Jelent valamilyen veszélyt egy sugárkezelt beteg látogatása?

Tisztelt Szakértő! Egy családtagom rendszeresen jár vizsgálatokra, a közeljövőben sugárkezelést és kemoterápiát is kapni fog. Az lenne a kérdésem, hogy PET-CT után mennyi ideig nem javasolt terhesen, illetve kisbabával meglátogatni Őt? A sugárkezelés és a kemoterápia jelent-e veszélyt kisgyermekekre? Ha igen, mennyi ideig? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Enn

Dr. Laki András válasza PET-CT témában

Tisztelt Kérdező!

A PET-CT során beadott izotópok általában gyorsan lebomlanak és a vizelettel kiürülnek a szervezetből. Aznap a beteg lehetőleg ne legyen tartósan kisgyermekek és terhes nő közelében, de a vizsgálat után 24 órával már korlátozás nélkül találkozhatnak. Az izotóp kiürülését a bőséges folyadékfogyasztás is elősegíti. A kemoterápia nincs hatással a beteg környezetére. A sugárterápiával kapcsolatban: ez a kezelés formájától függ. A kívülről, bőrön át adott besugárzás nem marad meg a szervezetben, a beteg utána nem sugároz, bárkivel találkozhat. Ezzel szemben, a ritkábban alkalmazott, belső sugárkezelés során (amit például méh- vagy prosztatarákos betegek esetén használnak) a beteg testéből egy bizonyos ideig kiléphet sugárzás, ezalatt terhesek és kisgyermekek közelsége nem ajánlott. Ebben az esetben a részletekről a kezelést végző orvos tud pontosabb információt adni.

Kérdés: 2014. augusztus 19., 14:36 ;Megválaszolva: 2014. augusztus 20., 22:14
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Vertebrobasilaris szindroma
Kedves Dr Ur Tisztelettel kerdeznem, hogy a vertebrobasilaris szindroma kimutatasara melyik kepalkoto Diagnosztika a leg pontosabb. Jelenleg fennallo tunet...
Multiplex vascularis laesiok
Az alábbi lelettel kapcsolatban egy neurológus komoly problémát lát, egy kardiológus szerint meg gyakran előfurdul ebben a korban, nincs nagy...
Leucoaraiosis.
A CT vizsgálat eredménye: Vélemény: Atrophia cerebri et cerebelli min. grad. Leucoaraiosis. Intracranialis arteriosclerosis jelei.
Baba hasa
Tisztelt Doktor úr! A terhességem ideje alatt sok ultrahangon voltam, amin a kisfiam veséje jó helyen volt. 2 hónapos korában őt is elvittem hasi...
Szükséges következő diagnosztikai...
Tisztelt Doktor Úr, A cég, ahol dolgozom évente biztosít szűrővizsgálatokat. Az éves UH vizsgálaton az alábbi leletet kaptam: Máj, epeutak: a...