Dietetikai Tanácsadás - Miben segíthet a dietetikus?

Blog: Szépség és Egészség - Szerző: plasztikaisebeszetneked

Na de ki is az a dietetikus? Mivel foglalkozik, és miben tud az embereknek segíteni?

Nagyon sokszor találkozom azzal a jelenséggel, hogy az emberek nagytöbbsége a mai napig nem tudja, hogy ki az a dietetikus, általában diabetikusnak, vagy diétás nővérnek keresztelnek el. Ezzel nincs is semmi baj, csak ebből kifolyólag azt sem tudják, hogy a mi szakmánk mit is takar, és hogy miben tudnánk segíteni. Sajnos gyakran az egészségügyi dolgozókban is rossz/téves kép él rólunk. A diétás nővért (dietetikus régi elnevezése) leginkább a konyhai munkálatokhoz kötik, nem a betegápoláshoz, pedig a legnagyobb szerepünk a páciensek gondozásában lenne. Többnyire az orvosok és ápolók sem tudják, hogy mennyi mindenben a segítségükre lehetnénk, és a tanácsadással a munkájukat megkönnyítve javítanánk a betegek életminőségén.  

Jelenleg Magyarországon, két helyen folyik dietetikus képzés, Pesten és Pécsett, mindkét helyen az Egészségtudományi Kar keretein belül. A képzés 8 féléves, tehát 4 éves. A dietetikus diplomával lehetünk élelmezésvezetők (vendéglátóiparban, kórházban, közétkeztetésben, magán szektorban), adhatunk táplálkozási tanácsot (egyéneknek, kórházban, magán intézményekben, gyógyüdülőkben), írhatunk étrendet (egyéneknek, kórházban, magán intézményekben), étlapot (egyéneknek, illetve közétkeztetésben is), részt vehetünk prevenciós tevékenységekben (előadások, szűrések, tanácsadás) és a tömegtájékoztatásban (tv, rádió, újság, folyóirat, online média). A dietetikus szak elég komplex és sokoldalú, az anatómiai ismeretek ugyanúgy megtalálhatóak a tantárgyak között, mint a főzéshez köthető tankonyha. Ahhoz hogy a páciens problémáját egészben láthassuk, szükség van orvostudományi alapokra (anatómia, élettan, mikrobiológia, klinikai dietetika, latin, stb.), pszichológiai tanulmányokra, higiénés ismeretekre, gyógyszertani jártasságra és gyakorlati tudnivalókra a mindennapokban (ehhez tartozik az élelmiszerismeret, ételkészítés, élelmiszerkémia, élelmezési menedzsment).

A dietetikus tehát azért van, hogy a megváltozott élethelyzetből, betegségből, vagy csak tudatosságból változtatni akaró embereknek segítsen a helyes táplálkozás kialakításában és elérésében, a mindennapokban.

Hol találkozhatunk egy dietetikussal?

A dietetikust megtaláljuk az egészségügyi ellátás keretein belül és az egészségügyi ellátáson kívül is. Az egészségügyi ellátáson belül a fekvőbeteg-és járóbeteg szakellátásban egyaránt. Fekvőbetegek ellátása a kórházakban, szanatóriumokban, járóbetegek ellátása szakrendelőkben, háziorvosi rendelőkben és az otthonápolás során történik. Egészségügyi ellátáson kívül megtalálhatóak vagyunk gyógyszállodákban, fitness termekben, vendéglátó ipari egységekben, élelmiszerüzletekben, közétkeztetésben, kereskedelemben, egészség turizmusban, művelődési házakban, közösségi intézményekben, magán vállalkozásban.

Milyen élethelyzetek, más állapotok, betegségek kapcsán érdemes dietetikushoz fordulni?

