• CT eredmény

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Webdoktor! Édesapámat 2009 április végén Pancoast tumorral műtötték. A műtét sikerült, az utókezelések is valószínűleg, mert az eddigi kontroll vizsgálatok negatív eredményt hoztak. Ma újra CT vizsgálaton volt, melynek az eredménye már nem teljesen negatív, viszont nem értem, most mi a baja. CT eredmény: Összehasonlítva az előző (2009.10.15) CT vizsgálat képanyagával a tüdőcsúcsban ill. az I. csigolyatesten és a borda kezdődő ívén lévő destrukció minimális mértékben fokozódott. Itt a k.anyagot mérsékelten halmozó lágyrész massza kiterjedése is növekedett. Jelenleg 43x23 mm nagyságú. A medastinumban a bal főhörgő mellett levő nyirokcsomók változatlan nagyságúak. Axillarisan kórosan megnagyobbodott nyirokcsomó nem észlelhető. A tüdőben a korábban is észlelt hegesedés pleura kitapadások mellett új góc nem jelent meg. Bal oldali műtét utáni állapot. HTX, PTX nem látható. A mellékvesék kóros eltérés nélkül. Egyéb változás az előzőekhez képest nem figyelhető meg. A májban korábban észlelt hypodens góc nagysága ill. halmozása sem mutat változást. Orvosi vélemény: Összehasonlítva az előző vizsgálat képanyagával a tüdőcsúcsban lévő terime minimális progressziót mutat. Édesapám látható, érezhető panasza, hogy a bal kézfeje már a műtét előtt lebénult, alkarja elsorvadt. A műtét előtt kibírhatatlanul fájt az egész karja, duzzadt a kézfeje. A műtét után a fájdalom elviselhetővé csökkent, a kézfeje béna maradt, de kevésbé dagadt fel. Kb egy-másfél hónapja újra erősödtek a fájdalmai a karjában. Kérdés: A CT eredményt hogy kell érteni (rák vagy nem, ha nem, akkor mi) és a növekvő fájdalmat mi okozza? Válaszát köszönöm: Babszi

        WEBBeteg szakértő válasza a tüdőrák témában

        Tisztelt Kérdező!

        A leírt eredmények és tünetek alapján a korábbi daganat helyén a kiújulás a legvalószínűbb. Pulmo-onkológiai ellenőrzés és újabb kezelések szükségesek. A fájdalmat a korábbi dagnattal azonos helyén lévő, a CT által leírt szövetszaporulat okozza. 

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-02-06 12:55:22; Megválaszolva: 2010. február 06., 12:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: