Gyógyulási esélyek

Tisztelt Doktornő/Doktorúr! Előljáróban talán annyit, hogy mellékelem a szövettanomat. Január 12-én egy rutin rtg. mutatott elváltozást a bal tüdőmön, ezt megerősítette egy CT, majd februárban PET- ct is, akkor még ismeretlent dignitású, lassú térfoglaló folyamat volt a diganózis. A műtétetem, VATS, március 23-án volt, a szövettan szerint adenocarciomát távoliítottak el, nincs semmilyen áttét és a daganatot teljes egészéban sikerült eltávolítani. A műtő sebész és a tüdőgyógyász is jónak tartotta, hogy nincs tovább és nem maradt bent semmi. Három havonta kell találkoznom az onkológus-tüdőgyógyásszal. Anniyra meg vagyok ilyedve, hogy nem tettem fel a számomra és családom számra is a legfontosabb kérdéseket. 1, Gyógyult vagyok-e, s ha igen, mik a túlésélséi esélyeim? Kiújulhat-e a daganat? Gondoltam rá, hogy gyógygomba készítményt, aloet vagy valamilyen prevenciót alkalmazok, szóba kerültek a gyógynövények is. Soha nem dohányoztam, a családban daganatos megbetegedés nem volt. Olvastam, hogy az adenocarcioma nem gyógyítható, az én esetemben ez mit jelet, így, hogy mindent eltávolítottak? Nagyon izgulok, s rettenetesen félek.Most olvasom, hogy csak egy kérést tehetek föl, ez kettő lett, igyekeztem tömöríteni. Köszönöm megtisztetlő válaszát. Üdvözlettel: Minami Bemásolom a leletemet word-ben, mert sajnos másképp nem engedi. Onkológiai Mellkassebészeti osztály (015413200) Beküldő orvos: Dr. Kocsis Ákos (O53212) Anyag beérkezési dátuma: 2021.03.23.Lokalizáció: I. 5-ös nycs, II. 10-es nycs. III. 11-es nycs. IV. csonka lebeny. V. 9-es nycs. VI. 7-es nycsMakro leírás: I.3 db zsírszövettel övezett, 0,3-1,2 cm-es nyirokcsomó. E2II.1 db minimális zsírszövettel övezett, 1,2 cm legnagyobb átmérőjű korompigmentált nyirokcsomó. E1III.1 db, 0,8 cm legnagyobb átmérőjű korompigmentált nyirokcsomó. E1IV.Beavatkozás típusa: csonka lebeny rezekció.Specimen mérete: 13,2×9×4 cm.Kapcsolódó anatómiai struktúra nem azonosítható.Hörgővég: kapocssorral lezárt 1,2 cm széles, 0,3 cm hosszú érvég, több kapocssorral lezárt 1-1,2 cm-es érvég.Összessségében 15 cm hosszúságú kapocssor látható, a pleurán 2 db, 0,6-1,8 cm-es szürkésfehér felrakódás látható.A kapocssorok leválasztása után keletkező, valamint parenchymás rezekciós felszínt fekete festékkel festjük.Tumor mérete: 1,8×1,4×1,7 cm, szürkésfehér, lobulált, kissé tömöttebb tapintatú.Pleurától való távolság 0,1 cm.E1/1Kórszövettani dg.: I-VI.: Műtét típusa: Szegmens eltávolítás (S1-2-3, csonkalebeny) (IV-es anyag) Oldaliság: BalTumor lokalizációja Felső lebenyTumor legnagyobb átmérője (cm): 1,8 cmTumor hisztológiai típusa: AdenocarcinomaAdenocarcinoma klasszifikációja: Invazív adenocarcinomaPredomináns mintázat: AcinárisMintázat megoszlása: Lepidikus 10%Acináris 55%Mikropapilláris 15%Szolid 10%Hisztologiai grade: Rosszul differenciáltNyirokérinvázió: Nem azonosíthatóVérérinvázió: Nem azonosíthatóVisceralis pleura invázió Nem azonosíthatóAerogén terjedés AzonosíthatóPerineurális invázió: Nem azonosíthatóNem neoplasztikus tüdő: Lényeges hisztopatológiai eltérés nélküliBronchus szél: Nem érintettÉrszél: Nem érintettParenchymás szél: Nem érintettNyirokcsomó status (áttétes/vizsgált):V subaortikus (I-es anyag) 0/3VII subcarinális (VI-os anyag) 0/1IX tüdő ligamentum (V-ös anyag) a mintában csak kötőszövetátmetszetek láthatóak,nyirokállomány nem azonosítható.X hiláris (II-es anyag) 0/XI interlobáris (III-as anyag) 0/1Peribronchiális (IV-es anyag) 0/5pTNM (8. kiadás): pT1b N0Immunhisztokémiai markerek: TTF1 pozitív (tumorsejt) Napsin A pozitív (tumorsejt) pozitív (tumorsejt) p40 negatív (tumorsejt) D2-40 - CK8-18 nyirokérinvázió megítéléséreSpeciális festések: orcein pleurális terjedés megítéléséreBNO DIAGNÓZISOK SnomedC3410 Felső lebeny, hörgő vagy tüdő rosszindulatú daganata M81403 Adenocarcinoma, k.m.n.Megjegyzés:

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza adenocarcinoma, műtét, nyirokcsomó, utókezelés témában

Tisztelt Asszonyom!

A mellékelt leletek alapján egy kis kiterjedésű rosszindulatú tüdő daganatot diagnosztizáltak. Ezt teljes mértékben el tudták távolítani a műtét során. Ezen kívül, ahová elsődlegesen tudott volna terjedni a daganat, azokat a nyirokcsomókat is kivették és megvizsgálták. Ezekben a nyirokcsomókban áttétet, a daganat terjedését már nem igazolták. A rosszindulatú daganatban illetve körülötte sem találtak olyan jeleket, ami a folyamat további terjedését mutatták volna. A fenti adatok alapján csak azt javasolta a kezelő orvosa, hogy rendszeresen járjon kontrollra, s ennek során különböző vizsgálatokat fognak végezni. A műtéti eredmények alapján kicsi a valószínűsége, hogy ki fog újulni a daganat. Amennyiben ez esetleg előfordul, akkor is kis kiterjedést tunak kimutatni, ha rendszeresen ellenőrzéseket végeznek. Ilyen esetekben további kezelések lehetségesek, amelyek hosszú távon is biztosíthatják az Ön jó közérzetét.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2021. április 24., 18:26; Megválaszolva: 2021. április 27., 11:17
Kérdések és válaszok: Tüdőrák
Válasz hiányában újra feltett...
Tisztelt Dr. Baki Márta! Válaszát megkaptam, de sajnos egyik kérdésemre sem érkezett Öntől válasz. így újra feltenném ugyanazokat a...
Tüdő kontrasztanyagos CT vizsgálata
Tisztelt Doktornő! Ez év februárban a jobb vesémet eltávolították üregrendszeri daganat miatt. Most kontroll keretében mellkas-hasi-kismedencei...
Tüdődaganata
Tisztelt dr.nő! Édesapámnál 2019-ben tüdődaganatot diagnosztizáltak. Azóta kapott sugárkezelést, kemoterápiát és utoljára immunterápiás...
Foglalkoznom kéne a véres köpettel?
Tisztelt Doktornő! Nem találtam pontos szakterületet felsorolva ezért ide írtam. Az elmúlt hetekben kicsit többször köhögtem fel fehéres...