• Jobb oldali vese-és ureter tágulat

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Dr.Úr/Nő! Kisfiunknál 3 hónapos korában Uh vizsgálaton jobb oldali GradeIV pyleon és uretertágulatot állapítottak meg, mindenféle előzmény nélkül. Újszülöttkori vesekristályok miatt mentünk kontrollra. Ezek eltűntek! A vér és vizeletvizsg.eredménye teljesen negatív, nincs baktérium sem. A továbbiakban 2 fajta izotópvizsgálatot írtak elő, ill. bódításos MRurográfiát.Kérdésem, hogy feltétlenül szükségesek ezek a vizsgálatok, és amennyiben igen, szükséges-e 3-szor terhelni egy 3 hónapos baba szervezetét ezekkel a vizsgálatokkal, vagy megoldható lenne egy alkalommal? Mekkora az esélye a sebészi beavatkozásnak? Ha műtétre kerül sor hova érdemes menni Mo.területén? Létezik-e gyógyszeres kezelés? Mi lehet ezen betegség kiváltó oka? Várom válaszát, Köszönettel, Anita

        Dr. Balogh Andrea válasza a vesebetegség témában

        Kedves Kérdező! Ezek a vizsgálatok szükségesek és nagy valószínűséggel műtétre is szükség lesz. Ezeknek a vizsgálatoknak a segítségével meg lehet állapítani a vese működőképességét, hogy a vesének mekkora része ép vagy érintett azaz szükségesek, sajnos nem elkerülhetőek. Jó szívvel ajánlom a debreceni Gyermekklinika gyereksebészeit, nagyon jó eredményeik vannak. Ezt a betegséget nem lehet gyógyszeresen kezelni, itt már olyan fokú az anatómiai elváltozás. Az anatómiai eltérés miatt pedig folyamatos vagy igen gyakran visszatérő húgyúti fertőzések alakulnának ki amelyek roncsolnák a vesét ami egy idő után a vese nagyfokú szerkezeti és ezáltal működőképesség romlását eredményezné. Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos


        Kérdés: 2014. január 23., 13:25; Megválaszolva: 2014. január 25., 19:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam 34. hétre született összetett szívfejlődési rendellenességgel, korához és méretéhez képest kis súllyal. Születésekor magas laktát értéket diagnosztizáltak. Mozgáselmaradás miatt MR vizsgálat történt 8...