A paleolit étrend - Mik az előnyei, hogyan kezdjük el?

Blog: Szépség és Egészség - Szerző: plasztikaisebeszetneked

Mi az a paleolit táplálkozás?

A paleolit táplálkozás vagy „ősember diétának” a lényege, hogy sok fehérjét, zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, ezek közül is minél többolyan étel kerüljön az asztalunkra, amelyek természetesek, és lehetőleg csak minimális ipari feldolgozáson estek át. Kerülni kell a gyorsan felszívódó szénhidrátokat, mint a gabona és burgonyafélék.

A paleo táplálkozásnak egyre több híve van, vannak köztük, akik szinte vallásosan hisznek benne, vannak azok, akik szerint ez csak diéta és van sok érdeklődő, akik különböző okok miatt gondolkodnak a kipróbálásán. Mi nem szeretnénk igazságot tenni, hogy ez mennyire tudományos vagy mennyire szigorúan kell ezt betartani, ezt mindenkinek a saját belátásra bízzuk. Azért vagyunk itt, mert ez egy nagyon jól működő diéta, ami sokaknak, többek között rajtunk is segített, egészségügyileg és a fogyásban is egyaránt. A következő témákról lesz szó részletesebben:

  • Milyen céljaimat tudom megvalósítani a paleo diétával?
  • Mit szabad ennem és mit nem?
  • Hogyan néz ki egy paleo mintaétrend?
  • Milyen paleo receptek vannak?
  • Mennyire könnyű elkezdeni? Hogyan kezdjem el?

Mire jó a paleolit diéta?

A paleo diéta az úgynevezett „civilizációs betegségek” ellen nyújt védelmet. Az elmúlt évszázadban, de főleg az utóbbi 50-60 évben egyes betegségek előfordulása főleg a városi lakosság körében jelentősen megnőtt: magas vérnyomás, koszorúér betegségek, cukorbetegség, elhízás, ízületi bántalmak, csontritkulás, alvászavarok, depresszió és még sorolhatnám. Ezeknek egy része főleg az idősebb korosztályokra voltak jellemezőek, mára egyre fiatalabban, egyre többen szenvednek ezektől.

Mi az oka, hogy ezek a civilizációs betegségek ennyire elterjedtek? Mozgásszegény, stresszel teli életmód, helytelen táplálkozás, környezeti ártalmak, mint a légszennyezés és a káros szokások, mint a cigi vagy alkohol. Ennek egy részével nem tudunk mit kezdeni. Nem tudunk beköltözni egy kis faházba a hegyekbe, ahol friss a levegő, ha a munkánk a városba köt minket. Nem feltétlenül tudjuk irodai munkákat otthagyni, hogy ne kelljen egész nap egy számítógép előtt ülnünk. Viszont amin tudunk változtatni az a táplálkozás és kell is rajta változtatnunk, ha egészségben szeretnénk élni lehetőleg minél tovább.

Könnyű elkezdeni a diétát?

Igen! Nem szeretnénk, hogy koplalj, vagy azt, hogy lemondj mindenről, amit szeretsz. Ez a diéta nem erről szól. Mi is szeretünk enni és nem csak azért eszünk, hogy energiával lássuk el a testünket, hanem azért, hogy jóérzéssel töltsük fel lelkünket is. Te magad döntöd el, hogy meddig mész el. Ha mindenképpen szeretsz tejet rakni a kávédba, akkor tedd azt (pótolható kókusztejjel, ha a paleo szabályait be akarjuk tartani). Ha nagyritkán megkívánod a sült krumplit ketchuppal, akkor néha-néha engedj a csábításnak. A paleo diétára fokozatosan kell átállni, de hidd el nem lesz olyan nehéz, mint aminek elsőre tűnik, hiszen rendkívül finom ételeket, sőt, desszerteket is lehet készíteni!

Milyen előnyei vannak a diétának?

Egészségügyi:A cukor és gabonafélék elhagyásával jelentősen lecsökken az érrendszeri panaszok és cukorbetegség kialakulásának kockázata. Az alacsony nátrium-tartalmú ételek fogyasztása miatt könnyen elkerülhető a magas vérnyomás, amelynek veszélyességét nem hiszem, hogy tovább kell magyaráznom.

