Tényleg csoda?

Tisztelt Doktor Nő/Úr! Édesanyámnál, aki 54 éves ez év februárjában egy tüdőgyulladást követően daganatot fedeztek fel. (Azt hozzáteszem, hogy 3 évvel ezelőtt távolították el a méhét, ahol szövettanilag igazolt adenocarcinomát találtak.) Kétszer volt hörgőtükrözésen, de nem tudtak kimutatni a mintából rossz sejtet. Mivel a kulcscsont alatti nyirokcsomók megnagyobbodtak, ezért mintát onnan vettek. A szövettan eredménye adenocarcinomát jelzett. A mellkas ct szerint jobb oldali centralis térfoglaló folyamat, mely úgy tűnik a mediastinumba is terjed, a hilus képleteitől nem válsztható el, és a VCS-t körbe öleli. A felső mediastinumban, jobb oldalon supraclaviculartisan, részben megnagyobbodott, részben felszaporodott számú nyirokcsomók vannak. A tüdőparenchymaban jobb oldalon a felső és kp.lebeny területén sok gócú helyenként konfluáló parenchymas árnyékok. A jobb mellékvesében térfoglaló folyamat. Az onko-team az előrehaladott (T4N3M1) állapot miatt Docetaxel-platina kombinációjú kemoterápiás kezelést javasolt, pericardiális folyadék miatt carboplatinnal. Hat ciklus terápia után ezen a héten voltak az ellenőrző vizsgálatok és ijesztően jó eredmények születtek. A daganat, az áttétek a nyirokcsomókban illetve a mellékvesében eltűntek. Megnézték ct-n, ultrahangon és semmi. Nagyon örülünk neki, viszont édesanyámnál ettől függetlenül jelentkeznek tünetek, nagyon erős végtagfájdalmai vannak (csontizotópot végeztek, ami negatív lett) , a fájdalomcsillapító adagot is növelni kellett, illetve időnként mellkasfájdalommal és nehézlégzéssel küzd. A kérdésem, ha nincs daganat, sem áttétek, akkor a tünetek mitől lehetnek? Tényleg csoda, hogy palliatív kezelés után eltűnik a tumor és áttétei vagy ez csak egy daganatmentes állapot, ami ideig óráig fog fennállni? Válaszukat megköszönve! Üdvözlettel: F.Ildikó

Dr. Nagykálnai Tamás válasza adenocarcinoma témában

A leírás alapján sajnos azt kell válaszolnom, hogy csudás ÁTMENETI eredményt értek el a kezeléssel, de végső kimenetelében az igen előrehaladott daganatos betegség nem gyógyítható. Tehát vissza fog térni hamarosan, bizonyos tünetek már vannak is.

dr. Nagykálnai Tamás

Kérdés: 2012. október 12., 15:48; Megválaszolva: 2012. október 23., 14:43
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Szövettan értelmezése
Műthető, mi várható?
Tüdőgóc méret növekedés
Seroma fél évvel a műtét után
Van okom aggodalomra?