Paroxat és Rivotril tbl. szedése

Kedves Doktornő! 51 éves nő vagyok. Kb. 25 éve szedem a Paroxat és a Rivotril tbl-t. Akkor még pszichiáter írta fel mindkettőt: a Paroxat 20 mg-osból naponta egyet, a Rivotril 0,5 mg-osból pedig szintén 1 tbl-t este. Azóta szerencsére majdnem sikerült leszoknom mindkettőről teljesen egyedül, mert nagyon szenvedek a mellékhatásaiktól, illetve mindkettőnek nagyon sok kedvezőtlen hatásáról hallok hosszú ideig történő szedés esetén... Évekig Paroxatból csak napi fél tbl-t vettem be, majd lecsökkentettem úgy, hogy egyik napon a félnek a 2/3-ad részért, a következő napon pedig csak egy negyed tbl-t veszek be, így felváltva. A Rivotrilból pedig este egy negyed tbl.-t, tehát még nem tudtam teljesen elhagyni egyiket sem. Próbáltam úgy, hogy nem vettem be a Paroxatot két napig, de sajnos akkor megvonási tünetek jelentkeztek: remegés, erős feszültség, álmatlanság. Szeretném megkérdezni, hogy ekkora adagan szedve is lehet-e még valami hatása az antidepresszánsnak illetve a benzodiazepinnek, illetve a a dózistól is függ a szervezetre gyakorolt káros hatásuk is, ugye? Szeretném elkezdeni a gotu kola (tigrisfű) szedését, mivel nagyon sok kedvező hatásáról hallok akár a szerotonin szintre, akár szorongás csökkentésére. Szedhetem-e Ön szerint ekkora adag gyógyszerek mellett? (A szerotonin szindróma illetve az erős nyugtató hatás veszélye fennállhat-e?) Köszönöm szépen a segítséget!

Dr. Pálvölgyi Rita válasza gyógyszer elhagyása témában

Tisztelt Kérdező,

Nagyon alacsony mennyiségben szedi már a gyógyszereket. Talán nem egyszerre kéne őket elhagyni, hanem egymást követően.Előbb a Paroxatot, mert rivotrilnak lehet az elvonási tünetek csökkentésére irányuló hatása. Az elvonási tünetek néhány nap alatt elmúlnak, ha nem elviselhetetlen, érdemes bevállalni.

A tigrisfű nem gyógyszer, ezzel kapcsolatosan nincsenek információim, de úgy gondolom, hogy ilyen alacsony dózisban a Paroxat nem okozhat zavart, szerotonin szindrómát különösen nem.

Üdvözlettel:

Dr. Pálvölgyi Rita

Kérdés: 2022. november 08., 10:37; Megválaszolva: 2022. november 08., 21:36

Kérdések és válaszok: Szorongás, pánikbetegség

Stimuloton
Kedves Dr. Nő. Érdeklődni szeretnék a Stimuloton gyógyszerről. Pszichológushoz járok aki ennek a gyógyszernek az szedését javasolta, de nem mertem...
Gyógyszerszedés
Nyugtató mellett alkoholmentes sör?
Pánikbetegség gyógyszer
Somnol covid után álmatlanság