Szívinfarktus és vizesedés

Üdvözlöm!

Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy édesapámnak most volt nem rég egy szívinfarktusa, katéterezésen túl esett és azóta szedi rendszeresen a gyógyszereket és jár kezelésekre, és vénásan is kap inyekciót és naponta két viszhajtót is bevesz! reggel és este, ezért sem értem miért lehet az, hogy ennek ellenére is folyamatosan bevizesedik és fullad! Senki semmit nem mond erről neki, csak azt hogy a tüdeje és szíve is termeli a vizet!

Hogyan lehetne neki még ezen kivül segíteni, ha a napi két gyógyszer és inyekció sem segít neki!? Kérem segítségét, hogy mitől is lehet ez?

Előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza szívinfarktus témában

Kedves kérdező!

A szívinfarktus során valamelyik koszorúér elzáródik, emiatt a szívizomzat nem kap elég vért, illetve oxigént és tápanyagot. Emiatt a szívizomsejtek egy része elpusztul, az érintett terület nem vesz részt a pumpálásban, hegesedik, jelentősen csökkentve a szív teljesítőképességét - a szív gyengébb lesz, kevesebb vért pumpál a szervek felé, de emiatt kevesebbet is tud befogadni, tehát a tüdőből érkező vér pangani fog, ami vizesedéshez vezet. Ha az infarktus nagy kiterjedésű volt, nagyobb valószínűséggel jelentkeznek ezek a tünetek.

Az infarktus során nem minden "éhező" sejt pusztul el azonnal, jópár szívizomsejt csak takarékos üzemmódra kapcsol, és később újra megfelelően kezd működni. Vagyis néhány héttel az infarktus után még várható javulás, különösen akkor, ha időben sikerült megnyitni az elzáródott eret (pl. katéterezés útján) .

Ha a pumpafunkció jelentősen és tartósan károsodik, akkor viszont elképzelhető, hogy a szívelégtelenség tünetei miatt időről időre kórházi kezelésre, vénás gyógyszerekre lesz szükség az otthonra adott gyógyszerek mellett (ezek megfelelő beállítása is csökkentheti a kórházba kerülések számát) . A szívelégtelenség kezelésében vannak új kezelési lehetőségek is (infúziós terápia, bizonyos esetekben speciális pacemaker beültetése) , melyek alkalmazásakor, bár nem minden esetben, de  javulás várható.Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya

Kérdés: 2009. július 14., 22:50; Megválaszolva: 2009. július 14., 22:50
Kérdések és válaszok: Szívinfarktus
Vérhigító szüneteltetés
Infarktusom volt?
Szívinfarktustól való félelem
gyógyszer szedése
Ejekciós frakció javulása