• Streptococcus bakterium okozta glomerulonephritis

    Legfrissebb cikkek a témában
     

    Tisztelt Doktor Nö/Ur!

    Hat eves kislányomnál 2009 decembereben a gyermekorvos mandulagyulladást, hugyholyaggyulladást állapitott meg, Cefixim alapu antibiotikumot kapott.Tünetek:vervizeles, ödema az arcon, hányás, rossz közerzet, a nyaka kivülröl volt bedagadva.Egy het után sem javultak a tünetek, a gyermekorvos azt mondta, hogy majd a pisije rendbe fog jönni magátol.Ebben mi nem hittünk, ezert felkerestünk egy urulogust, aki azonnal korházba utalt minket. A korházban 2 ultrahang vizsgálat keszült a vese állapotárol.5 napig intravenásan, 5 napig szájon át kapott Penicillint, mellette vizhajtot, es a kialakult magas vernyomására csökkentöt kapott(Adalat 10mg-5mg-10mg)
    Azota, kb 2 honapja ujra a gyermekorvos kezeli a kislányomat egy felnötteket elláto nephrologus segitsegevel.Lecsökkentettek a vernyomáscsökkentö adagjat 10mg-5mg-5 mg-ra, havonta vizsgálja a 24 orás gyüjtött vizeletet, verveteli eredmenyet.

    A Kreatinin erteke a korházban 0, 78mg/dl, zarojelentesben 0, 68mg/dl jelenleg 0, 5mg/dl    A feherje eltünt a vizeleteböl. Sajnos a ver meg mindig jelen van a vizeleteben, +4-es, már szemmel nem láthato, szinte normális szine van a pisijenek. Minden nap Combur gyorsteszttel kell ellenöriznem a vizeletet. A gyermekorvos es a nephrologus szerint, ha fel ev mulva sem mulik el a ver a vizeletböl vesebiopsziát kell vegezni, es utána kortizonkezelest kell elkezdeni a kislányomnal.

    Kerdesem az lenne, hogy mit tehetnek a kislányom gyogyulása erdekeben? (Itt, Nemetországban nem ajánlották a feherjeszegeny etrendet.)Ki kell -e vetetni a manduláját?

    A magas vernyomás el fog -e tünni valamikor? Ebben az állapotban járhat -e ovodába? (Eddig nem engedtem, mert attol felek, hogy egy ujonnan szerzett-megfázás, gyomorrontás...-betegseg rontana a vese gyogyulási folyamatán.)

    Kislányom nem erzi magát betegnek, nincs fájdalma, de a vervetelek már erösen megviselik.Legközelebbi vervetel elött a gyermekorvos nyugtatot akar adni neki.Ez nem lesz ártalmas a kislányomnak?

    Ha esetleg el kell kezdeni a steroid adasát majusban, mennyire fogja a kislányomat ez megviselni? Meddig tarthat ez a kezeles? Jo-e az, ha fel evet várunk a biopszia vizsgálattal, esetleg az idö mulása nem viszi rossz irányba a vese állapotát?

    Elöre is köszönöm válaszát

    egy aggodo anyuka O.Judit

     

     

     

     

     

    WEBBeteg szakértő válasza a Vesebetegség témában

    Tisztelt Hölgyem!

