• Streptococcus bakterium okozta glomerulonephritis

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Nö/Ur!

        Hat eves kislányomnál 2009 decembereben a gyermekorvos mandulagyulladást, hugyholyaggyulladást állapitott meg, Cefixim alapu antibiotikumot kapott.Tünetek:vervizeles, ödema az arcon, hányás, rossz közerzet, a nyaka kivülröl volt bedagadva.Egy het után sem javultak a tünetek, a gyermekorvos azt mondta, hogy majd a pisije rendbe fog jönni magátol.Ebben mi nem hittünk, ezert felkerestünk egy urulogust, aki azonnal korházba utalt minket. A korházban 2 ultrahang vizsgálat keszült a vese állapotárol.5 napig intravenásan, 5 napig szájon át kapott Penicillint, mellette vizhajtot, es a kialakult magas vernyomására csökkentöt kapott(Adalat 10mg-5mg-10mg)
        Azota, kb 2 honapja ujra a gyermekorvos kezeli a kislányomat egy felnötteket elláto nephrologus segitsegevel.Lecsökkentettek a vernyomáscsökkentö adagjat 10mg-5mg-5 mg-ra, havonta vizsgálja a 24 orás gyüjtött vizeletet, verveteli eredmenyet.

        A Kreatinin erteke a korházban 0, 78mg/dl, zarojelentesben 0, 68mg/dl jelenleg 0, 5mg/dl    A feherje eltünt a vizeleteböl. Sajnos a ver meg mindig jelen van a vizeleteben, +4-es, már szemmel nem láthato, szinte normális szine van a pisijenek. Minden nap Combur gyorsteszttel kell ellenöriznem a vizeletet. A gyermekorvos es a nephrologus szerint, ha fel ev mulva sem mulik el a ver a vizeletböl vesebiopsziát kell vegezni, es utána kortizonkezelest kell elkezdeni a kislányomnal.

        Kerdesem az lenne, hogy mit tehetnek a kislányom gyogyulása erdekeben? (Itt, Nemetországban nem ajánlották a feherjeszegeny etrendet.)Ki kell -e vetetni a manduláját?

        A magas vernyomás el fog -e tünni valamikor? Ebben az állapotban járhat -e ovodába? (Eddig nem engedtem, mert attol felek, hogy egy ujonnan szerzett-megfázás, gyomorrontás...-betegseg rontana a vese gyogyulási folyamatán.)

        Kislányom nem erzi magát betegnek, nincs fájdalma, de a vervetelek már erösen megviselik.Legközelebbi vervetel elött a gyermekorvos nyugtatot akar adni neki.Ez nem lesz ártalmas a kislányomnak?

        Ha esetleg el kell kezdeni a steroid adasát majusban, mennyire fogja a kislányomat ez megviselni? Meddig tarthat ez a kezeles? Jo-e az, ha fel evet várunk a biopszia vizsgálattal, esetleg az idö mulása nem viszi rossz irányba a vese állapotát?

        Elöre is köszönöm válaszát

        egy aggodo anyuka O.Judit

         

         

         

         

         

        WEBBeteg szakértő válasza a Vesebetegség témában

        Tisztelt Hölgyem!

        Az Ön által leírt adatok alapján kislányának nagy valószínűséggel poststreptococcalis glomerulonephritise zajlott (hiányzik a diagnózis a leírásból, és néhány labor, ami ezt alátámasztja). Ez 95%-ban jóindulatú betegség, és maradványtünetek nélkül gyógyul. Vér a vizeletből a legtöbb esetben 6 hónapig kimutatható, de nem ritka az 1-3 évig tartó mikroszkópos vérvizelés (haematuria). A fehérje eltűnése a vizeletből, a kreatinin-szint normalizálódása jó jel. A magas vérnyomás 6-8 hétig szokott fennmaradni, úgyhogy a vérnyomáscsökkentők kihagyását lassan meg lehetne próbálni. 6 hónap után, ha a haematuria nem múlt el és a magas vérnyomás még jelen van, indokolt lehet a vesebiopsia (és a kortizonterápia). Fehérjementes étrend ebben a betegségben nem ajánlott. A mandulák kivételét ma már nem feltétlenül ajánlja a szakirodalom (de van ahol inkább elvégzik azt, nincs rá bizonyíték, hogy a betegség lefolyását befolyásolná). Óvodába, ha jó a közérzete, nyugodtan járhat (az ott elkapható vírusos fertőzések nem befolyásolják a gyógyulást). Vérvétel előtt nyugtatót kaphat a gyermek, ha lelkileg ennyire megviseli a dolog, így utólag nem fog emlékezni a vérvételre (de nem biztos, hogy nyugodt lesz a vérvétel alatt). A szteroid adása hosszas lehet (3-12 hónap: ezt egyénileg kell elbírálni és a szövettantól függ), az esetek túlnyomó többségében nem tapasztalunk jelentősebb mellékhatást (ritka: fertőzésekre hajlam, cukorbetegség, magas vérnyomás - de ezek igen ritkán lépnek fel gyermekekben, ha nem nagyon nagy dózist kapnak - de ilyet ebben a betegségben nem alkalmazunk), bizonyos enyhe, visszafordítható mellékhatások létrejönnek: centrális típusú elhízás, ödémára való hajlam. A rendszeres ellenőrzés mellett, fehérjevizelés nélkül, a vesebiopsziával lehet várni, de a magas vérnyomásnak mostanra már lassan meg kellett volna szűnnie. Ezt figyelembe kell venni a biopszia elvégzésénnél.


        Dr. Piros Zsuzsanna
        általános orvos, fül-orr-gégész Itt kérdezhet További orvosok

        Dr. Piros Zsuzsanna

        Kérdés: 2010-03-02 10:49:19; Megválaszolva: 2010. március 02., 10:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Jelenleg urológushoz járok már egy ideje. A problémám az, hogy állandó derékfájdalmaim vannak, a bal vesém kevés százalékban működik (20 valamennyi %). Az urológusom szerint tágulatom van, ami érthető, viszont ennél többet nem tudnak...
        Mi a nagyon magas (170 érték) mikroalbumin következményei? És kezelése