Mint fogyókúra:nem kell éhezned, hiszen húst ehetsz bőven! A legtöbb fogyókúra azon bukik meg, hogy az emberek egyszerűen nem akarnak éhezni, hiszen ki akarna? Gyors és látványos eredmény lehet már csak az a tény, hogy elhagyod a feldolgozott ételeket, nyilván ez azokra vonatkozik, akik eddig kevésbé étkeztek egészségesen. A diéta nagyon rugalmas, hiszen ezt nem csak egy diétaként, hanem életmód-váltásnak is lehet tekinteni. Emiatt te magad határozhatod meg, hogy mennyit eszel, az alapján, hogy mennyit szeretnél fogyni. Különböző változatai léteznek, vannak olyanok, amelyek megengedik heti 2-3 alkalommal az amúgy tiltott ételek fogyasztását is. További előnye, hogy rendkívül változatos! Rengeteg követője van a diétának, emiatt számtalan ingyenesen letölthető recept közül válogathatsz kedvekre. Ezek között vannak levesek, főételek és isteni desszertek is. A legtöbb kedvelt étel elkészíthető „paleo” formában is, emiatt nem kell lemondanod kedvenceidről, miközben tűnnek el rólad a kilók!

Mit ehetek és mit nem?

Röviden összefoglalva a paleo egy alacsony szénhidráttartalmú diéta, ahol a hangsúly inkább a fehérjén van.Nem szabad cukrot, gabonákat, tejet és hüvelyeseket fogyasztani. Törekedni kell arra, hogy olyan élelmiszert fogyasszunk, amely természetes, nem ment át ipari feldolgozáson. Ez a gyakorlatban főleg abból áll, hogy a megszokott köreteket, mint a krumpli vagy a rizs lecseréljük zöldségekre és elhagyjuk a kenyeret, cukros ételeket és italokat. Nem kell megijedni, lehet a kenyeret pótolni paleo recept alapján készült kenyérrel, illetve az édességekről sem kell lemondani, hiszen egy kis kreativitással isteni desszerteket készíthetünk. Pár példát említve, van paleo muffin, torta, és palacsinta, szóval nem magokon és vízen fogunk élni. Fontos figyelni továbbá, hogy milyen zsírokat eszünk. Kerülni kell a káros transzzsírsavakat, amelyek hidrogénezett növényi olajból készülnek (pl. kekszek, chipsek, fánkok stb). Figyelni kell az omega 3 és 6 zsírsavak arányára is. A nyugati étrendben rengeteg omega 6 zsírsavat és nagyon kevés omega 3 zsírsavat fogyasztunk. Ezeknek ideális arána 3-5:1-hez lenne, de sokaknál ez a 30:1-hez arányt is elérheti. Omega 3 zsírsavakhoz főleg tengeri halakból (hering, lazac, makréla, stb) és a diófélékből juthatunk hozzá.

Rengeteg feldolgozott élelmiszer – kenyerek, kekszek, sütemények, sós rágcsák, chipsek, fánkok, muffinok, kukorica pelyhek, cukorkák, minden gyors étel – hidrogénezett növényi olajból készül, amely káros transzzsírsavakat tartalmaz.

Lássuk kicsit részletesebben, hogy mit szabad enni és mit nem.

Paleo étel lista

Amit NEM ehetünk

Amit ehetünk

Cukrok

Zsiradékok

nádcukor

kacsazsír

szőlőcukor

sertészsír

kristálycukor

libazsír

barnacukor

hidegen sajtolt extra szűz olívaolaj

agavé- és juharszirup

tisztított vaj (Ghí)

