Műteni vagy nem műteni?

Tisztelt Doktornő! 2015. február hónapban tüdőszűrésen vettem rész munkaalkalmassági vizsgálat céljából, ahol kiszűrtek és elküldtek a tüdőgondozóba. Ott a kezelőorvos akihez kerültem kontroll röntgen vizsgálatot kért, amely szintén jelezte a jobb tüdőmben az elváltozást (Jo.-on a VII és VIII bordák hátsó íve között, a lat. mellkasfal közelében borsónyi halvány árnyék látható, egyébként tiszta tüdő) , így CT vizsgálatot kezdeményezett. A CT eredménye: J.o.-on középső lebenyben a 4-es segm-ban 7 mm-es sima felszínűnodulus látható szabad környezetben. B.o-on a felső lebeny basisán lateralisan apró subpleuralis, feltehetően residualis góc diff. Ezután tüdőgyógyász szakorvoshoz irányítottak, aki bronchoscopiát javasolt. Mintát nem tudtak venni, csak mosófolyadékot vettek, agarra, Kochra és cytológiára. Negatív lett az eredmény. Hasi UH-n és légzésfunkció vizsgálaton is voltam, ezek eredménye is negatív. Ezután az onkotim úgy döntött, hogy lásson mellkessebész és ő itélje meg azt, hogy szükséges-e a műtét. A sebész 6 hét elteltével egy kontroll ct vizsgálatot kezdeményezett a CT eredménye: A jobb tüdőben 4. segmentumban az interlobris pleura közelében, ovalis, 8X6 mm-es élesen határolt parenchymás góc van, melynek széli részében subsegmentális artéria fut. A 9-10 segmentum határán subpleuralisan egy 5-6 mm-es nodulus látszik. A bal tüdőben felső lebenyben laterálisan kb. hilus magasságban egy apró subpleuralis meszesedés van. Vélemény: Jellegtelen nodularis góc perifériás góc a jobb tüdőben. A 2015.03.16-i CT vizsgálattal összehasonlítva értékelhető változás nincs. Ennek ellenére a sebész orvos műtétet javasol. Véleménye szerint el kell távolítani ezt az elváltozást, bár úgy gondolja, hogy 90%-ban jóindulatú. A döntést rám bízta. A tüdőgyógyász újra az onkotim elé viszi, de ő is a műtétet javasolta. Teljesen össze vagyok zavarodva és nem tudom mit tegyek. Érdemes-e nekimennem ennek a műtétnek vagy várjak még néhány hónapot és egy következő CT vizsgálatot?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hangonyi Csilla válasza Tüdőrák témában

Kedves Kérdező!

Mivel a góc olyan kicsi, hogy nehezen lehet egyértelműen megállapítani jó, vagy rosszindulatú-e, nem lehet megjósolni, mi történik néhány hónap múlva. A műtétnek is van kockázata, de az is kockázatos, hogy egy esetlegesen rosszindulatú gócot hagyunk növekedni. A döntés az Öné, de nem kell elsietni. Újabb CT vizsgálat 3 hónap múlva mindenképpen javasolt, és ha egy kicsivel is nagyobb az elváltozás indokolt a műtét.

Üdvözlettel:

Kérdés: 2015. június 23., 13:23; Megválaszolva: 2015. június 23., 21:46
Kérdések és válaszok: Tüdőrák
Daganat
Tüdőrák agyi áttéttel
adenocarcinom tüdőrak
Előrehaladott tüdődagana
Tisztelt Ildikó! Meglehetősen távoli, de szívemnek igen közeli rokonomnál, nagyapámnál nagyfokú, gyors ütemű, (a tünetek az utóbbi 3-4...