Farmakológia, gyógyszerérzékenység, hisztamin?

Farmakológia, Dr Zsuga Judit neurológus és klinikai farmakológus segítségét szeretmém kérni, ha lehetséges, mert elsősorban gyógyszertannal, gyógyszerhatástannal kapcsolatos a kérdésem. T.Címzett! 48 éves női beteg vagyok. A problémám, hogy beveszem az adott gyógyszert amit az orvos felír, és nem gyógyít, hanem csak a mellékhatások jönnek elő. Aztán az orvossal próbálkozunk másikkal (többel) , de csak az erős mellékhatások, mint hátfájás, mellkasnyomás, fejnyomás, karzsibbadás, gyomorfájás(mert már ez is) jelentkezik. Szorongásos beteg vagyok, de nem lehet mindent erre fogni szerintem, mert a szorongásosok is be tudnak venni, sőt a pánikosok is gyógyszert. Savlekötőt kellene szednem a gyomrom miatt, végig próbáltam,hiszen fáj a gyomrom, és alig vártam már hogy elmulassza a fájdalmat, erre megint a mellékhatás jelentkezik/jelentkezett. (Tegnap is volt egy próbálkozás, de megint jött, még az ujjam hegye is lezsibbadt,este felé pedig a hátam és a derekam szakadt szét) . Mindig reménykedem hogy hátha most bírni fogom, de nem. Ennem kell (ene) , és így nagyon nehezen megy, eléggé lefogytam, és az étkezések után fáj a gyomrom.Sok minden nem is tudok megenni, pl. tejtermékek, tojás, paradicsom, paprika,stb, gyümölcsökből is alig-alig. Sajnos az antidepresszánsokat sem tudom szedni, mert az egyik próbálkozás után kijött a gyomorfájás, valamint más antidepresszánsok esetén is erős mellékhatások jelentkeztek. Minden jó tanácsot megfogadtam (lekötöttem magam, sétáltam,relaxáltam stb) , most csökkentek ezek a dolgok, mert gyengének is érzem magam gyógyszerek nélkül, és a nehézkes evéssel. Igazából azért kerestem, hogy van-e valami ötlete, hogy a gyógyszerek miért nem gyógyítanak (beleértve pl. nurofent, algoflexet, cerucal, antibiotikumok,savlekötők,bére csepp, nyomelemek, stb) , mi történhetett a szervezetemmel? A háziorvos szerint nem vagyok auto-immun beteg,mikor mondom neki hogy fáj a gyomrom, az a válasz, hogy nem tud segiteni, mert nem tudom még az apo-famotidint se bevenni, mert jönnek a mellékhatások. A laborom nem lett nagyon jó, vérszegény lettem,HGB 94, de ez valószínűleg össze függ az étkezéssel is.Most 4x1 mg rivotrilt még be tudok szedni, de vagy segít egy kicsit vagy nem annyira (de még jó hogy ez bemegy) . Gyógynövényekkel is folyamatosan próbálkozom, de még a tafedin teától is mellékhatásom van, a schüszler sótól hányingerem, a kis svéd keserű, alkohol nélkülinél is kellemetlen érzés volt. Salvus vizből is ittam rendesen, de hát hamar átmegy az emberen, és már ez is kevésbé hat. Voltam több orvosnál kérdezgettem de szerintük nincs ilyen hogy ennyire nem tudom szedni a gyógyszereket. A pantonprazol meghozza a menszeszemet, és nyomja a takómat,az ezomeprazoltól szétszakad a hátam, és nyom a szivem, de sorolhatnám. A vas tablettától fáj a gyomrom, és szabályos rosszul lét jön rám, sőt a cink, mangán, szelént is mikor beveszem nem hogy jobban lennék, hanem jön a rosszullét,ami hasonlit kicsit az ájulás érzéséhez,olyan mintha valami ellenanyag elkezdene termelődni. Tehát nem egy bizonyos gyógyszernél jelentkezik. Régebben nem volt ilyen problémám.Nem voltam gyógyszerszedős, csak mikor muszáj volt. Az interneten elém került a hisztamin érzékenység, amit étel és gyógyszerek is okozhatnak. Lehetséges, hogy a DAO enzim és a hisztaminom nincs egyensúlyban? Valamelyik orvos mondta,hogy lehet, hogy enzim probléma, de többet nem mondott. Hová lehetne fordulni, tudna e valakit ajánlani, akire nem kell hónapokat várni, vagy az Ön tapasztalata! alapján esetleg tud e nekem segíteni? Milyen vizsgálatot csináltassak? Mit tegyek? A családomban többen szednek gyógyszert, és nem értik, hogy nekem miért jön ki ez az érzékenység? Tudom, hogy nagyon elfoglaltak,és most van a vírus is, de nekem is gyógyulnom kellene. Köszönettel várom válaszát, kérem segítsen.

Dr. Árki Ildikó válasza mellékhatás témában

Tisztelt Kérdező!

Sajnos nem tudom levelét dr Zsuga Juditnak továbbítani, mivel ő nem válaszoló szakértő az orvos válaszol rovatnál.

Engedje meg, hogy néhány szóban én válaszoljak Önnek. Leveléből úgy tűnik, hogy minden gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatásokat észlel. Nem tudom, hogy erről a problémáról beszélt-e már az Önt kezelő pszichiáterrel, amennyiben még nem, ez valószínűleg hasznos lenne. DAO enzim szintet laboratóriumok végeznek, ha nincs beutaló, akkor fizetős szolgáltatásként. A fogyás, vérszegénység és gyomorfájdalom miatt gasztroenterológiai vizsgálat javasolt. Kérem, keresse fel orvosát.

Dr. Árki Ildikó
Dr. Árki Ildikó Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő
Kérdés: 2020. november 18., 15:54; Megválaszolva: 2020. november 30., 21:47
Kérdések és válaszok: Szorongás, pánikbetegség
Coaxil gyógyszer kiválthat...
Tisztelt Doktor/nő! Azt szeretném tudni, hogy a Coaxil gyógyszernek kiválthat-e pánikrohamot? Generalizált szorongásra kaptam, napi 3*1, kb. 3...
Somnol covid után álmatlanság
Rexetin szerotonin szindróma
Pánikbetegség
Szociális fóbia