Tejtermékek

dióvaj

joghurt

mandulavaj

tej

kókuszolaj

kefir

kókuszzsír

tejszín

tökmagolaj

tejföl

egyéb magolajok

tejpor

Őrölt alapanyagok, őrlemények

egyéb tejkészítmények

kókuszliszt

sajtok többsége

mandulaliszt

Hüvelyesek

gesztenyeliszt

babfélék

szezámmag liszt

borsófélék

lenmagliszt

földimogyoró

tökmagliszt

lencsefélék

dióliszt

szója,- és szójakészítmények

zöldbanán liszt

Hidrogénezett növényi olajok

mákliszt

étolaj

szezámpehely

margarin

Útifűmaghéj, útifűmaghéj liszt

vaj

CHIA mag

Magas keményítő tartalmú zöldségek, gabonafélék

Tejtermék helyettesítők

búzaliszt

kókusztej

amaránt

kókusztejszín

árpa

mandulatej

zab

kesudiótej

rozs

tisztított vaj (Ghí)

búzafélék (tönkölybúza is)

kemény sajtok (parmezán, cheddar, gruyere)

burgonya

Édesítők

cirok

stevia

rizsfélék

nyírfacukor

quinoa

eritritol

köles

kókuszvirág cukor ( kis mennyiségben)

hajdina

szacharin

kukorica

Húsok

sertés

Kompromisszumos ételek

csirke

marha

Méz (csak nagyon keveset)

liba

Trapista, ementáli sajt

kacsa

Zabpehely

hal

Zabtej

Zöldségek

Cukor nélkül készített lekvárok és kompótok

A hüvelyeseket leszámítva minden friss vagy fagyasztott zöldség

Gyümölcsök

Friss gyümölcsök, gyorsfagyasztott vagy idényben mélyhűtőbe eltett gyümölcsök

Tojás

Fűszerek

Mit ihatok és mit nem?

A cukros és szénsavas üdítőitalokat mellőznünk kell. Elsőre furcsának tűnik, de a gyümölcslevek fogyasztását is érdemes mellőzni, hiszen rengeteg gyümölcscukor (fruktóz) van benne.

Érdemes főleg ásványvizet inni, amelyet feldobhatunk citromlével. Nyilván ez egy idő után unalmas lehet, lássunk pár másik opciót. Készíthetsz magadnak gyógynövényteákat, gyümölcsteákat, fekete teát, turmix italokat vagy pl. jeges kávét. (Természetesen paleo módon elkészítve!). Frissen facsart citromléből, nyírfacukorral és mentalevéllel, jégkockákkal remek alkoholmentes mojito koktél készíthető, de létezik sokféle alkoholmentes koktél, ami egyszerűen, gyorsan elkészíthető.

Felmerül az alkohol kérdése is. Természetesen alkalomadtán ihatunk egy-egy felest vagy ihatunk egy korsó sört vagy egy pohár bort. Rövid italok közül szóba jöhet a whisky, vodka, pálinka és a rum, az a lényeg, hogy cukormentes legyen és próbáljunk meg egyszerre egy fajta töményet inni. Itt is fő a mértékletesség, ne vigyük túlzásba.

Akiknek felügyelet mellett ajánljuk a diétát

A paleo étrend egy kiváló választás minden egészséges ember számára. Egészséges alatt azt értem, hogy nincs diagnosztizálva valamilyen betegséggel. Fontos, hogy ne öngyógyítsuk magunkat! Ha valamilyen betegségünk van, ne változtassunk radikálisan étrendünkön orvosunk megkérdezése nélkül. Ilyen szempontból teljesen lényegtelen, hogy paleo vagy másmilyen diétára állunk át. Eddig azt hirdettem a cikkben, hogy nincs szó hatalmas változtatásokról az étrendben és könnyen át lehet rá állni. Ez igaz is, viszont ha azt nézzük, főleg a szénhidrátbevitel kapcsán, tényleg radikális változtatásról van szó, hiszen ezeket szinte teljesen elhagyjuk. Emiatt a kalória bevitel akár 20-30%-al is csökkenhet. Továbbá a tej- és tejtermékek elhagyása miatt jelentősen csökkenhet a kalcium bevitel, ha azt nem pótoljuk valamilyen más forrásból. Várandós, szoptató kismamáknak és kisgyerekeknek különösen fontos a kalcium, amit eddig főleg tejtermékekből szereztek be. Nekik érdemes figyelniük, hogy más forrásból, pl brokkoli vagy kókusztej szerezzék be ugyanazt a mennyiséget.

