• Miért van ez?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktorno! En 14eve vagyok panikbeteg, atjartam a poklok poklat.Orvostol orvosig jarkaltunk, minden eredmeny jo volt csak en nem voltam jol.Ezt kovette egy eros depreszio, es utanna a kenyszergondolatok pl:nehogy bantsam a gyerekeimet, ferjemet, baratokat..Sohasem tudnak masnak artani, sot akinek csak tehetem segitek, allitolag szeretnek az emberek mert mindenkevel megerto vagyok. A gyerekeimet imadom, kezet sem emelek rajuk, akkor miert vannak ezek a gondolatok? Egy eve szedem a zoloft 50mg napi ketszer, panikrohamjaim nincsennek, jobban mondva tudom kezelni, de a depreszio elojott es a kenyszergondolatok kovettek, allandoan szorongok, targyakat gyugdosok el magamtol kes, ollo...neha nemtudom eldonteni, hogy ki vagyok en, kivulrol egy szereto feleseg szereto anyuka, belul meg mintha a gonosz lakna. Annyit vettem meg eszre, hogy alltalaban ez az allapot telen jon elo, es teljessen varatlanul.Kicsit irok az eletemrol, hogy jobban bele lasson. A gyerekkorom tiszta felelem volt, apukam nagyon ivott, engem nem bantott csak anyut azt is pszihikailag, anyu nagyon felt igy enis feltem(azt azert tudnia kell, hogy apukam nagyon szeretett engemet, es en is ot, azert irok rola mult idoben mert sajnos meghalt). Amikor ferjhez mentem elhettem volna a ferjemmel boldogan, de jott a panik, es nem, nem lehettem tiszta szivembol boldog! (a ferjemmel egy kiegyensujozott hazasagunk van, o tud minden gondolatomrol, mellettem allt mindeg)Lehetseges, hogy az egesz felelmeimet gyerekkorbol hoztam magammal?. Miert vannak ezek a kenyszergondolatok? Ki lehet ebbol gyogyulni egyaltalan? Hogy lehet az, hogy gyogyszert szedek es vissza esek?

        Dr. Veress Dóra válasza a kényszerbetegség témában

        Kedves Kérdező! Nehéz megmondani, hogy miért alakultak ki ezek a gondolatok. A legegyszerűbb lenne azt mondani, hogy az agyában található idegsejtek közti komunikáció zavart, de valószínűleg szerepet játszanak a régi emlékek, esetleg az édesanyja elvesztése miatti bizonytalanság. Ezt a kérdést senki sem fogja tudni eldönteni. Úgy gondolom, hogy a gyógyszerelésén érdemes lenne változtatni, hogy a gondolatai ne legyenek ennyire nyomasztóak. Ennek érdekében kerese fel a kezelőorvosát, és beszéljék meg a folytatást. Kiegészítő kezelésként szóba jöhet még a pszichoterápia, amely feltárja ezeknek a gondolatoknak a forrását, illetve megtanítja leküzdeni ezeket a kényszergondolatokat. Van remény a teljes gyógyulásra, de az is elképzelhető, hogy enyhe formában megmaradnak a félelmei még a gondos kezelés ellenére is.


        Kérdés: 2012. január 30., 11:49; Megválaszolva: 2012. február 01., 23:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben: