prolaktin szint, tesztoszteron, spermaszám

Feleségemmel évek óta gyermeket szeretnénk, sajnos alacsony és rossz minőségű spermaszintem hátterében nagyon alacsony tesztoszteron - 9, 5nmol/l -, fsh - 2, 8iU/l -és lh - 4, 7Iu/l - szint állt, a prolaktin szint normális, 12, 35 nm/ml volt. Erre kaptam Tamoxifen nevű gyógyszert, ami 3 hónap szedés után 3 millióról 39 millióra növelte a spermaszámot, megjegyzem, a minősége nem sokat javult (normális morfológia: 7 % volt, mozgása 35 % összmotilitás volt) . A hormon értékek a Tamoxifen hatására javultak: fsh: 5, 3 iU/l, lh: 5, 5 iU/l, tesztoszteron: 20, 8 nmol/l, prolaktin: 9, 7 ng/ml. A Tamoxifen hatása pozitívan változtatta a libido-t is, segített a fogyásban. Ez év májusában herevisszér műtétet hajtottak végre, utána Anastrazolt (1 mg) és Clostilbegyt gyógyszereket szedtem 3 hónapig. Ez után a spermaszámom drasztikusan lecsökkent (39 millióról 3 millióra) és a homonértékeim a következőképpen változtak: LH: 2, 46 iU/l, fsh: 1, 8 iU/l, tesztoszteron: 9, 6 nmol/l, prolaktin: 389, 6 miU/l (56-278, 4 a normál tartomány) . Kérdésem a következő: Két különböző orvosnál jártam, két különböző gyógyszert tanácsoltak: az egyik Bromocriptint (2, 5 mg) , a másik Tamoxifen-t ajánlotta. Kérem a segítségét, hogy melyik gyógyszerrel, (vagy mi mással) folytathatnám a kezelést. Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Szabó Ferenc válasza férfi meddőség témában

Szerintem szedheti mindkettőt együtt, ha a prolaktin normalizálódik, a Bromocripint hagyja el.

Üdvözlettel

Dr. Szabó Ferenc

Kérdés: 2013. szeptember 13., 08:48; Megválaszolva: 2013. október 04., 10:11
Kérdések és válaszok: Urológiai megbetegedések
Férfi meddőség
Tisztelt Dr. Nő vagy Dr. Úr! A férjemmel, 2.éve járunk a Budai Meddőségi Központba, mert sajnos nem sikerül a gyermekálldás természetes...
Laboreredmény értékelés
Tisztelt Doktorúr! Férjemmel meddőségi problémával küzdünk. Az andrológiai vizsgálat során kiderült, nagyon kevés a spermiumszám (0, 1 mill...
Terhesség
az alábbi eredmények tükrében a teherbe esés hatékony módszerére és körülményeire lennék kíváncsi feltételezve, hogy a nő egészséges...
Kisebb vérzés a makkon
4 CT hatása a herére