Emiatt a paleo étrendet felügyelet mellett ajánljuk:

  • Számos diétás terápiát igénylő betegség esetén, főleg szervi betegségek esetén (vesebetegségek, májbetegség) érdemes az orvos tanácsát is kikérni
  • Bizonyos típusú cukorbetegségeknél nem ajánlott.

Ez a lista nem teljes, csak a leggyakoribb eseteket fedi le. Emiatt fontos, hogy ne változtassunk radikálisan az étrendünkön, orvosunk megkérdezése nélkül, ha valamilyen betegségben szenvedünk, mert előfordulhat, hogy csak rontunk a helyzetünkön.

Paleo mintaétrend

Hogyan is néz ki a gyakorlatban egy paleo mintaétrend? Unalmas? Mindig ugyanazt a 3 féle kaját lehet csak enni? Össze lehet egyáltalán egy változatos menüt állítani? Ezekre a kérdésekre keressük a választ ebben a „fejezetben”. Összeállítottam egy mintaétrendet, reggelivel, ebéddel, vacsorával, levessel és desszerttel. A kompromisszumos vagy megengedő vonalat képviseljük, ennek szellemében készült ez az egy hetes mintaétrend. A legegyszerűbb, ha a mintaétrend átolvasása után dönti el a kedves olvasó, hogy lenne-e kedve ilyeneket enni vagy nem.

Ahogy a mintaétrendben látjuk, finom és ízletes ételekről van szó nagy választékban. Nem kell lemondanunk az édességről sem és ráadásul nem a luxuskategóriából válogattunk, szóval nem kell minden nap lazacot vagy kacsát vennünk, ha pénztárcánk ezt nem engedi meg. Nagy előnye a paleo étrendnek, hogy elterjedtsége miatt hihetetlenül sok recept van és napról-napra csak egyre több lesz, ahogy egyre több követője lesz. Vannak olyan ételek is, amelyek nem „klasszikus” paleo ételek, de speciális paleo alapanyagokból reprodukálni lehet őket, mint a kenyér vagy a tészta. Összességében, ahogy már többször említettem, nem kell lemondanunk semmiről, csak egy kis odafigyelést igényel a részünkről, hogy a megfelelő alapanyagokat beszerezzük.

Paleo receptek

Most, hogy áttekintettünk egy teljes heti mintaétrendet, nézzünk meg konkrétan egy-egy receptet. Szerintem ennek azért van értelme, hogy lássuk milyen alapvető változtatások vannak egy sima és egy paleo recept között. Azt fogjuk tapasztalni, hogy nagyon hasonló a kettő, csak más alapanyagokat használunk.

Töltött padlizsán

Hozzávalók:

2 db padlizsán, 30 dkg darált hús, 1 db kaliforniai paprika, 1 vöröshagyma, 1-2 g fokhagyma, só, bors, petrezselyem, 1 tojás, 1-2 evőkanál szezámliszt, 1-2 db paradicsom.

Elkészítés:

A padlizsánt vágd ketté, és a végeit vágd le, majd szedd ki a belsejét, vágd apró kockákra és sózd be. A hagymát kockázd fel, kókuszolajon pirítsd meg és add hozzá a kaliforniai paprikát, a padlizsánkockákat és legvégén a fokhagymát. A darált húst kis olajon piríts meg és sózd, borsozd, majd add hozzá a párolt zöldségeket, a petrezselymet és ízlés szerint még fűszerezd. Ezután a tojást és a szezámlisztet dolgozd össze a darált húsos masszával, majd töltsd meg vele a padlizsánokat, a tetejére tegyél paprikát és 180 fokon süsd meg. Isteni lesz!

Paleo gombócos leves

Hozzávalók:300 g csirkemell, 1 fej vöröshagyma, 2-3 közepes sárgarépa, 2 közepes petrezselyem, 1 tojás,
1 citrom, 1 dl kókuszkrém, 1-2 kiskanál konjak liszt, 1 evőkanál kacsazsír, 1 evőkanál útifűmaghéj, 1 liter víz.

