Trombózishajlam

Tisztelt válaszadó! Késői vetélés miatt trombózishajlam vizsgálatot szeretnék. Kérdésem, hogy APC rezisztencia vizsg. elég, vagy további vérvizsgálat szükséges-e?

Dr. Pétervári László válasza trombofilia vizsgálat témában

Thrombophilia (a vér fokozott alvadási hajlama) esetén a terhesség korai szakaszában a kifejlődőben lévő méhlepény kis ereiben véralvadékok keletkezhetnek, így azok elzáródhatnak, ennek következtében az embrió elhalhat. A rendellenesség ún: „szerzett” formája azonban az élet későbbi szakaszában is kialakulhat, melynek hátterében gyakran autoimmun betegségek, vagy azok igen korai formája mutatható ki. A véralvadást bonyolult szabályozórendszer vezérli: sérülés esetén az alvadéknak el kell zárnia a vérzés útját, de nem szabad kialakulnia, ha az érfal ép. A véralvadási rendszer egyik tagja az V. faktor, melynek génje többféle változatban fordul elő az emberek körében. Az egyik ilyen változatot hívják Leiden-mutációnak. Azoknál, akikben az V. faktor génjének ez a módosulása megtalálható, magasabb a trombózis kialakulásának valószínűsége. Amennyiben a Leiden-mutáció az egyik szülőtől örökölt génen található meg (heterozigóta) , a mélyvénás trombózis kockázata mintegy nyolcszorosára emelkedik, míg ha mindkét szülőtől a mutáns (kóros) gént örökli valaki (homozigóta) , a kockázat nyolcvanszoros lehet!

A thrombophilia panel vizsgálat végzésére heamatológiai szakrendelést tanácsos felkeresni. Az összes véralvadási zavar lehetőségét vizsgálni érdemes.

Kérdés: 2016. január 26., 10:35; Megválaszolva: 2016. január 28., 20:41
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Terhesség alatti mióma
Terhesség?
Barnás narancssárgas folyás
Várandósság 16. hete - 3-4 hete...
Nőgyógyász
Tisztelt Doktor Úr. Azzal a problèmával fordulok önhöz hogy, 03.12-èn volt egy alhasi görcsöm ami igazábol inkább bal oldalon volt fájdalmas ez a...