Post covid asszociált hólyaggyulladás

Tisztelt Doktornő! Olvastam összefoglalóját - illetve a külföldi tanulmányokat is - a post covid hólyaggyulladásról, amelytől immár másodjára szenvedek Az első covid fertőzésem után enyhe veseműködés csökkenésem lett (a fertőzés után kreatinin 107 umol/L, eGFR 52, két héttel később kreatinin 98, eGFR 57) melyet a fertőzés ideje alatt végig cystitis tünetek előztek meg (akkor az enyhe lefolyású, de elhúzódó neurocovid lehetett, mert légúti tüneteim egyáltalán nem voltak) . Most pár napja vagyok túl egy 10-12 napig tartó, feltehetően omicron fertőzésen, melynek első napjától jelen van a cystitis, jelenleg 15. napja. A problémával sem a háziorvosom, sem az urológiai szakrendelés orvosa nem foglalkozott érdemben, szerintem nem is találkoztak még a vonatkozó szakirodalommal. Az urológustól kaptam beutalót vesefunkció laborra, annak eredményét még várom. Kérdésem, hogy hova fordulhatok ezzel a problémával, illetve mit tehetek a tünetek javulása érdekében? (Napi 2-3 l folyadék fogyasztása mellett 11-13 vizeletürítés, kávét inni, quarelint bevenni nem merek, ezek fokozzák a tüneteket. B-vitaminnal, tőzegáfonyával próbálom kordában tartani a problémát, egyelőre nem túl sok sikerrel.) Válaszát előre is köszönöm.

Dr. Szabó Zsuzsanna válasza hólyaggyulladás témában

Tisztelt Kérdező!

Először is nagyon sajnálom, hogy ilyen rossz állapotban van, és a szenvedéseit is. A hólyaggyulladás az egyik legkellemetlenebb betegségek egyike. Szakmailag pedig az urológus az, aki a panaszokkal érdemben foglalkozni tud, és akinek kell, esetleg érdemes lehet másodvéleményt is kérnie. Ha nem elégedett, felkereshet másik szakembert is.

Ha nem volt még, a vizeletleoltásnak is az egyik alap vizsgálatnak kellene lennie, ezt kérheti akár háziorvos, vagy urológus is. A vesefunkciós értékek beszűkülése miatt érdemes lenne belgyógyász -nephrológus szakorvossal is konzultálnia. Egyes gyógyszerek szedése ilyen értékek mellett például nem is javasolt.

Mielőbbi jobbulást kívánok üdvözlettel dr Szabó Zsuzsanna

Dr. Szabó Zsuzsanna
Dr. Szabó Zsuzsanna Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő
Kérdés: 2022. augusztus 26., 19:19 ;Megválaszolva: 2022. augusztus 27., 22:52
Kérdések és válaszok: Urológiai megbetegedések
Hólyaggyulladás?
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Több, mint 2 hónapja kezdődött a furcsa bizsergés a hasam legalsó részén, olyan volt, mintha pezsgőtabletta oldódna fel...
Sexuális élet műtét után
Kisebb vérzés a makkon
4 CT hatása a herére
Lágyéksérv utáni herefájdalom