A mellplasztikai műtétek fajtái: nagyobbítás, felvarrás, kisebbítés

Blog: Szépség és Egészség - Szerző: plasztikaisebeszetneked

A mellplasztikai műtétek már hétköznapinak és orvosi szempontból is rutin eljárásnak számítanak. A szép dekoltázs és a nőies idomok utáni vágy nem csak párkeresési szempontok miatt fontos a nők számára, hanem sokkal inkább már önértékelési és önbecsülési kérdés miatt döntenek a beavatkozás mellett. A mellplasztikai műtéteknél már nem kell egyből az implantátumokra és a méret növelésre gondolni, sokkal inkább korrekciós műtétként kell rá gondolni, ami hozzájárul a test esztétikájának és komfortérzetének a növeléséhez.

A mellplasztikai műtéteknek három fajtája van. A nagyobbítás, a felvarrás és a kisebbítés. Mindhárom eljárás biztonságos, mivel előzetesen egészségügyi állapotfelmérés készül, illetve egyéb kivizsgálások előzik meg a beavatkozást. A műtét, illetve a célok minden esetben a páciens igényeit és az egészségügyi szempontokat szem előtt tartva kerül kialakításra. A különböző mellplasztikai beavatkozásokat mutatjuk be a következő sorokban és minden esetben feltüntettük, hogy átlagosan mennyi az adott beavatkozás ára egy budapesti plasztikai sebészeten.

Mellnagyobbító műtét

A mellnagyobbító műtét két típusát különböztetjük meg. Az implantátumos és a saját zsírral történő feltöltés.Mindkét eljárásnak megvannak az előnyei és hátrányai, ezeket tekintjük át a következőkben.

Implantátummal

A mellnagyobbító módszerek közül az implantátummal történő mellnagyobbítást tartják a legtartósabbnak és a leginkább testre szabhatónak. Ha az implantátumos mellnagyobbítást választjuk, akkor további három lehetőség közül választhatunk; szilikongéllel töltött szilikontasak, kettős üregű szilikontasak, aminek egyik rétegében szilikon található, a másikban pedig sóoldat, a harmadik féle pedig a csak sóoldattal töltött protézis.

A műtét során a szakorvos elhelyezi az implantátumot a megbeszéltek szerint. Legtöbbször a mirigy alá vagy a mellizom alá kerül a protézis. Ezen felül a behelyezés helye is megválasztható. Az orvosok többsége a mell alatti redőn, hónalj járaton vagy a mellbimbó udvaron keresztüli beültetést javasolja. A műtét utána a pácienst egy éjszakára bent tartják megfigyelés alatt. Az eljárás kezdetben okozhat feszítő érzést, de a tünetek hamar elmúlnak. A felépülési idő nagyjából 3 hétig tart, de utána ajánlott még 1-2 hónapig kerülni a sportolás és a nagyobb megterhelést.

Minden implantátum esetében a gyártók 10 éves kihordási időt határoztak meg, ezért érdemes a 10 éves lejárati idő előtt felkeresni egy szakorvost és konzultálni a következő lépésekről.

Az implantátumos mellnagyobbítás ára 900 000 Ft-tól nagyjából 1 500 000 Ft-ig terjed.

Saját zsírral

A mellnagyobbítás másik fajtása a zsírral történő feltöltés. Ebben az esetben a páciens más testrészén található zsírpárnákból nyerik ki a zsírsejteket, majd készítik elő a betöltésre. Ez az eljárás azonban nem végezhető el mindenkinek. Ilyenkor fontos a szakorvosi vélemény, hogy megállapítsa, van e a testen olyan zsírpárna, aminek a leszívása nem okoz egészségkárosodást, horpadást és a zsír összetétele is megfelelő. Ezen felül a céltól függően is előfordulhat, hogy a szakorvos inkább az implantátumos mellnagyobbítást ajánlja, például túlzottan megereszkedett, vagy nagyon izmos, feszes mellkas esetében is.

A műtét során különböző rétegekbe fecskendezik be a zsírszöveteket. Egyszerre nagyjából 200-300 ml ültethető be, ezért előfordulhat, hogy többször meg kell ismételni a műtétet. Ez az eljárás kisebb megterheléssel jár a szervezetre nézve. Továbbá nagy előnye, hogy a beavatkozás után nem marad heg, így a felépülési idő is lecsökken nagyjából 6 hétre. Azonban fontos megemlíteni, hogy a zsírszövetek nehezebben formálhatóak, így nagyobb a valószínűsége az aszimmetriának.

Az eljárás után ajánlott 1 hétig pihenni és 1 hónapig kompressziós melltartót hordani, illetve kerülni a fizikai megterhelést és a sportolást. A felépülést követően nagyjából 5-6 évig tart a műtét eredménye, azonban ez kortól, súlyváltozástól vagy más tényezőktől lerövidülhet.

A saját zsírral történő mellnagyobbítás ára 600 000 Ft-tól kezdődik és egészen  1000 000 Ft-ig terjedhet.

Mellfelvarró műtét

A mellfelvarró műtét alkalmas arra, hogy megszűntesse a mellek aszimmetriáját, a szülés, vagy súlyvesztés után kialakult petyhüdtséget és a más természetes okok miatt bekövetkezett megereszkedést, deformitást.

A felvarrás esetében háromféle bemetszés közül válaszhatunk; bimbóudvar környéki, függőleges vágásút és T alakú bemetszés. Ezek a metszések azokban rejtettek és alig észrevehető heggel gyógyulnak. Az eljárás során a fölösleges bőrt eltávolítják, majd a műtét után a pácienst egy éjszakára megfigyelés alatt tartják. Ezután pár napig veszítő érzés jelentkezhet, utána pedig 6 hétig ajánlott sportmelltartót hordani és kerülni a sportolást.

Az eredmény tartóssága genetikától, életviteltől és más tényezőktől is függ, de odafigyeléssel hosszú éveken keresztül megőrizhető a dekoltázs formája.

A mellfelvarrás ára 600 000 Ft-tól egészen 1 200 000 Ft-ig terjedhet. Illetve az ár tovább növekedhet, ha a felvarrás során nagyobbításra vagy kisebbítésre is igény van.

Mellkisebbítő műtét

A mellkisebbítő műtét mögötti rengetek ok állhat. A túlnőtt mellek legtöbbször genetikai okok miatt alakulnak ki, de az is lehet, hogy szülés vagy súlygyarapodás miatt. A túl nagy keblek korlátozóak lehetnek és akár fájdalommal is járhatnak, nem is beszélve a komfortérzetről és az önértékelésről, esztétikáról. Az is előfordulhat, hogy az aszimmetrikus melleket kisebbítéssel teszik azonos méretűvé.

A műtéti beavatkozás során a bimbóudvar körül, illetve T alakban történik a metszés, amit plasztikai varrattal zárnak össze. A beavatkozás után 1 héttel már munkába lehet állni, majd további 1 hónapig ajánlott óvatosnak lenni és kerülni a fizikai megterhelést.

A végleges eredmény csak a beavatkozás utáni nagyjából 1 hónappal később lesz látható, de ez az időszak egyénenként változó. Az eredmény tartóssága ebben az esetben is nagyban függ a genetikai állományunktól és az életmódunktól, de akár szülés, és szoptatás után is remélhetjük a korábbi állapotot.

A mellkisebbítés ára 700 000 Ft-tól 1 200 000 Ft-ig terjedhet. A kisebbítés esetén is van lehetőség felvarrásra is, ez tovább növeli az árat.