Nem is gondolnánk, hogy egy dietetikus mennyi mindenben tud segíteni. Manapság rengeteg olyan élethelyzet, állapot, betegség van, ami a táplálkozáshoz köthető. Az étkezésnek központi szerepe van az életünkben. Mindegy, hogy milyen a nemünk, mi a foglalkozásunk, mennyi az életkorunk, enni kell, de sosem mindegy, hogy mit. Másra van szüksége egy újszülöttnek, másra egy tinédzsernek, és másra, egy cukorbeteg felnőttnek.

Azt leszögezném, hogy a dietetikus nem csak a beteg emberek táplálkozásában tud segíteni. Bármilyen életkorban szükség lehet iránymutatásra, a helyes táplálkozáshoz. Csecsemőknél a hozzátáplálásban kérhetünk segítséget, bölcsődés és óvodás korban pedig a helyes táplálkozási szokások kialakításában, ilyenkor még nagyon fogékonyak a gyerekek, ekkor kell az alapokat jól lerakni, hogy azok később szokássá és rendszerré váljanak. Ennek a korosztálynak a közétkeztetés keretein belül az intézményes étkezését is dietetikus felügyeli. A bölcsődék, óvodák választhatnak, hogy vagy dietetikussal terveztetnek étlapot (általában akkor szokták ezt választani, ha van saját konyhájuk), vagy olyan cégtől rendelik az ételt, ahol dietetikus állítja össze a heti menüt. A kisiskolásoknál és pláne a nagyobbaknál, tinédzser korban, már sokszor egy kialakult ízléssel találkozunk. Ilyenkor szintén más a fejlődő szervezet igénye, gyakran nehéz megfelelni mind a gyerek elvárásainak, mind az előírásoknak, mi ebben is támogatást adhatunk.

A legnagyobb étrendi különbségeket felnőtt korban tapasztalhatjuk. Ilyenkor már az ember maga dönt arról, hogy mit eszik, mit iszik, mit vásárol, mit főz, mennyit sportol, egyáltalán, hogy milyen életmódot folytat, ebből kifolyólag itt lehetnek a legnagyobb hibák és buktatók, amiket idős korig magunkkal hurcolunk. A helytelen életmódhoz köthető betegségek - mint például a szív-és érrendszeri betegségek, emelkedett vérzsír szintek, elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség – leggyakrabban a felnőtt kor végén, idős kor elején jelentkeznek, amikor meg már a legnehezebb változtatni az addigi életvitelünkön. A nőknél a terhesség és a szoptatás időszaka hozhat esetleg egy szemlélet változást, amikor jobban odafigyelnek magukra és párjukra, a baba érdekében. Ilyenkor nagyon fontos a helyes táplálkozás, a megnövekedett energia-, tápanyag-, vitamin és ásványi anyag megfelelő bevitele, ez sokszor szakember segítsége nélkül lehetetlen. Óriási szerepe van a dietetikusnak a sporttáplálkozásban is. Mindegy, hogy milyen sportról beszélünk, ha azt valaki versenyszerűen űzi, akkor ott már nagyon oda kell figyelni arra, hogy mikor és mit eszik, nagyrészt ezen múlhatnak eredmények, érmek. Láthatjuk, hogy az egészséges embereknél is rengeteg élethelyzet van, amikor a dietetikus segíthet, most nézzük mik azok a betegségek, amikben kérhetjük a szakember segítségét.

Táplálékallergiák-intoleranciák

Manapság rengeteg gyerek és felnőtt küzd valamilyen táplálékallergiával, vagy intoleranciával. Nagyon fontos, hogy ha ezt idejében felismerjük és kezeljük, akkor a páciens semmilyen károsodást nem szenved, és megfelelő diétával teljes életet tud élni. Önhatalmúlag senki ne kezdje el magát kezelni, ne hagyjon ki szerinte panaszt okozó táplálékokat, élelmiszereket. Leggyakrabban a glutén, laktóz, tejfehérje, fruktóz, tojás és az olajos magvak okoznak problémát. Speciális vérvételből, kilégzési tesztekből ma már megtudhatjuk, hogy mi a bajunk, utána pedig dietetikus segítségével kialakíthatjuk a helyes étrendet.

