Küzdelem a függőségek ellen – Az adanz (Alcohol Drug Association NZ ) története

Blog: Szépség és Egészség - Szerző: plasztikaisebeszetneked
A különböző függőségek, szenvedélybetegségek komoly problémát okoznak. Kezelésük nehéz az illető környezete számára, de súlyos egészségügyi kockázatot is jelent. A leszokáshoz mindenképp segítségre van szükség és szerencsére manapság már rengeteg szervezet létezik, amely ezen a területen tevékenykedik. Ilyen például az új-zélandi ADANZ is, amelyik az alkohol és drog függőségek kezelésére szakosodott. Ők azért küzdenek, hogy minél több emberen segíthessenek és egy jobb életet biztosítsanak. Az alábbi cikkben bemutatjuk az ADANZ munkásságát, illetve, hogy milyen hasonló szervezetek léteznek, amelyek más függőségek legyőzésében segíthetnek.
 

Az új-zélandi ADANZ bemutatása

 
Az ADA egy nonprofit közösségi szervezet, amelynek székhelye Christchurch, Új-Zéland.
 

Az ADA küldetése

 
Tájékoztatás, helyes gondolkodás és cselekvés ösztönzése alkohol- és kábítószer problémákkal kapcsolatban.
 

Az ADANZ által képviselt értékek

  • elkötelezettség a kiválóság iránt
  • kockázatvállalási hajlandóság
  • szakmai etikai gyakorlatok
  • innovatív és kreatív gyakorlatok és programok
  • képzett, személyzet és önkéntesek
 

Referenciák

 
  • New Zealand Health Strategy
  • NZ Mental Health Standards
  • Building a National Network
  • Review of Consumer Participation Guidelines For Effective Consumer Participation
 

Az ADANZ sorsa a kezdetektől napjainkig

 
Az Alcohol Drug Association NZ Inc. (ADANZ) egy olyan új-zélandi szervezet, amely a drog-és alkohol-függőség ellen harcolt. A szervezet azonban 2016. június végén megszűnt. A döntés háttere a következő volt: 2013-ban az Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy az egészségügy által finanszírozott főbb segélyvonalak közül hét, köztük az Healthline, a Quitline, a Poison Line, a Gambling Line, a Depression Line és az Immunization Line, valamint az ADANZ által szállított alkoholos kábítószer-segélyvonal egy új, integrált National Telehealth Service-be kerül beillesztésre. Ezek után ezek egy intézmény alá tartoznak. A hosszas pályázati eljárás 2015 elején zárult le, és a Homecare Medical-hoz csatolták ezeket a vonalakat. Ennek az volt a következménye, hogy az ADANZ 2015. október 31-től elveszítette finanszírozásának 60% -át, és emiatt pénzügyi szempontból már nem volt fenntartható.
2015-ben az ADANZ igazgatósága felülvizsgálta a szervezetet, amely figyelembe vette a másik szervezettel való egyesülés fontosságát. Hosszas folyamatot követően döntöttek arról, hogy az ADANZ beolvad az Odyssey House Trust Christchurch-be (OHTC). Így az ADANZ mint különálló szervezet felszámolásra és feloszlatásra került. Az integrálódás pedig lehetővé tette, hogy a felhalmozott ismereteket és eszközöket a továbbiakban is fel tudják használni.
 

Az ADANZ tevékenysége

 
Számos gyakorlati módszert dolgoztak ki hogy az érintettekkel (alkohol és drog problémákkal küzdők) kommunikálhassanak.
  1. Az egész országra kiterjedő ingyenesen hívható telefonszolgáltatást létesítettek, melyek azonnal tanácsokkal látták el a hozzájuk fordulókat.
  2. Három havonta megjelenő ADA Connection a legfrissebb kutatásokat mutatta be és az legújabb módszerekről is beszámolt.
  3. Kapcsolatot tartott az ország többi szenvedélybeteg szervezeteivel és más nemzetközi egyesületekkel az alkohol és a kábítószer-ügyekkel kapcsolatban (LOAD).
  4. Minden év júniusában egy úgynevezett Treatment Work hetet tartottak, ami egy országon belüli rendezvény volt, ahol a különböző szakmai szervezetek tanfolyamokat, előadásokat tartottak a különböző kezelési módszerekről és eredményekről.
 

