milyen megoldas?

Tisztelt Doktorno! Kislanyomnal szuletesekor vesetagulatot eszleltek (jobb vese 50*23mm es a bal vese 69*27mm. A kulobseg azota tovabb nott (jobb vese 60*23mm es bal vese 78*32mm) . Sajnos vizelet vizsgalatot mar reg nem tudok csinalni nala, mivel nem tudom levenni a vizeletet. Izotopos vizsgalatra pedig nem szeretnem vinni, mert tolem nagyon tavol all, hogy idegen kontarszt anyagot toltsenek a kislanyomba, venasan. Nem latom ertelmet ilyen vizsgalatnak kitenni, mivel itt a dokotornio azt mondta, hogy amennyiben rendelenesseg derul is ki a lanyomrol, akkor sem csinalnak vele semmit, csak nyomon kovetik a fejlodeset. Akkor miert van szukseg allando UH-ra? Erdeklodnek, hogy milyen modon tudnek segiteni a kislanyomon, illetve milyen lehetosegek vannak, hogy elkeruljuk ezt a vizsgalatot? Semmilyen tunetunk nincs ami osszefuggesbe hozhato ezzel a vese problemaval.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Balogh Andrea válasza vesebetegség témában

Kedves Kérdező!

Az ultrahang vizsgálat a nyomonkövetés eszköze. Ez azt a célt szolgálja, hogy ellenőrizzék, hogy a vesetágulat hogyan alakul: csökken? tovább nő? Ez azért is fontos, mert ha a vesetágulat tovább nő az további problémákat eredményezhet. Azt írta, hogy a kislánya ha jól látom 2, 5 éves. Úgy gondolom egy ekkora gyermektől kedves szavakkal, türelemmel lehet vizeletet levenni és elvinni vizsgálatra. Ez a vizsgálat és az UH sem megterhelő ugyanakkor fontosak. Vérvétel segítségével lehet olyan vizsgálatot végezni ami a vesék funkcióját, működőképességét mutatja meg. Ugyanakkor attól, hogy valaki 1x részt vesz egy izotópos vizsgálaton annyitól semmi baja sem lesz a gyermeknek, de a vizsgálat megmutatja azt, hogy a vesék működésében, szerkezetében van e eltérés. Nem véletlenül kér az orvos ilyen vizsgálatot, ritkán kérnek ilyet, de akkor szükséges. Azt gondolom jobb ezen hamar túlesni mint később esetleg kiderül, hogy a kislányának nagyobb baja van és akkor foghatják a fejüket. Ezekkel a vizsgálatokkal kiderül az is, hogy az adott vesetágulatot mennyire kell komolyan venni, esetleg kiderül e még olyan szervi dolog ami a műtétet szükségessé teszi például vagy sem, illetve a vese funkcionális működését is fontos tudni azt, hogy a vese mennyire működik, mennyire választja ki a salakanyagot a szervezetből, tehát nem öncélúak ezek a vizsgálatok mindenképpen érdemes rájuk elmenni.

Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos

Kérdés: 2012. november 27., 11:05; Megválaszolva: 2012. november 30., 13:40
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Jobb oldali vese-és ureter tágulat
Tisztelt Dr.Úr/Nő! Kisfiunknál 3 hónapos korában Uh vizsgálaton jobb oldali GradeIV pyleon és uretertágulatot állapítottak meg, mindenféle...
egy oldali kis vese.
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Kisfiam 4 éves.2011-ben egy ultrahang alkalmával kiderült, hogy bal vese 82x35mm, jobb vese 56x27mm nagyságú.Ekkor...
Emelt összegű családi pótlék
Tisztelt Dr. Úr! Szerencsére csak a bal oldal érintett. Izotóp lelet a relatív funkcióarányt, jobb oldalon 61% bal oldalon 39 % -nak irja minden...
vesemedence tágulat
Tisztelt Doktornő/doktorúr! A kislányomnál, aki most 3 éves születése után vesemedence tágulatot diagnosztizáltak. 7 hónaposan a bal veséjében...
Köszönöm a gyors választ!
Tisztelt Mátyus Dr. Úr! Ezúton szeretném megköszönni a gyors válaszát a Sportolás lehetősége 1 vesével született gyermek részére című...