Bölcsességfog fájdalom kisugárzása: mikor fordulj orvoshoz?

Blog: Szépség és Egészség - Szerző: plasztikaisebeszetneked

A bölcsességfog fájdalom kisugárzása nem csak az érintett területre lehet hatással, hanem a fogsor egészére is. A visszatérő fájdalmak, a gyulladások, a gyakran előforduló ínygyulladás mellett a fogsorra gyakorolt negatívumok is mindenképpen odafigyelést érdemelnek. Fontos tehát, hogy legyen szó fogszabályozásról vagy a torlódások kialakulásának megelőzéséről, a bölcsességfogak növekedési iránya és azok elhelyezkedése biztosan fókuszba kerülnek.

A leggyakoribb bölcsességfog fájdalom tünet a visszatérő fájdalmak

A hátsó nyolcasként is ismert bölcsességfogak az emberek 75-80 százalékánál okoznak valamilyen problémát. Még ha teljesen ki is nőnek azok, akkor is előfordulhat, hogy ferdén teszik azt, ezzel megnehezítve a tisztítást. Nem ritka, hogy egyszerűen nincsen elegendő hely a szájban a bölcsességfognak, ezért az oldalirányba nő ki. Az így kialakult elhelyezkedés miatt az ételmaradékok könnyen a fogak közé ragadnak, melyektől fogselymezéssel sem egyszerű megszabadulni.

A 18 és 30 éves kor között előbújó fogak sajnos akár az ínyben is rekedhetnek. Fekvő helyzetük, oldalsó előtörési irányuk komoly gondokat okozhatnak, így az állandó fájdalmak és gyulladások elkerülése végett célszerű mihamarabb megszabadulni azoktól. A mai kor embere számára már nem szükségszerű a bölcsességfogak jelenléte, hiszen táplálkozási szokásaink nem követelik meg feltétlenül azokat. Funkcionálisan tehát nem érezzük meg hiányukat, viszont jelenlétüket gyakran annál inkább.

A bölcsességfog okozta fájdalom a torlódások és szabálytalanságok miatt lehet

A bölcsességfog fájdalom kisugárzása gyakran az egész érintett területen tapasztalható. Mivel sokszor a teljes fogsor torlódását okozhatja egyetlen ferdén növő vagy gyulladt bölcsességfog, ezért annak megfelelő kezelése, eltávolítása kiemelt jelentőséggel bír. A fogsorban érzett folyamatos feszítés annak jele, hogy nincsen elegendő hely a kitörni készülő bölcsességfog számára, vagy az már nem a megfelelő irányba indult el. A szabályos fogsor nem csak esztétikai szempontból érdemel figyelmet, hanem az egészség hosszú távú megőrzésének apropóján is. Az egymásra torlódott fogakat igen nehéz maximálisan tisztán tartani, ennek pedig előbb vagy utóbb fogszuvasodás, ínygyulladás, fogágy-megbetegedés lehet a vége.

Gyulladások a bölcsességfog fájdalom kisugárzása miatt

A bölcsességfog rendellenes növekedése hatással van a szomszédos fogakra. Akár állandó gyulladásos folyamat is elindulhat azzal, ha helytelen irányba tör elő a fog, nyomja az ínyt, a mellette elhelyezkedő fogakat. Az ínygyulladás mellett az állandó feszülés, az ínyvérzés is rányomhatja a bélyegét a mindennapi komfortosságra és a szájhigiéniára. A gyulladt területeken fogágy-megbetegedések jelentkezhetnek, gyulladásos gócok, baktériumok halmozódhatnak fel, melyek állandó fájdalmat jelentenek az érintettek számára. A bölcsességfog fájdalom kisugárzása tehát az általános szájhigiénia és a saját fogak megőrzésének szempontjából is figyelmet érdemel.

Fogszabályozás előtt érdemes a bölcsességfog eltávolítása

A fogszabályozás a másik kritikus terület, amikor érdemes dönteni a bölcsességfogak helyzetéről. A szabályozás a csontosodási folyamatok lezárulásával egyre több időt vesz igénybe. Ugye Te sem szeretnéd, hogy a fogszabályozásra fordított energia és anyagiak kárba vesszenek? A ferdén növő, nehezen előtörő, vagy az ínyben helytelenül elinduló bölcsességfogakkal ezt kockáztathatod. Minden esetben szakemberrel célszerű konzultálni arról, hogy mi legyen a hátsó nyolcasokkal még a fogszabályozás megkezdése előtt. A tapasztalatok szerint az emberek kétharmadának esetében valamilyen gond előfordul a bölcsességfoggal. Ha elkerülnéd a kellemetlen feszítő fájdalmat és akár a fogak elmozdulását, torlódását a helyhiány miatt, akkor célszerű a hátsó nyolcasokat szükség esetén eltávolítani.

Hogyan ismerhető fel, ha a bölcsességfog rosszul nő?

A korai felismerés kiemelt jelentőséggel bír. Minél fiatalabb életkorban történik a fog eltávolítása, annál egyszerűbben megy az. Természetesen ez az elhelyezkedés függvénye is. A feszítő érzés, a hátulról induló fájdalom, az érintett terület gyulladása, vérzése mind arra utalhatnak, hogy az újonnan érkező fogakkal van a probléma. A bölcsességfog fájdalom kisugárzása és az ezzel járó egészségügyi kockázatok helyett válaszd inkább a területen jelentős tapasztalattal rendelkező szakemberek segítségét!