Sugárterhelés - hólyaggyulladás

Kedves Doktornő! Tegnap készült háti és ágyéki gerincemről röntgenfelvétel, 2 háton fekvő helyzetben és 2 oldalfekvésben. 48 kiló vagyok, meglehetősen le van gyengülve a szervezetem és az immunrendszerem, 2 éve szenvedek krónikus húgyhólyag-gyulladásban, és nagyon aggaszt a sugárterheléssel járó károsodás, amit a vizsgálat okozhatott bennem, főleg a hólyagomban. Olvastam, hogy a gerincet ért röngenvizsgálatok sokkal nagyobb dózisúak, mint egy panoráma vagy mellkasröntgen, hogy a hólyag és az ivarszervek érzékenyek rá, és hogy a röntgenvizsgálat sejtpusztulással jár, és későbbi rákos megbetegedésekhez vezethet. Ön szerint a tegnapi vizsgálat okozhatott károsodást a krónikusan gyulladt hólyagomban, és emelhette az elrákosodás kockázatát? Eddigi CT, illetve röntgenvizsgálataim a következők voltak: 3 éve arcüreg röntgen, 6 éve mellkas röntgen, 8 éve gerinc röntgen, 10 éve koponya CT, 3 éve pajzsmirigy izotópos és nyelési röntgen, illetve pár évente fogászati panoráma röntgen. Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza röntgen vizsgálat, hugyhólyag gyulladás, sugárterhelés témában

Tisztelt Asszonyom!

Az Ön által felsorolt sugármennyiségek sokkal kisebb mennyiségűek, minthogy közvetlen daganat kialakulását segítenék elő. Figyelembevéve az Ön életkorát, s a vizsgálat típusát, lehetőleg a petefészkek takarása mellett javasolt a medence röntgen vizsgálatát végezni, bár ilyen felvételről a levelében nem tesz említést. Ugyanakkor nagyon meglepő, hogy 2 éve “krónikus húgyhólyag gyulladásban” szenved. Valóban katéteren keresztül kivezetett vizeletben találtak kórokozót vagy csak az általános vizelet vizsgálat során igazolták a fertőzést? Történt-e vizelet tenyésztés a kórokozó kimutatására és annak megfelelően részesült-e valamilyen terápiában? Amennyiben ezek megtörténtek, javasolta-e az urológus, hogy nőgyógyászati vizsgálat is történjen? Gyakran előfordul, hogy a méhtest helyzete okoz vizelési panaszokat, ami miatt viszont nőgyógyászati ellátás szükséges.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2021. május 29., 13:37; Megválaszolva: 2021. május 30., 18:56
Kérdések és válaszok: Urológiai megbetegedések
Lágyéksérv utáni herefájdalom
Mi ábrázolódik a képeken? Ha a...
Megduzzadt herezacskó
Kérdésem:Hólyag tumor vagy a vese...
Véres váladék a vizeletben?