Szív-és érrendszeri betegségek

Nagyon sok olyan szív-és érrendszeri betegség van, ami megfelelő táplálkozással megszüntethető, vagy ha teljesen nem is múlik el a kóros állapot, az biztos, hogy a tünetek és az emelkedett labor értékek csökkenthetők. Ilyen a magas vérnyomás, a megnövekedett vérzsírszintek (koleszterin, triglicerid, LDL-koleszterin), érelmeszesedés, stroke, szívinfarktus.

Emésztőszervi problémák

Az emésztőszervi problémák nagy része orvosolható jól beállított diétával és életmódváltással. Leginkább a reflux, gyomorégés, hasmenés, székrekedés, gyulladásos bélbetegségek, gyomorfekély máj-és epebetegségek táplálkozással összefüggő kezelésében tudunk segíteni.

 

Anyagcserezavarok

Az anyagcserezavaroknál jelentős szerepe van a gyógyításban az étrendnek. Ez legyen az első választandó módszer, ne a gyógyszer. A cukorbetegség különböző típusaiban (1-es típusú, 2-es típusú, gesztációs – terhességi –), a húgysav lebontási zavarban, ami a köszvény, de a veleszületett fenilketonuriában – PKU – is elengedhetetlen, ha jó életminőségben szeretnénk élni.

Túlsúlyosság

Itt nem kérdés, hogy az életmódváltáshoz és a fogyáshoz változtatni kell a táplálkozáson. Sokszor téves képzetek vannak az emberek fejében a diétáról, ezért a sikeres és hosszantartó fogyókúrához szakértő segítsége szükséges.

Mozgásszervi rendellenességek

Egy rándulás, ficam, de legfőképpen egy törés megváltoztatja az ember megszokott hétköznapjait. Kiesik a munkából, egy ideig másféle étrend lesz számára az optimális. Leginkább idősebb korban, és nagyrészt nőket érinti a csontritkulás (osteoporozis) és a csontlágyulás (osteomalacia). Az étrend kiegészítők, gyógyszerek mellett a táplálkozással is biztosítani kell a megfelelő Kalcium és D-vitamin bevitelt. Ez akkor még nehezebb, ha a csontritkulás tejallergiával párosul.

Autoimmun betegségek

Autoimmun betegségeknél inkább a kiegészítő terápia részeként alkalmazhatjuk az étrendet. Gyógyszer mindenképp szükséges, de a diéta segít abban, hogy a beteg életminőségén javítsunk. Ilyen például a Rheumatoid Arthritis, Sjögren-szindróma, Szisztémás lupus erythematosus.

Tüdővel kapcsolatos betegségek

Nem is gondolnánk, de a tüdővel összefüggésbe hozható kórképeknél is nagy szerepe van a táplálkozásnak. Nagyon nem mindegy, hogy egy tüdőbeteg milyen tápanyag összetételű étrendet folytat. A nehézlégzéssel és Mucoviscidózissal küzdők mindenképp keressenek fel szakembert.

Daganatos megbetegedések

Már kialakult daganatos megbetegedéseknél sajnos a helyes étrend nem váltja ki a kórházi kezeléseket, gyógyszereket, de a tüneteket enyhítheti, és az életminőséget javíthatja. Preventív hatása azonban biztos, hogy van annak, ha helyesen táplálkozásunk, sőt, ha már tudjuk, hogy milyen daganatos megbetegedésre vagyunk hajlamosak, akkor érdemes odafigyelnünk, mert valamire van rákmegelőző étrend.

Vesebetegségek

Dietetikai tanácsadást kérhetünk vesekő esetén (az étrend attól függ, hogy milyen típusú követ diagnosztizálnak) és krónikus veseelégtelenségben. A veseelégtelenségnek különböző szakaszai vannak, amik eltérő diétás kezelést igényelnek. Ezeknek egyénileg utánajárni sokszor megerőltető feladat, egyszerűbb, ha egy dietetikust bízunk meg ezzel.

