Gyógyulási esélyek műtét után

Tisztelt Doktornő! Előző két kérdésemre adott megtisztelő válaszát itt találja a rendszerben. Regisztrált felhasználó vagyok. Túl vagyok a műtéten, első kontrollom október 19-én volt, csatolom az eredményt. Kérdésem a jelenlegi helyzetemben ugyanaz. Látván a leleteim, van-e esélyem a teljes gyógyulásra, ill. kiújulhat-e a daganat. Olyan statisztikákat olvastam, hogy az agresszív adenocarciomás betegek gyógyulási esélyei 20-25%-osak. Mennyire lehetek ebben érintett így, hogy időben felfedezték és a műtét után is minden rendben van. Köszönöm válaszát. Minami Emlékeztetőül. Onkológiai Mellkassebészeti osztály 2021.03.23.Lokalizáció: I. 5-ös nycs, II. 10-es nycs. III. 11-es nycs. IV. csonka lebeny. V. 9-es nycs. VI. 7-es nycsMakro leírás: I.3 db zsírszövettel övezett, 0,3-1,2 cm-es nyirokcsomó. E2II.1 db minimális zsírszövettel övezett, 1,2 cm legnagyobb átmérőjű korompigmentált nyirokcsomó. E1III.1 db, 0,8 cm legnagyobb átmérőjű korompigmentált nyirokcsomó. E1IV.Beavatkozás típusa: csonka lebeny rezekció.Specimen mérete: 13,2×9×4 cm.Kapcsolódó anatómiai struktúra nem azonosítható.Hörgővég: kapocssorral lezárt 1,2 cm széles, 0,3 cm hosszú érvég, több kapocssorral lezárt 1-1,2 cm-es érvég.Összessségében 15 cm hosszúságú kapocssor látható, a pleurán 2 db, 0,6-1,8 cm-es szürkésfehér felrakódás látható.A kapocssorok leválasztása után keletkező, valamint parenchymás rezekciós felszínt fekete festékkel festjük.Tumor mérete: 1,8×1,4×1,7 cm, szürkésfehér, lobulált, kissé tömöttebb tapintatú.Pleurától való távolság 0,1 cm.E1/1Kórszövettani dg.: I-VI.: Műtét típusa: Szegmens eltávolítás (S1-2-3, csonkalebeny) (IV-es anyag) Oldaliság: BalTumor lokalizációja Felső lebenyTumor legnagyobb átmérője (cm): 1,8 cmTumor hisztológiai típusa: AdenocarcinomaAdenocarcinoma klasszifikációja: Invazív adenocarcinomaPredomináns mintázat: AcinárisMintázat megoszlása: Lepidikus 10%Acináris 55%Mikropapilláris 15%Szolid 10%Hisztologiai grade: Rosszul differenciáltNyirokérinvázió: Nem azonosíthatóVérérinvázió: Nem azonosíthatóVisceralis pleura invázió Nem azonosíthatóAerogén terjedés AzonosíthatóPerineurális invázió: Nem azonosíthatóNem neoplasztikus tüdő: Lényeges hisztopatológiai eltérés nélküliBronchus szél: Nem érintettÉrszél: Nem érintettParenchymás szél: Nem érintettNyirokcsomó status (áttétes/vizsgált):V subaortikus (I-es anyag) 0/3VII subcarinális (VI-os anyag) 0/1IX tüdő ligamentum (V-ös anyag) a mintában csak kötőszövetátmetszetek láthatóak,nyirokállomány nem azonosítható.X hiláris (II-es anyag) 0/XI interlobáris (III-as anyag) 0/1Peribronchiális (IV-es anyag) 0/5pTNM (8. kiadás): pT1b N0Immunhisztokémiai markerek: TTF1 pozitív (tumorsejt) Napsin A pozitív (tumorsejt) pozitív (tumorsejt) p40 negatív (tumorsejt) D2-40 - CK8-18 nyirokérinvázió megítéléséreSpeciális festések: orcein pleurális terjedés megítéléséreBNO DIAGNÓZISOK SnomedC3410 Felső lebeny, hörgő vagy tüdő rosszindulatú daganata M81403 Adenocarcinoma Kedves Doktornő! Sajnos bemásolni nem tudom a 10.19-én készült CT-kontrollról készült dokumentumot. Legközelebb február végén kell jelentkeznem. Mindenem rendben van, műtét utáni állapot, recidiva nem igazolható. Néhány szubszegmentális atelectaisas köteg található az S3-ban és a középlebenyben is. (Nem tudom, mit jelentenek ezek, gyermekkoromban nagyon sok tüdőgyulladásom volt) . Metastasis nem igazolható. Nagyon szépen köszönöm ismételt figyelmét és válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza adenocarcinoma, stadium IA2, pT1b N0, túlélési arány témában

Tisztelt Asszonyom!

Örülök, hogy márciusban elvégezték a műtétet. A szövettani eredmény alapján a kategória (stadium) IA2 volt. Amerikai adatok alapján a 2 éves túlélést 94 %-nak, az 5 éves túlélést 85 %-nak találták. Remélem, hogy Ön is a többséghez tartozik, így jó esélyei vannak, hogy tünet- és panaszmentes maradjon hosszú éveken keresztül. Mindenképpen a rendszeres ellenőrzéseken továbbra is jelenjen meg.

Az “atelectasias kötegek” arra utalnak, hogy a tüdőnek arra a területére nem jut el elég levegő, nem szellőzik át. Ez lehet a műtét következménye is, s későbbiekben a nagysága csökkenhet. A műtét után légzőtornát javasoltak, ezt később is lehet gyakorolni.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2021. november 06., 13:58; Megválaszolva: 2021. november 08., 05:50
Kérdések és válaszok: Tüdőrák
Gyógyulási esélyek
Tisztelt Doktornő/Doktorúr! Előljáróban talán annyit, hogy mellékelem a szövettanomat. Január 12-én egy rutin rtg. mutatott elváltozást a bal...
ödéma4....
Kedves Doktornő! Megint én vagyok itt az anyukám nevében,aki tüdődaganat,arc és kar ödémában is szenved. Medrolt írt fel a doktor úr. Viszont a...
ödéma3....
Kedves Doktornő! Újra itt vagyok,elnézést kérek.Édesanyám kar és arc ödémájával kapcsolatban,amelyet a tüdődaganat okozhat,tetszett mondani,hogy...
ödéma2.....
Kedves Doktornő! Bemásolom,ide a múltkori kérdésem,mert újra ezzel kapcsolatban szeretnék kérdezni. Kedves Doktornő! Anyukám tüdődaganatos , kb....
ödéma kialakulása
Kedves Doktornő! Anyukám tüdődaganatos , kb. 6 cm - es a daganat. Pár napja ödémás lett mindkét karja (főleg könyékig) és az arca is,valamint a...