Mi az igazság a

Tisztelt Dr. Molnár Dóra! Szoktam mondani koromnál fogva már mindent megéltem és annak az ellenkezőjét is. A tegnapi napon "belebotlottam" az alábbi cikkbe. Csatolom a linket is és kérem mondjon véleményt a leírtakról állításokról. Megjegyzem egyre erősödik bennem a "kísérleti nyúl érzése". Válaszát előre is köszönöm azt hiszem nem csak a saját nevemben. Tisztelettel! "A koleszterin hipotézis halva született ötlet volt. Magyarországon kevéssé ismert, hogy külföldön milyen éles kritikákkal illetik ezt a veszélyes blöfföt, amelybe belehalnak az emberek, de amelyből százmilliárdokat kaszál a gyógyszeripar. Ma az az orvos, aki koleszterinszint csökkentőt ír fel betegeinek, holnap szorongva fog azzal szembesülni, hány ember életét rövidítette meg tájékozatlanságával."

Dr. Molnár Dóra válasza hatás? témában

Kedves Kérdező, minden gyógyszernek van hatása és mellékhatása. A megfelelően kivitelezett, ellenőrzött vizsgálatok igazolják a hatást, kiderül mennyi a mellékhatás. A nemzetközi gyógyszer felügyeleti szervek és nemzeti hatóságok ezek alapján az adatok alapján engedélyezik a szer forgalomba hozatalát, a tudományos társaságok pedig terápiás algoritmusokat javasolnak. Kezdetben általában nagy szerepet kap a sajtóban egy új gyógymód, sokat várnak tőle az emberek. De természetesen minden hírt kritikával kell kezelni. A későbbiekben azonban egy hatékony gyógyszer esetén már nem arról szólnak a hírek, hogy hány ember élt tovább, vagy hány ember NEM kapott infarktust, inkább a negatív tulajdonságok kerülnek előtérbe. Manapság, szerencsére, sok olyan biztonságos gyógyszer van forgalomban, köztük koleszterin csökkentő terápiák is, amelyek igazoltan csökkentették a szívinfarktus bekövetkezésének kockázatát. (Figyelem! Ez nem azt jelenti, hogy senki nem kap infarktust, csak azt, hogy kevesebben, és magasabb életkorban.) Bár az átlagéletkor, és a születéskor várható élettartam is folyamatosan nő, az örök élet titkát sajnos még nem találták fel. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2016. január 13., 10:05 ;Megválaszolva: 2016. január 14., 22:06
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Leszázalékolás
Nyelőcső varicositas
24 órás EKG kiértékelés
Stent és jogosítvány
Lehet-e szívproblémám?