Kombinált teszten magas nyaki redő és Béta-HCG érték

A 34 éves feleségemen az Istenhegyi Géndiagnosztikai Központban a terhesség 13. hetében kombinált tesztet végeztek, ahol magas nyaki redő és Béta-HCG értékek miatt 1: 6 eséllyel Down kór kockázatot állapítottak meg. A többi érték rendben volt, az orrcsont is látható volt. A mért adatok: NT: 3,8 mm, Béta-HCG: 4,04 MoM, PAPP-A: 1,28 MoM. Jelentkeztünk méhlepényvizsgálatra (CVS) , aminek még nincs meg az eredménye. A Down szindrómán kívül még mi okozhatja a nyaki redő és a Béta-HCG hormon magas értékét? Találtam egy 2018-ban megjelent tanulmányt (https: //www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5838775/) , amely szerint statisztikailag szignifikáns összefüggés van a magas NT érték és a progeszteron gyógyszer szedése között, és a vizsgált adatokból úgy látom, hogy a Béta-HCG érték is valamivel magasabb volt a progeszteront szedők csoportjában, bár erre nem tért ki a tanulmány. A feleségem a 13. hétig szedett Utrogestan kúpot, amit egy korábbi vetélése miatt ajánlott a nőgyógyász. Tele vagyunk aggodalommal, és várjuk a megtisztelő választ.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza témában

Az első genetikai ultrahang-vizsgálat része a nyaki redő másnéven tarkóredő mérése. Angolul Nuchal Translucency, rövidítése NT. A nyaki redő mérését a 11. és 13. hét között kell végezni, később az elmaradt vizsgálat nem pótolható.Genetikai rendellenességeknél a magzat nyakánál a bőr alatti folyadékréteg megvastagszik, mert tarkótáji ödéma alakult ki.Magas NT érték 3 (2,5) mm felett kóros értéket jelent.A tarkóredőt általában 3 mm-ig tartják normálisnak, azonban a mért érték sok mindentől függhet. Az egyik ilyen tényező, hogy a tarkóredő vastagsága a baba méretével együtt nő, így természetesen más eredményt kapunk, ha valakinél méréseket végzünk 11, 12, illetve 13 hetesen.Magas NT érték esetén a kromoszóma rendellenesség /trisomia/előfordulási gyakorisága nővekszik.Ez önmagában kromoszóma vizsgálat elvégzésének javallatát képezi.

Az anyai vérből történő genetikai kockázatbecslés,a kombinált szűrés a betöltött 12. és 14. hét között esedékes. A kötelező ultrahangos nyaki redő vizsgálatot egészítjük ki az anyai vérvétellel. anyai vérben a magzat által termelt két anyag (PAPP-A és a free- ß-hCG) szintjét határozzuk meg és ebből számítjuk ki az eredményt. Ez is kromoszóma vizsgálat javaslatát képezi a kapott eredmény alapján.

Tehát az eredmények erről szólnak,kromoszóma vizsgálat javasolt.Azt kell tisztázni van-e kromoszóma eltérés,hogy mi okozhatja a fenti eltéréseket az jelen esetben is másodlagos.

Kérdés: 2021. június 12., 13:09; Megválaszolva: 2021. június 13., 21:07
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Lágyéksérv terhesség
Látóterenként kevés granulocyta
Hormonvizsgálat
Kedves Doktor Úr! A ciklusom 4. és 22. napján csináltattam vérvételt, aminek az eredménye az alábbi lett: 4. napon: TSH: 0,635 mIU/L, FT4:...
Második oltás terhesség alatt
Tisztelt Doktor Nő! Április 9-én kaptam az első AstraZeneca oltásomat, majd július 2-án kapnám meg a másodikat, de a héten kiderült, hogy...
Van-e esélye a terhességnek?
Tisztelt doktor úr/nő! A segítségét szeretném kérni: két napja együtt voltunk a barátnőmmel, megszakítással "védekeztünk", az óvatosság...