Elkészítés:

A húst daráld le, ízlés szerint sózd, borsozd és tedd egy keverőtálba. Add hozzá a tojást, az apróra vágott zöldfűszert és az útifűmaghéjat. Egy kanállal alaposan keverd össze, és tedd a hűtőbe pihenni. A zöldségeket és a vöröshagymát kockázd fel. Egy nagyobb edényben hevítsd fel a kacsazsírt és tedd rá a felkockázott hagymát. Amikor a hagyma megpuhult, szórj rá ízlés szerint fűszerpaprikát és add hozzá a felkockázott zöldségeket is, majd öntsd fel a vízzel. Ízlés szerint sózd, borsozd a levest. Amikor a zöldségek már félig meg főttek, vizes kézzel formázz a húsból apró gombócokat és tedd a forró levesbe. Ha kész, óvatosan keverd meg a levest, nehogy összeragadjanak a gombócok. Egy kisebb tálban a kókuszkrémet, a citrom levét és a konjak lisztet keverd simára, majd amikor a hús és a zöldség is megfőtt, folytonos kevergetés mellett öntsd a levesbe.

Epres sajttorta

Hozzávalók:A ropogós alaphoz: 10 dkg mandula vagy kesudió, 60 dkg datolya.

A krémhez: 15 dkg mandula vagy kesudió, 2 citrom leve, 1 teáskanál vanília-kivonat, 80 ml kókuszolaj, 80 ml méz, 130 g eper/málna.

Elkészítés:Az alaphoz a hozzávalókat aprítóban aprítsd ragacsosra, majd vizes kanállal nyomkodd a fóliával kibélelt tortaformába. A krémhez a mandulát aprítsd krémes vajjá (12-15 perc) majd a gyümölcsökön kívül add hozzá az összes többi hozzávalót. A krém 2/3-át kend az alapra. A maradék 1/3 krémhez add az epret, aprítsd simára és kend az előző rétegre. Tedd fagyasztóba, majd fogyasztás előtt 10 perccel vedd ki.

Szerintem a receptek magukért beszélnek. Nem nehéz őket elkészíteni és megkapjuk a már sokszor emlegetett finom ételeket, amelyek nagy választékban rendelkezésünkre állnak.

Hogyan kezdjünk neki?

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy nagyon hamar akarnak átállni egy diétára, ami általában „csalásokhoz” vezet, emiatt demotivált lesz az ember, könnyebben feladja az egészet, majd utólag arra jut, hogy ez az egész nem nekem való. Pedig de, neked is való, csak okosan kell csinálni! A cél, hogy fokozatosan álljunk át, kis lépésekkel. Nyilván vannak olyan emberek, akik egyik napról a másikra radikálisan tudnak változtatni és utólag sem hiányzik nekik például az édesség, de összességében nagyon kevesen vagyunk ilyenek. Emiatt kidolgoztam egy ütemtervet, hogy miként tudunk fokozatosan átállni a paleo diétára.

Az ütemtervet mindenki a saját belátása szerint használja. A különböző lépéseket igény szerint el lehet nyújtani, illetve le lehet rövidíteni. A cél, hogy jól érezzük közben magunkat, ne érezzük azt, hogy ez milyen rossz dolog, mert akkor biztos, hogy hosszútávon nem leszünk képesek fenntartani a változtatásokat, amelyekért már megdolgozunk. Ennek az egésznek a fő célja, hogy egészségesebben étkezzünk, és jól érezzük magunkat a bőrünkben. Íme, a két hónapos tervünk, amellyel könnyedén, fokozatosan tudunk átállni az új életmódra.

1.      Hét

Cseréljünk le gyakran használt alapanyaginkat paleo alapanyagokra. Ennek legegyszerűbb módja, ha megrendel egy paleo alapcsomagot amelyben ezek mind megtalálhatóak. Egyelőre semmilyen más változtatást nem kérünk, csak ezeknek a használatát. Tehát ugyanúgy egyél mindent, amit szeretnél, ami nem paleo, csak használj paleo alapanyagokat. Használj kókuszolajat sütéshez, kókusztejet a kávédba, használj eritritet ha édesíteni szeretnél valamilyen ételt. Nem tűnik teljesíthetetlennek, ugye?

