Műthető, mi várható?

Tisztelt Doktornő! Édesapám lelete felől érdeklődnék, hogy műthető -e, mennyire nagy a baj és milyen kezelés várható ez esetben? Mire lehet számítani? Esetleg szedhető - e valamilyen vitamin ilyen betegségre? Köszönöm szépen!

Dr. Baki Márta válasza PET-CT témában

Tisztelt Levélíró!

A mellékelt PET-CT vizsgálat eredménye alapján úgy gondolom, hogy a tüdőgyógyászati kivizsgálást folytatni kellene, édesapja állapotától függően. Talán a “pleurálva összefüggő lágyrész” terimét meg lehetne szúrni és onnan nyert anyagból szövettani vizsgálatot végezni, tekintettel, hogy a hörgő tükrözés során “malignitás” nem volt igazolható. A szövettani vizsgálat során részletesen elemzik az elváltozást, s ennek eredménye alapján inkább valamilyen – általában tablettás, úgynevezett célzott – terápiát vagy kemoterápiát javasolhatnak. A PET-CT alapján feltételezhető, hogy a kezelő orvosok elsősorban nem műtét elvégzésében gondolkodnak. Tekintettel, hogy pontos diagnosis nem áll rendelkezésre, ezért egyéb terápiát nem tudok javasolni. Általánosan elfogadott, hogy egyrészt a betegek ne fogyjanak, azaz megfelelő kalória mennyiségű és általános vitaminban gazdag táplálékot fogyasszanak. A téli időszakra való tekintettel valamilyen multivitamin készítmény is ajánlható, mely D-vitamint is tartalmaz.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2022. január 20., 13:52; Megválaszolva: 2022. január 25., 18:36
Kérdések és válaszok: Tüdőrák
Vena superior sindroma
Kissejtes tüdőrák.
Medrol2......
Biopszia eredmény
Medrol......
Kedves Doktornő! Anyukámnak tüdődaganata van,amely 2019 januártól (akkor 2- -1,8 mm) mostanra kb. a háromszorosára növekedett,mivel nem kapott a 10...