• Vese mutét után

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor/no! Edesanyámnál 3 éve vesedaganatot diagnosztizáltak a bal veséjén.Rovidesen megmutotték, a bal veséjét eltávolitották. Azota jol érzi magát, de a kontrollok eredményei szerint a másik veséje mukodése még csak 50%-os, nem vette át teljesen a mukodést.Ez mit jelent pontosan? Idovel ez javulhat? Igy hogy csak 50%-os a mukodése kell-e rá"jobban vigyázni"? Pl.mennyi folyadékot ihat naponta? Mert o napi 4 litert iszik, nem tul sok az? Ez nem terheli tul a vesét? Ráadásul sok zold teát iszik nagy mennyiségben egyszerre.Félliert is. Mit ésmennyit ihat? Illetve van e olyan étel -ital, amit kerulnie kellene? En ugy hallottam hogy pl a rucola saláta nem jo annak akinek problémája van a veséjével.Van-e valami ami segiti a vese jobb mukodésének kialakulását? Mit ajánl? Válaszát eloreis koszonom! Katalin

        Dr. Brasnyó Pál válasza a vesebetegség témában

        Tisztelt Kérdező! A kérdés az, hogy mihez képest nézzük a vesefunkció változást, aszerint tudjuk mondani az 50 %-ot, illetve aszerint tudunk változásról beszélni. Nyilván romlás állhat be a műtét előtti állapothoz képest, de az életkor előrehaladtával, társbetegségek megjelenése/romlása is okozhatja a romlást. A vesefunkció megőrzésében a bő folyadékbevitel, só és fehérjeszegény étrend tud segíteni, valamint a társbetegségek (pl magas vérnyomás betegség, cukorbetegség stb) rendezése, a megfelelő anyagcsere kontroll. Pontosabb javaslat miatt mindenképpen javasolt nefrológiai szakvizsgálat.


        Dr. Brasnyó Pál
        Belgyógyász, nefrológus, diabetológus Itt kérdezhet

        Dr. Brasnyó Pál

        Kérdés: 2013. július 02., 15:49; Megválaszolva: 2013. július 04., 12:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Mi a nagyon magas (170 érték) mikroalbumin következményei? És kezelése
        Üdvözlöm! A tünetek a következők: Éjszaka közepén megébredek, 2-3 óra körül, enyhe vizelési ingerrel, vesetájéki sajgó fájdalommal, általában merevedéssel. Neha ki tudok menni wc-re és aztán visszaalszom, de ettől függetlenül...
        T. Webbeteg orvosai! Én a néni unokája vagyok. Nephropathiával kezelik havonta a nephrológián. Cukor-, szívbeteg, rosszak a vénái, a veséje miatt köszvényes is, nagyon fáj a lába, van betokosodott epehólyagja, műtötték 15-20 éve vesekő...
        Tisztelt Doktor Úr! SLE-m van és 3 hónapja minden laborvizsgálat fehérjét mutat a vizeletben. egyelőre 200-400 mg között, korábban volt 2g körül is, de most csak ennyi. A kérdésem az lenne hogy ezt mennyire kell komolyan vennem tekintettel a...