2.      Hét

Cserélj le három reggelit és három főétkezést (ebéd vagy vacsora) paleora. Úgy osztod el ezt a 6 étkezést, ahogy akarod. Érdemes nem egy-két nap alatt „letudni az egészet”, próbáljuk meg elosztani egyenlően. Egyelőre csak az a cél, hogy szokjuk a paleo ételeket. Hamarosan fel sem fog tűnni, hogy ez bármilyen lemondással jár.

3.       Hét

Jelöljünk ki három napot a héten, ahol csak a paleo diéta szerint étkezünk. Itt is érdemes minél jobban elosztani a napokat, de ez is természetesen Rád van bízva, hogy hogyan osztod be. Ha csak hétvégén érsz rá jobban, akkor legyen a hétvége. Ez már egy nagyobb lépés, hiszen itt már egész napokat ki kell „bírnunk” régi szokásaink nélkül. Viszont még így is a hét nagyobbik részében a megszokott ételeinket esszük.

4.      Hét

Az eddigi „szabad” négy napból jelöljünk ki egyet, amely a „csaló” napunk lesz. Ennek a napnak az a lényege, hogy itt szabadon „bűnözhetünk”. Együnk mindent, amit csak megkívánunk, de természetesen fő a mértékletesség. Ez nem azt jelenti, hogy együnk meg egy fél disznót és három tábla csokit. Viszont vannak olyan ételek, amelyekről eleinte nehéz lemondani és nem is várjuk el senkitől, hogy lemondjon a kedvenc ételeiről, ha annak nincs paleo megfelelője. Annyit várunk el, hogy ez tudatos legyen. Ráadásul könnyebb betartani a diétát, ha tudjuk, hogy két nap múlva ehetünk egy kis sültkrumplit, így kevésbé fogjuk megszegni a többi elhatározásunkat. A maradék három napon mellőzzük a tiltott köreteket, mint a krumplifélék és a rizs. Ezeket cseréljük le zöldségekre és salátára. Magát a húst meg a leveseket itt elkészíthetjük a hagyományos módon és édességet is ehetünk néha-néha, de próbáljuk meg ezeket folyamatosan gyümölcsre és paleo édességekre lecserélni. Összességében így lesz egy csaló napunk, amikor mindent ehetünk, három nap, amikor csak paleot és három nap, amikor a hagyományos ételeink mellé paleo köreteket eszünk.

5.      Hét

Az eddigiekhez képest a három szabadabb napunkon, amikor paleo köretet eszünk, reggelizzünk paleot. Emellett édességből is csak paleot fogyasszunk, ha megkívánjuk azokat. Így már az étkezésünk nagyobb része fog a paleo jegyében zajlani.

6.      Hét

A három szabadabb napunkból az egyik legyen teljesen paleo, így az arány már 4:2-höz a paleo javára.

7.      Hét

A két szabadabb napunkból az egyik legyen teljesen paleo, így az arány már 5:1-hez a paleo javára.

8.      Hét

Ez az utolsó hét. Itt az utolsó szabadabb napunkból is csináljunk teljesen paleot. A szemfüles olvasó észrevehette, hogy a csaló nap továbbra is megmaradt. Érdemes ezt a napot megtartani egészen addig, ameddig szükségünk van rá. Ahogy egyre inkább megszokjuk a diétát, úgy lehet, hogy egyre kevésbé igényeljük majd és inkább csak egy-egy étkezésre korlátozódik majd a „csalásunk”. Ez így rendben is van.

Átállás a paleo étrendre

Végigolvasva láthatjuk, hogy itt valóban egy folyamatos átállásról beszélünk. Két hónap elegendő arra, hogy teljesen átálljunk a paleo diétára. Fontos kihangsúlyozni, hogy nem szeretnénk, hogy ez nagyban befolyásolja a mindennapjainkat. Továbbra is menjünk el párunkkal étterembe, kérdezzük meg nyugodtan a pincértől, hogy milyen ételben mi van, így könnyedén ki tudjuk választani, hogy mi az a kompromisszum, amit még megengedünk magunkat. Ez a pont mindenkinél máshol van. Vannak olyan helyzetek, akár egy üzleti ebéd, akár egy-egy nap, ahol nem volt időnk főzni, hogy becsúszik egy-egy egészségtelenebb étkezés. Ez sokszor elkerülhetetlen, ez belefér a dolgokba, ne állítsunk mindent a feje tetejére a diétánk miatt. Viszont arra is figyeljünk, hogy ez ne legyen kifogás hosszútávon. Mindenki maga dönti el, hogy meddig szeretne elmenni, a lényeg, hogy ezt tudatosan csináljuk.