    Az Ön által leírt adatok alapján kislányának nagy valószínűséggel poststreptococcalis glomerulonephritise zajlott (hiányzik a diagnózis a leírásból, és néhány labor, ami ezt alátámasztja). Ez 95%-ban jóindulatú betegség, és maradványtünetek nélkül gyógyul. Vér a vizeletből a legtöbb esetben 6 hónapig kimutatható, de nem ritka az 1-3 évig tartó mikroszkópos vérvizelés (haematuria). A fehérje eltűnése a vizeletből, a kreatinin-szint normalizálódása jó jel. A magas vérnyomás 6-8 hétig szokott fennmaradni, úgyhogy a vérnyomáscsökkentők kihagyását lassan meg lehetne próbálni. 6 hónap után, ha a haematuria nem múlt el és a magas vérnyomás még jelen van, indokolt lehet a vesebiopsia (és a kortizonterápia). Fehérjementes étrend ebben a betegségben nem ajánlott. A mandulák kivételét ma már nem feltétlenül ajánlja a szakirodalom (de van ahol inkább elvégzik azt, nincs rá bizonyíték, hogy a betegség lefolyását befolyásolná). Óvodába, ha jó a közérzete, nyugodtan járhat (az ott elkapható vírusos fertőzések nem befolyásolják a gyógyulást). Vérvétel előtt nyugtatót kaphat a gyermek, ha lelkileg ennyire megviseli a dolog, így utólag nem fog emlékezni a vérvételre (de nem biztos, hogy nyugodt lesz a vérvétel alatt). A szteroid adása hosszas lehet (3-12 hónap: ezt egyénileg kell elbírálni és a szövettantól függ), az esetek túlnyomó többségében nem tapasztalunk jelentősebb mellékhatást (ritka: fertőzésekre hajlam, cukorbetegség, magas vérnyomás - de ezek igen ritkán lépnek fel gyermekekben, ha nem nagyon nagy dózist kapnak - de ilyet ebben a betegségben nem alkalmazunk), bizonyos enyhe, visszafordítható mellékhatások létrejönnek: centrális típusú elhízás, ödémára való hajlam. A rendszeres ellenőrzés mellett, fehérjevizelés nélkül, a vesebiopsziával lehet várni, de a magas vérnyomásnak mostanra már lassan meg kellett volna szűnnie. Ezt figyelembe kell venni a biopszia elvégzésénnél.

    Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

    Dr. Piros Zsuzsanna
    általános orvos, fül-orr-gégész Itt kérdezhet További orvosok

    Dr. Piros Zsuzsanna

    Kérdés: 2010-03-02 10:49:19; Megválaszolva: 2010. március 02., 10:49

   • Kérdések és válaszok a témakörben:
    Jelenleg urológushoz járok már egy ideje. A problémám az, hogy állandó derékfájdalmaim vannak, a bal vesém kevés százalékban működik (20 valamennyi %). Az urológusom szerint tágulatom van, ami érthető, viszont ennél többet nem tudnak...
    T. Doktornő! Krónikus veseelégtelenség esetén, ha egyik napon dupla mennyiségű fehérjét fogyasztok mint a megengedett, azt a következő napi fél adag fehérjebevitel kompenzálja-e? Köszönettel:
    Tisztelt Doktorúr! Hasi uh vizsgàlaton az alàbbi eredményt kaptam: A bal vese kp alsó harmad határán egy kissé szabálytalan alakú,alapvetően echodús,inhomogén képlet ábrázolódik,mely 30*28*45 mm-es,a kontúrból előemelkedik.A további...
    Tisztelt Dr.A következöt szeretném kérdezni egy rutin hasi ultrahangon voltam.A jobbvesémben 2 db cystát láttot a radiologus egy 12mm és egy 8mm est.Mésztej cisztának nevezte és oda irta hogy benne 6-7mm echodús elváltozás hangárnyékal.Azt is...
    Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Az alábbi kérdéssel fordulnék Önhöz, mivel nagyon megijedtem most: Sajnos hypertóniám (már tizenéves korom óta) van, és nemrég volt egy pitvar fibrillációm (amely úgy néz ki, nem állandó, nincs...
    Jó napot kívánok. Évek óta tartó derék fájdalmam van.És egy idelye állandó vese gyulladásom. A röngen leletemen ez áll:Az ágyéki lordosis laposabb Ă­vű.S.I.csigolya hátsó Ă­vén keskeny spina bifida. A csigolyák épek,az...
    Tisztelt Doktor Úr/Nő! Vese transzplantáció előtt állok. Érdeklődni szeretnék, hogy a beavatkozás után kapott kilökődésgátló gyógyszerek mennyire befolyásolják a napon való tartózkodást, közepes súlyok (15-20 kg) emelését,...
    Tisztelt Dr.Nő/ Dr.Úr! Kérdésem lenne, hogy az EGFR epi értékem 57, 6 ml/perc/1, 73m^2 a kreatinin 100umol/L.Ezek az értékek adnak okot aggodalomra? Igényel esetleg valami kezelést?
    Mi a nagyon magas (170 érték) mikroalbumin következményei? És kezelése
    Szép napot! 2 évvel ezelőtt a bal vesémnél Pyelon Plastikát végeztek hynes anderson szerint. Most több mint egy fél éve, megint nagyon panaszos a bal vesém, és a jobb vesém is, iszonyatos fájdalmaim vannak, a fájdalomcsillapítók sem...