 

Beavatkozások előtti, utáni étrend

Minden ember kerülhet olyan helyzetbe, hogy műtétre szorul, vagy bizonyos beavatkozásokat kénytelen elvégeztetni. A megfelelő előkészítéshez valamint a gyorsabb és hatékonyabb felépüléshez speciális étrendre van szükség.  Műtét előtt és után, illetve vastagbél tükrözés előtt, kérjük dietetikus segítségét.

Malnutríció

Az alultápláltság épp olyan gyakori lehet, mint az elhízás. Nem csak sovány ember lehet alultáplált, előfordul, hogy valaki elhízott, de valamelyik tápanyagból, vitaminból, vagy ásványi anyagból hiánya van. Ahhoz, hogy az energia/tápanyag/vitamin/ásványi anyag pótlása szakszerűen történjen, szakértő beavatkozására van szükség.

Evészavarok

A különböző evészavarok, mint az anorexia nervosa, bulimia nervosa, orthorexia nervosa és izomdiszmorfia, először mindig pszichológiai kezelést igényelnek, majd miután a páciens tudatában van valós testképének és elfogadja, hogy ahhoz, hogy egészségessé váljon változtatnia kell, jöhet a dietetikus, aki megadja a kellő támogatást az átalakuláshoz.

Traumát követő étrend

Nem csak betervezett műtétek/beavatkozások előtt és után lehet szükség diétára, hanem nem várt traumákat követően is, ilyen például egy súlyosabb égési sérülés.

Mesterséges táplálás

Sajnos vannak olyan betegségek, amiknek következtében az ember mesterséges táplálásra szorul (súlyos Crohn, Colitis, vastagbél daganat következtében eltávolított bélszakasz, stb.). Ezek a terápiák elengedhetetlenek táplálkozási team - és azon belül dietetikus – nélkül. Ilyenkor a betegnek nagyon szigorúan előírt az étrendje, aminek betartásán szó szerint az élete függhet.

Endokrin betegségek

A hormonháztartással kapcsolatos megbetegedéseknél általában a következmények (elhízás, székrekedés, vesekő, emelkedett vérzsír szintek, magas vérnyomás, csontanyagcsere zavarok, cukor háztartási zavarok, stb.) miatt van szükség diétás kezelésre. Ide tartoznak a például a pajzsmirigy betegségek, a Cushing-szindróma, az Addison-kór,

Neurológiai betegségek

A neurológiai betegségek közül leginkább az epilepszia kezelésében terjedt el az, hogy diétát alkalmazzunk. Ezzel a speciális étrenddel enyhíthetők, kitolhatók a tünetek, rohamok.

Milyen módszereket alkalmaz a dietetikus?

A dietetikus sokféle módszert alkalmazhat, attól függően, hogy fekvőbeteg ellátásban, vagy járóbeteg ellátásban tevékenykedik. Fekvőbeteg ellátásban, kórházakban, szanatóriumokban a tanácsadás történhet spontán, egyénileg, betegágy mellett, szóban, vagy szervezett csoportos konzultáció keretén belül egy arra kijelölt szobában, szóban. Ennek hátulütője, hogy a kórházban nincs elég idő a beteggel személyre szabva foglalkozni, a páciens nem azért kerül be az intézménybe, mert változtatni akar a táplálkozásán – éppen ezért az után követés is sokkal nehezebb – hanem az állapota miatt. Járóbeteg ellátásban már többféle technika közül választhatunk. A legfontosabb, hogy a tanácsadások szervezettek, minden esetben az egyénnel előre egyeztetve, rá időt fordítva történnek. Itt is lehetnek egyéni, illetve csoportos foglalkozások, kurzusok, tanfolyamok, klubok keretein belül. A dietetikus első körben felméri az egyén tápláltsági állapotát, testösszetételét, táplálkozási szokásait, majd ezek fényében írja elő, mondja el a páciensnek az állapotának/betegségének megfelelő étrendet, életmódot.