Kik követik a paleo diétát?

Magyarországon és külföldön is egyre népszerűbb a paleo diéta és egyre több követője van a sztárok között is. Egy két példát említve Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Gwyneth Paltrow, Christina Aguilera, Bill Clinton, Kobe Byrant, Novak Djokovic. A listában találunk színészeket, élsportolókat, politikusokat kortól és nemtől függetlenül. Innen is látszik, hogy ez a diéta milyen széles körben alkalmazható.

A magyar hírességek közül pár példát említve Hujber Feri, Gálvölgyi János, Horváth Éva és Kulka János is a paleo diéta híve. Utóbbi 13 kilót fogyott a diétának köszönhetően, míg Gálvölgyi János, aki nemrég kezdte el, még „csak” 7 kilónál tart. Nézzük meg továbbá Szekeres Adrienn énekesnő szavait a paleo diétáról, akik kislányuk tejfehérje-allergiája miatt váltottak nem csak diétát, hanem életmódot is:

„A paleo étkezéssel egy főzőtanfolyamon találkoztam. Nagyon ízlett az elkészített étel, és érdekesnek találtam, hogy a tejet teljesen kiiktatják az alapanyagok közül. Pár hónappal később kiderült, hogy a nagyobbik lányunknak tejfehérje-allergiája van. Azonnal tanulmányozni kezdtem az okokat és a megoldásokat. Így beleástam magam a témába, és kerestem, hogyan tudnék segíteni a lányomnak. Két étkezési formát találtam, ami a tejérzékenyeknek jó: a paleót és a gap diétát. Mindkettő nagyon szigorúnak tűnt - azt hittem, ezentúl semmit nem ehetünk, de nem volt más választásunk. Elkezdtem a két diétát összeilleszteni, kiszedni mindkettőből, ami jó és fontos. Közben bebizonyosodott, hogy a gyermekem betegségéből én is tanulhatok. Abban az időszakban sokszor voltak légúti problémáim, ami egy énekes életében nem túl szerencsés. Így kiiktattam a tejet az étrendemből. Hamarosan azt vettem észre, hogy megerősödött az immunrendszerem, és azóta a megbetegedéseim maximum pár napig tartanak.

Két évig csináltuk nagyon szigorúan a két diétát, közben a lányom teljesen kigyógyult az allergiából, én pedig megerősödtem. Már nem volt fontos, hogy betartsuk az előírásokat, mégis ez az időszak teljesen megváltoztatta a hozzáállásomat az étkezéshez. A paleo arról szól, hogy nagyon sok zöldséget, magokat és húst lehet enni. A tej és a tejtermékek helyett mandulatejet iszunk, növényi sajtokat, tejszínt eszünk. A gap pedig azt mondja, ne egyél semmit, ami konzervált és ami kémiai eljáráson ment keresztül. Sok időt töltök azzal, hogy beszerzem a megfelelő alapanyagokat és utána elkészítem a családnak a menüt, mert máshogy nem lehet megoldani, hogy betartsuk a szabályokat, és tényleg olyan ételeket fogyasszunk, amiben semmi ártalmas hozzávaló nincs.

Gábor, a férjem nagyon jó társam, ő is alkalmazkodott hozzánk, és a kisebbik lányom szintén bekapcsolódott, így az egész család egészséges étkezésbe kezdett. Minden reggel frissen facsart zöldséglével kezdjük a napot. Az életünk része lett az egészséges életmód, amit jógával és nagy közös sétákkal egészítünk ki.”

Próbáld ki Te is!

A cikk végére érve remélem benned is megfogalmazódott, hogy érdemes elkezdeni a paleo diétát. Rendkívül egészséges, fogyhatsz tőle, finom és az étrendet elnézve nem kér Tőled gyors és radikális változtatást. Mi mást vársz még egy diétától? Próbálj ki egy paleo alapcsomagot!