyosodott, hogy a gyermekem betegségéből én is tanulhatok. Abban az időszakban sokszor voltak légúti problémáim, ami egy énekes életében nem túl szerencsés. Így kiiktattam a tejet az étrendemből. Hamarosan azt vettem észre, hogy megerősödött az immunrendszerem, és azóta a megbetegedéseim maximum pár napig tartanak.

         

        Két évig csináltuk nagyon szigorúan a két diétát, közben a lányom teljesen kigyógyult az allergiából, én pedig megerősödtem. Már nem volt fontos, hogy betartsuk az előírásokat, mégis ez az időszak teljesen megváltoztatta a hozzáállásomat az étkezéshez. A paleo arról szól, hogy nagyon sok zöldséget, magokat és húst lehet enni. A tej és a tejtermékek helyett mandulatejet iszunk, növényi sajtokat, tejszínt eszünk. A gap pedig azt mondja, ne egyél semmit, ami konzervált és ami kémiai eljáráson ment keresztül. Sok időt töltök azzal, hogy beszerzem a megfelelő alapanyagokat és utána elkészítem a családnak a menüt, mert máshogy nem lehet megoldani, hogy betartsuk a szabályokat, és tényleg olyan ételeket fogyasszunk, amiben semmi ártalmas hozzávaló nincs.

        Gábor, a férjem nagyon jó társam, ő is alkalmazkodott hozzánk, és a kisebbik lányom szintén bekapcsolódott, így az egész család egészséges étkezésbe kezdett. Minden reggel frissen facsart zöldséglével kezdjük a napot. Az életünk része lett az egészséges életmód, amit jógával és nagy közös sétákkal egészítünk ki.”

         

        Próbáld ki Te is!

        A cikk végére érve remélem benned is megfogalmazódott, hogy érdemes elkezdeni a paleo diétát. Rendkívül egészséges, fogyhatsz tőle, finom és az étrendet elnézve nem kér Tőled gyors és radikális változtatást. Mi mást vársz még egy diétától? Próbálj ki egy paleo alapcsomagot!

         



      • Blog leírása

        Üdvözlök mindenkit! Eddig főleg plasztikai sebészettel foglalkozott a blogunk. Ezt szeretnénk kiegészíteni dietetikával is. Kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal!
        Látogatás: 18203 alkalommal

        A blogban írottak nem képezik a WEBBeteg orvosi tartalmának részét, azok igazság-, és valóságtartalmáért portálunk felelősséget nem vállal.

      • Hirdetések
      • Saját oldal

        Ajánlja az oldalt!

        Ajánlja ismerősének a WEBBeteg oldalát!

      • Archívum

      • Hirdetések