Fetale arrhytmie

Tisztelt Web Orvos! A terhességem 30. hetében járok.Eddig minden rendben volt a babával. A múlt héten azonban az orvosom az ultrahang segítségével megállapította, hogy a kicsi szíve rendszertelenül ver, néha kihagy, ill. néha többet ver. A diagnózis: fetale arrhytmie. Tovább lettem küldve, egy speciális klinikára, ahol kimondottan ilyen problémákkal foglalkoznak, speciális ultrahang gépekkel vizsgálják a magzat szívét.Itt is megállapították ugyanazt, de az orvos nyugtatott, hogy semmi komoly dolog, annyi van, hogy heti rendszerességgel kell majd ctg-re járnom.Én azonban mégis aggódom, noha tudom, hogy a legjobb kezekben vagyok (Németországban élek).Illetve lenne egy pár kérdésem, ami számomra nem volt egyértelmű a vizsgálat alkalmával. A doktor úr azt mondta, hogy szerinte a magzat egy héttel fiatalabb, mint ahogy az ki van számolva.1.Esetleg lehet ez az oka a szívproblémának? Vagy ha nem, akkor mégis mitől alakulhatott ez ki a picinél? (a családban senkinek sincsen szívproblémája) A korábbi nagy ultrahang vizsgálat alkalmával minden rendben volt a pici szívével, ez is furcsa számomra, hogy csak most derült minderre fény... 2.Ön szerint idővel el fog ez múlni, vagy szükség lesz majd talán műtétre? 3. Napi 360 mg magnézium tablettát szedhetem továbbra is? (úgy olvastam, hogy a túlzott magnézium bevitel okozhat szívpanaszokat) Köszönöm a válaszait előre is! K.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bene Orsolya válasza a ritmuszavar témában

Kedves kérdező! Én inkább felnőttek ritmuszavaraival találkozok, nem biztos, hogy elég választ tudok adni. A magzati ritmuszavarok lehetnek ún. tachyarrhythmiák (túl gyorsan ver a baba szíve), bradyarrhythmiák (túl lassan ver a szív), ill. jelentkezhet rendszertelen szívverés, extraszisztolék. A ritmuszavar típusára, okára csak a szívhang és az ultrahangos kép alapján lehet következtetni, mivel a babáról csak születés után tudunk EKG-t készíteni. A túl sokáig észlelhető tachycardiák és bradycardiák a leginkább veszélyesek, mert keringési elégtelenséget okozhatnak, de ha csak rendszertelenül verő szívről, extrákról van szó, az valószínűleg nem ingatja meg a keringést. Ilyenkor is fontos azonban kizárni, nincs-e valamilyen szervi szíveltérés, ezt erre specializált centrumokban ügyesen meg tudják ultrahanggal nézni - ha jól értem, ilyen vizsgálaton átesett, és minden rendben volt. A gyakoribb CTG amiatt kellhet, hogy nem alakul-e ki túl gyors szívverés, ritkán extrák átmehetnek ilyen ritmuszavarba. A terminusszámításhoz a ritmuszavarnak nincs köze, az ultrahang sem tudja napra pontosan megmondani, mennyi idős a baba, 1 hét eltérés még belefér (legnagyobb pontossággal a 12-14. hét környékén tudják a szülés várható idejét megmondani, de erről nőgyógyász tudna pontosabban nyilatkozni). A magnéziumot felnőtt gyógyászatban is gyakran adjuk ritmuszavarokra, nem hiszem, hogy gondot okozna, terhességben egyébként is magnéziumhiányos állapot alakul ki, ráadásul szájon át szedi, nem vénásan kapja, így nem fogja "túladagolni". Esetleg megfontolandó még a koffeintartalmú italok kerülése. Valószínűleg ezek az extrák maguktól is elmúlnak, ha nincs szervi eltérés (valószínűleg ezt születés után még ellenőrzik, de remélhetőleg ott is minden rendben lesz), akkor műtétre sem lesz szükség, ne aggódjon.

Kérdés: 2011. október 16., 19:51; Megválaszolva: 2011. október 17., 15:39
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Terheléses ekg
Maszkban kerékpáron végzett terheléses ekg reális eredményt adhat-e.
Szívkatéterezés
SZÍVELÉGTELENSÉG
Szívdobogás
TANÁCS KÉRÉSE