Egyéb függőségek bemutatása

 
A függőségeknek többféle lehet, mint például a szerencsejáték, dohányzás, szex, fájdalomcsillapítók, és nem utolsó sorban a plasztikai sebészeti beavatkozások is. Ezek mind szenvedélybetegségek kialakulásához vezethetnek és a leszokáshoz legtöbb esetben segítségre van szükség.
 

Szerencsejáték

Szerencsejátéknál, mint a legtöbb szenvedélybetegség kialakulásánál, egy hormon játszik közre. Ez a hormon pozitív visszacsatolást ad az agy számára és tulajdonképpen ez az érzés az, ami a függőséget okozza. A legutóbbi kimutatások szerint, ez a fajta függőség a populáció csaknem 1 %-át érinti. Nagyon fontos a kellő oktatás, ahhoz, hogy a szerencsejáték függőség megelőzhető legyen. A leszokásban több olyan, ADANZ-hoz hasonló szervezet is segíthet, amely nagy siker rátával dolgozik. Ilyen például a Responsible Gambling Council, melyet megtalálhat az alábbi linken: https://www.responsiblegambling.org/
 

Dohányzás és nikotinfüggőség

A magyar felnőttek több mint 28 százaléka dohányzik. A nikotin a dohányban található vegyi anyag, amely megnehezíti a leszokást. A nikotin kellemes hatásokat okoz az agyadban, de csak átmenetileg, ami miatt újabb cigaretta után fog nyúlni. Minél többet dohányzik valaki, annál több nikotinra van szüksége ahhoz, hogy jól érezze magát. Így, amikor megpróbálná megállni, hogy a cigaretta után nyúljon, kellemetlen mentális és fizikai tüneteket tapasztalhat, amik a nikotin megvonásának tünetei. Segítségért és további részletekért keresse fel ezt a szervezetet: https://ash.org.uk/home/
 

Szex

A legtöbb ember számára a szex a normális élet egészséges és élvezetes eleme; némelyek számára azonban mindent elárasztó rögeszmévé válik, amely katasztrofális következményekkel járhat mindennapi életükben és a jövőjükre nézve. A nemi függőség olyan állapot, amely során az illető kényszeres szexuális tevékenység folytat, függetlenül attól, hogy ez milyen negatív következményekkel az életének más körülményeire. https://atsac.org.uk/
 

Fájdalomcsillapítók

A fájdalomcsillapító-függőség igen súlyos egészségügyi probléma. Ilyenkor valaki nem feltétlenül orvosi okokból szedi a fájdalomcsillapítókat, inkább a bódító hatás elérése érdekében. Ilyenkor kialakulhat egy elég erős fizikai és pszichológiai függőség is. Segítségért és további információért, keresse fel a következő weboldalt:
https://www.priorygroup.com/addiction-treatment/prescription-drug-addiction-treatment
 

Plasztikai sebészet

A plasztikai sebészet függősége egy olyan viselkedési rendellenesség, amely arra készteti az embert, hogy plasztikai műtéten keresztül folyamatosan változtatni akarjon a megjelenésén. Ez a rendellenesség okozza, hogy valaki több tízezer dollárt is költhet többféle műtétre, amelyek végső soron nem fogják boldogabbá tenni. A plasztikai sebészet iránti vágy gyakran abból a bizonytalanságból fakad, amelyet az emberek éreznek a kinézetükkel kapcsolatban. Ez egy normális érzelem, amelyet időnként mindenki átél. Amikor azonban a bizonytalanság rögeszmévé válik, és a plasztikai sebészet az ember életének középpontjába kerül, akkor már komoly problémáról, függőségről beszélünk.